Общинари предлагат площад "Св. Александър Невски" да се казва "Св. Йоан Рилски"

Идеята е на "Синя София"
27 сеп 2024 07:15, Стела Стоянова
288
Общинари предлагат площад "Св. Александър Невски" да се казва "Св. Йоан Рилски"
Снимка БГНЕС

Общинските съветници от "Синя София" Вили Лилков, Иван Сотиров и Ивайло Йонков предлагат пл. "Св. Александър Невски" в центъра на София да бъде преименуван на пл. "Св. Иван Рилски".

Според вносителите на предложението "площадът е най-представителното публично пространство на столицата на България, което обединява емблематични за града ни православни храмове, държавни и културни институции и мемориали и поради тази причина предлагат да носи името на "Св. Иван Рилски" - най-почитаният светец на българската земя и небесен покровител на българския народ".Тримата общински съветници припомнят, че тази година "се навършват 555 години от пренасянето на мощите на Рилския светец от Търново в светата Риска обител". Близо два века след успението на Св. Иван Рилски мощите му са съхранявани в София, а шествията за поклонение пред тях тръгват от този площад. Към момента неговото име носи само една улица в София.

Вили Лилков, Иван Сотиров и Ивайло Йонков подчертават, че "дейността на Александър Невски не е свързана с България и София". "Александър Невски е велик княз на Владимирско-Суздалското княжество, по волята на владетеля на монголите Бату хан, заради лоялността си като васал на Златната орда, и поддържа васалните си отношения към династията на монголите до своята смърт, като гаранция за собствената си власт в страната. Александър Невски, като победител в битките при река Нева и на Чудското езеро срещу католическите военни части на шведите и тевтонците, олицетворява руската идентичност, като борба на източното християнство срещу влиянието на западното християнство. Канонизиран е за светец от Руската православна църква през 1547 г.", пише още в предложението на тримата общински съветници. Според тях промяната ще бъде без проблеми, защото там няма адреси и няма да се наложи промяна на адресни регистрации. I БГНЕС

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


288
Още от София
В кадър: Катастрофа на столичния бул. "Васил Левски"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
270
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 31 секунди
Още от 2000 г. Забелязах че идват във властта едни хора уж българи а не са. С български имена а не са българи. НДСВ Герб СДС ДСБ ПП ДБ и разбира се ДПС. Те разбиха нашата мила родина България.
269
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 31 секунди
Мухаха Вили Лилков не беше ли от сДС - децата и колаборационистите на БКП партийния апарат?
268
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 минута
ако се оставяте на западните прислужници няма да остане паметник и улица в държавата която да е свързана с Русия -- те работят систематично в тази посока, и за това им плащат вече 35 години. но вие ще ставате все по-бедни, дори и от африканските страни.
267
2
 
0
 
! Отговори
АНОНИМ преди 2 минути
Св. Иван Рилски е покровителят на България. Не за първи път се сменя името на храма.
266
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 3 минути
кои е гласувал за тези прос-та-ци стига вече с вашите интриги
265
0
 
0
 
! Отговори
Б*си майката преди 4 минути
Ярък пример на това колко си нямат работа по общините. Само след безкрайна скука и отегчение може главата да почне да ти ражда подобни идеи. Администрацията в България може преспокойно да работи и на 1/3 от това което е в момента, но общо взето това са повечето гласоподаватели. Затова седят.
264
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 минути
Абе, защо не го бутнат направо, както направиха с паметника на червената арамия? Така няма да дразни русофобите и техните западни господари. Пък на негово място може да изградим например фонтанче на пикаещо момченце.
263
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 минути
Цял свят я знае като Ал.Невски и тичат да я видят, но болните мозъци искат да сложат друго име за да обслужат нечии интереси. Нямам думи от малките мозъчета на управляващите.
262
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 минути
За мен юдеизма е предателство и продажничество. Затова съм против тези заради които се водят всички войни. Защо развяват чуждото знаме предателите. Няма начин Герб и СДС и ДСБ и ППДБ да не подкрепи гнусните предатели. Не ни трябва ДПС. Дами се унищожаваме.
261
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 минути
До 250. Научи изторията на Бэлгалия. Първо Терция е държава от 1923г. Има Осмавска империе воюва с Руска империя за 10 медеца. Никога не е имало войска на руснаци в София. Тя е спасена от пожар на османците. От Леге, Лавиле и двама консули от Букурещ.
260
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 минути
Брех, на руските наколенки всеки, който предлага БЪЛГАРСКИ светец да е патрон вместо руски им бил "западен прислужник". Смятайте за какви хора става дума. Със сигурност НЕ българи.
259
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 минути
западът трябва да знае че ние сме свързани с Русия неразривно и да свиква с тази идея, на който не му харесва границите са отворени, даже може да отиде на украинския фронт -- ха-ха, хий-хий ! но най-лесно им е да вършат тук гадости.
258
0
 
1
 
! Отговори
Един Българин преди 9 минути
В София има и улица Александър Невски, на която има адреси :)
257
3
 
1
 
! Отговори
До 100 човека преди 11 минути
И Йоан Рилски няма да знаят кой е !не 100 а 1000 да питаш
256
2
 
2
 
! Отговори
Смех преди 11 минути
Не им стигна жалкия опит на *** да променят празника 3-ти март, сега е следващият опит за поредната простотия. В задачата се пита това ли е най-важният проблем за решаване в Столична община?! Някой да вземе да им плесне по един задвратник да се освестят!
255
3
 
2
 
! Отговори
Тея преди 13 минути
Общонари , да вземат да оправят улиците първо , както и мизерията , защото по гнусен град от София няма в България. Кат счупиха паметника , направиха ли нещо по красиве за софианци , не едно лъйну изакаха и така ще остане с години наред
254
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 минути
Който не си слага лайк сам няма как да си го обясня освен че е тррол. А това не ми харесва. И аз не подкрепям такива мнения .
253
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 16 минути
движение за защита от и наказание на западните прислужници, готови да продадат майка си и баща си за няколко трохи.
252
5
 
6
 
! Отговори
Ада на чебурашките преди 16 минути
До Анонимен 251. Кое е родоотстъпничество бе руzка подлого? Че искаме да носи името на български светец и да се махне името на монголския мюсюлманин? Да почиташ българското, това ли е родоотстъпничество???
251
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 19 минути
Моля ви кръстете го проклетия площад на знаменития еврей Володимир Зеленски и забучете и там уркаинското знаме да ви се не види и гнусните родоотстъпници. Дано ви преседне родоотстъпничеството евреи.