Новобранците на украинската пехота "замръзват" пред руската атака

50 до 70% от новите пехотни войски са убити или ранени в рамките на дни
27 сеп 2024 22:30, Гергана Попова
107
Новобранците на украинската пехота "замръзват" пред руската атака
Снимка: БГНЕС/ EPA

В продължение на шест изтощителни дни този месец малък екип от опитни украински войници успя да устои на безмилостното нападение на Русия срещу позицията им на източния фронт. Всички на възраст под 40 години и с две години боен опит, шестимата мъже удържаха позицията си въпреки обстрела от ракети и убиха над 100 руски войници, каза техният командир в източната Донецка област на Украйна, пише Financial Times.

"Когато се завъртяха, те трепереха. Не са спали или почивали", каза техният командир близо до фронтовата линия югоизточно от Покровск, град, който Русия се стреми да окупира. "Но тези момчета си свършиха работата и удържаха линията".

Войските, които ги замениха, бяха по-малко успешни. От осемте ротирани войници само двама имаха боен опит. Всички шестима новобранци - повечето на възраст над 40 години - бяха убити или ранени в рамките на една седмица, принуждавайки частта да отстъпи.

С превъзходен състав и оръжие след пълномащабното нахлуване на Русия през 2022 г., украинските войски храбро защитаваха територията си от руски бомбардировки, наземни атаки и мръсни тактики като използване на химически оръжия, които според САЩ представляват военни престъпления.

Силите на Киев нанесоха огромни загуби на руската армия тази година и доказаха, че все още са в състояние да завладеят инициативата, когато нахлуха в южната област Курск на Русия.

Въпреки тези постижения, украинските войски и техните командири са все по-загрижени за проблемите с живата сила, особено за качеството на новобранците и скоростта, с която те биват ранени или убити.

Украинската пехота е най-остро засегната: нейните войски се борят с изтощение и влошен морал, което кара някои да напуснат позициите си и да позволят на Русия да завземе повече земя, според командирите на фронтовата линия.

По фронта в Донецк четирима командири, един заместник-командир и близо дузина войници от четири украински бригади казаха пред Financial Times, че на новите наборници им липсват основни бойни умения, мотивация и често бягат от позициите си, когато попаднат под обстрел.

Командирите изчислиха, че 50 до 70 процента от новите пехотни войски са убити или ранени в рамките на дни след началото на първата им ротация.

Тази ситуация представлява значително предизвикателство за Украйна, тъй като тя се бие на новия фронт в Курск, като в същото време се опитва да отблъсне силите на Москва на изток. Киев също притиска западните партньори за повече помощ, за да му помогне да обърне хода на войната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още по темата: войнаУкрайнаРусия
Още от Русия
Владимир Путин е готов да ескалира своята война срещу Запада
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.