Дипломацията на САЩ в Близкия изток се проваля

Подкрепяните от Иран бунтовници хуси в Йемен поддържат постоянен залп от ракетни атаки
27 сеп 2024 15:00, Гергана Попова
67
Дипломацията на САЩ в Близкия изток се проваля
Снимка: БГНЕС/ EPA

Усилията на САЩ да осигурят прекратяване на огъня в Газа остават в застой след почти една година битки. Подкрепяните от Иран бунтовници хути продължават да атакуват корабите в Червено море. И сега, въпреки интензивната водена от САЩ дипломация, конфликтът Израел-"Хизбула" заплашва да избухне в всеобща регионална война, пише Reuters.

Още по темата
С тиктакането на часовника на неговата администрация президентът на САЩ Джо Байдън е изправен пред редица кризи в Близкия изток, които вероятно няма да имат решение, преди да напусне поста си през януари и които изглежда почти сигурно ще опетнят неговото външнополитическо наследство, казват анализатори и чуждестранни дипломати.

През изминалата година Байдън се бореше да вкара иглата в приемането на правото на Израел на самоотбрана срещу палестинските бойци на Хамас в Газа и групата Хизбула в Ливан, докато се опитваше да ограничи цивилните жертви и да предотврати спиралата в по-широк близкоизточен конфликт.

Отново и отново той се изправя пред недостатъците на тази стратегия, като последният от тях беше отхвърлянето на Израел в четвъртък на подкрепеното от САЩ предложение за 21-дневно примирие през границата с Ливан, докато продължаваше с удари, които убиха стотици ливанци.

"Това, което виждаме, са границите на силата и влиянието на САЩ в Близкия изток", каза Джонатан Паникоф, бивш заместник-офицер от националното разузнаване на правителството на САЩ за региона.

Може би най-яркият пример за тази тенденция е нежеланието на Байдън да упражнява голямо влияние от страна на САЩ – като основен доставчик на оръжия за Израел и дипломатически щит в ООН – да подчини израелския премиер Бенямин Нетаняху на волята на Вашингтон. Президентът на САЩ Джо Байдън подписа нова изпълнителна заповед за справяне с променящите се тенденции в насилието с оръжие в четвъртък.

В продължение на почти година САЩ се опитваха безуспешно да помогнат за постигане на сделка между Израел и Хамас за спиране на боевете и освобождаване на заложници, взети от екстремистите при тяхното трансгранично буйство на 7 октомври, което предизвика войната в Газа. Пробив не предстои, твърдят запознати.

Американски официални лица бързо приписват вината за провалените преговори с "Хамас", но някои цитират и променящите се искания на Нетаняху.

Но някои чуждестранни дипломати казват, че поведението на Байдън в нестабилния Близък изток, особено отговорът му на войната в Газа, е подкопало доверието в САЩ в чужбина.

Подкрепяните от Иран бунтовници хуси в Йемен поддържат постоянен залп от ракетни атаки срещу търговски кораби в Червено море, въпреки че Байдън и други западни лидери предоставиха военни кораби за подсилена защита.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от ЕС
Израел отхвърли подкрепяния от САЩ план за прекратяване на огъня в Ливан
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
2
 
! Отговори
Хмм преди 14 минути
Те нямат дипломация. Имат управляваща върхушка от еврейски фамилии. За това, само могат да слугуват на Израел и да му се молят, но не и да ги спрат или да го принудят да направи нещо, което не желае.
58
1
 
2
 
! Отговори
LBN преди 46 минути
Истината е, колко погрешно е твърдението, че САЩ са Големият брат на Израел, обратното е, САЩ са марионетки на Израел и междунатодното право и закони важат само, ако са в подкрепа на Израел. Много жалко... Всичко е много просто, както Украйна са жертва на окупация, така е и с Палестина. Както умират мирни жени и деца в Украйна, така умират и Газа, Западния бряг и в Ливан. А машината за пари и власт върти ли, върти. Няма шанс за мир.
57
0
 
3
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 46 минути
ВОИНАТА У УКРИИНЯ ПОКАЗА НА СВЕТА ЧЕ ВЕЧЕ СИЧКО СЕ ПЛАШТА НЕМА ВЕЧЕ САВЕЦКИ САИУЗ И ДЕДОФЦИ ОТ КПСС ! БЕДНИЯ КИТАИ ВЕЧЕ Е ПО БОГАТ ОТ ЕВРЕЯ А ТВА Е УПАСНО !
56
1
 
2
 
! Отговори
Чървъл е казалЛ преди 47 минути
"Винаги може да се разчита на американците, да направят равилното нещо, след като раз изчерпали всичките други възможни варианти"
55
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 53 минути
тя дипломацията на сащ и в Украйна показва страх и слабост
54
2
 
5
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 1 час
ПИТАМЕ ЦРУ ! КОГА ША ПАДА САМАЛЬОТА НА ЗЕЛЕ ? ПОСЛИ ШЕ ИСКАРАТ ЧЕ ПУТИН ГУИ УБИЛ !
53
1
 
4
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 1 час
ИЗРАЕЛ У МОМЕНТА ПРЕД ГРАЖДАНСКА ВОИНА ! НЕ СЕ ШОКИРАИТЕ !
52
1
 
3
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 1 час
ПОЛИТИЧЕСКИ АМЕРИКА ФАЛИРА ! ДОЛАРА Е КИТАИСКИ НА ДЕДО ПАМПЕРСА Е ОТ КИТАИ !
51
1
 
2
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 1 час
До Червонец ДЕДО НИКОГА НЕ Е ИМАЛ ТРОН И НИКОГА ДАЖЕ И ТОИ РАЗБИРА ТВА НЕ Е БИЛ ПРЕЗИДЕН ЗА ПРЕЗ ДЕНЯ ! У КОЛКО ДАРЖАВИ Е БИЛ ДЕДО ? А РЕИГАН ?
50
1
 
6
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 1 час
АМЕРИКА БЕШЕ УБАФА КУГА ГЕИОВЕТЕ БЕА САМО У ХОЛИВУД !
49
1
 
2
 
! Отговори
Червонец преди 1 час
USA SUPER КИРО НОФ /43/, първият пиндостански президент, който едновременно уж е на трона, но реално е детрониран.
48
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Байдън , моля те прати американската армия и ще видиш колко доброволци ще се съберат срещу нея . Няма да включвам Китай с малки мобилни бойни групи от по 10 милона човека , само от Европа ще са доброволците .Гарантирам , че и жените ще се бият .
47
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
FIFA отстрани ли националния отбор на Израел от участия във футболни състезания и първенства?
46
0
 
6
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 1 час
АМЕРИКА ДАДЕ А СЕ РАЗБЕРЕ ЧЕ ОСТАВЯ УКРИИНЯ НА ЛОШИЯ ПУТИН !
45
0
 
4
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 1 час
ДЕДО ДАДЕ ЗАДНА И ШЕ ЛЕГА !
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
35, близкото бъдеще ще покаже кой е луд.
43
0
 
1
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 1 час
ШО СА ПУШТИЛИ ДЕДО БЕЗ КАМАЛКА ?
42
0
 
1
 
! Отговори
USA SUPER КИРО НОФ преди 1 час
До Анонимен 38 ТИ СИ ИУДО КО МУ НИЗ ! СА ГЕРБАШ !
41
1
 
2
 
! Отговори
ПОБЕДА преди 1 час
В България има хора които Подкрепят Украйна . Има начин да помогнем на Братята Украинци - В Село Баня има Приемна на Президента Плевнелиев - там се набират Доброволци за Фронта - ще познаете Имението Му - Има Клон на ВИК Благоевград с 50 човека Персонал , които му разрежда водата от 42 градуса до 34 до Басейна . Дават АК 47 и 5000 долара месечно .Да добавя - транспорта е за ваша сметка - 100 долара , дават и купони за храна - важат в кауфланд , билла и лиддл .
40
7
 
2
 
! Отговори
ффф преди 1 час
Мюсюлманския свят да проумее,че повече волско търпение и мълчаливо съгласие,с античовешкото мюсюлманско поведение,няма да има.Или ще стават човеци,или отговорът на останалия свят към мюсюлманите,ще бъде тежко възпитателен.Не искам децата ми и внуците ми,да бъдат ликвидирани от безмозъчни мюсюлмански орди.Близо век останалото човечество,мълчи за животинските безумия и жестокост на ислямския свят.Освен една висока полуживотинска раждаемост,какво друго има в ислямския свят?Нищо.