Байдън не разреши украински удари в Русия с US-ракети

Той обяви предоставянето на още военна помощ
Обновена: 27 сеп 2024 12:51 | 27 сеп 2024 11:00, Стела Стоянова
236
Байдън не разреши украински удари в Русия с US-ракети
Снимка БГНЕС

Американският президент Джо Байдън се срещна с украинския президент Володимир Зеленски в Белия дом, но не удовлетвори искането на Киев за разрешение да се атакуват цели дълбоко на руска територия с произведени в САЩ ракети, съобщи БТА.

Вместо това, той обяви предоставянето на още военна помощ и нови средства за противовъздушна отбрана. Тя е в размер на $8 млрд. и включва боеприпаси със среден обсег тип "планираща бомба“, изстрелван от изтребители, които ще позволят на украинските сили да нанасят удари по руските войски и снабдителни линии от по-безопасни за тях разстояния. Има също така допълнителни батареи и ПВО ракети "Пейтриът“, безпилотни летателни системи и мерки за укрепване на отбранителната индустриална база на Украйна, както и обучение на допълнителни 18 пилоти на изтребители F-16.

Още по темата
Преди срещата с Байдън Зеленски обяви пред американски конгресмени, че основният му приоритет е да получи разрешение от САЩ да изстрелва ракети с голям обсег за поразяване на военни цели в Русия. Вчера той се обърна към Байдън с настоятелен призив да даде разрешение и така на практика се намеси в изостреното партийно разделение по отношение на руско-украинската война, а до президентските избори в САЩ остават броени седмици, отбелязва  "Вашингтон пост".

Междувременно, "Ню Йорк таймс" информира за оценка на разузнавателните служби на САЩ, в която се споменават рисковете от допускането на удари на далечни разстояния от страна на Украйна. Те са стигнали до заключение, че ако се удовлетвори искането на Украйна за използване на западни ракети срещу цели надълбоко в Русия, това може да предизвика силни ответни действия, а в същото време няма да промени из основи хода на войната.

Разузнавателните служби смятат, че Русия ще отвърне с по-голяма сила на САЩ и съюзниците им, вероятно със смъртоносни атаки.

Оценката на разузнаването освен това омаловажава ефекта, който ракетите с голям обсег биха имали върху хода на конфликта, защото украинската армия в момента разполага с ограничен брой такива оръжия и не е ясно колко още могат да бъдат предоставени от западните съюзници.

Украйна и битката за президент на САЩ

Вицепрезидентът и кандидат за президент на предстоящите избори Камала Харис тази нощ нарече уклона в кампанията на своя опонент Доналд Тръмп за прекратяване на войната като "предложения за капитулация“.

Обръщайки се към Зеленски в Белия дом, Харис заяви: "Някои в моята страна ще окажат натиск върху Украйна да приеме мирно споразумение, в което тя се отказва от суверенната си територия и неутралитет, за да сключи мир с Владимир Путин".

"Тези предложения са същите като тези на Путин и нека бъде ясно, че това не са предложения за мир - каза още Харис. - Това са всъщност предложения за капитулация, което е опасно и неприемливо“.

Въпреки че тя не спомена Доналд Тръмп или неговия кандидат за вицепрезидент Джей Ди Ванс по име, тези условия за мир много приличат на изложените от Ванс в интервю по-рано този месец. Тогава Зеленски нарече Ванс "твърде радикален“ и това предизвика конфликт със съюзниците на Тръмп, чиято кулминация бяха обвиненията в намеса в изборите и призивите на републиканците Украйна да уволни посланика си във Вашингтон.

Късно в четвъртък обаче стана обрат и Тръмп заяви пред репортери, че ще се срещне със Зеленски в "Тръмп Тауър" в Ню Йорк днес. На пресконференция той отхвърли критиките на Харис и настоя, че иска само да спре "ужасяващото шоу, което се случва“.

На въпроса дали Украйна трябва да се откаже от териториите си, Тръмп не се ангажира с ясен отговор, а каза: "Имаме нужда от мир. Трябва да спрем смъртта и разрушенията.“

Преди да обяви срещата със Зеленски, Тръмп публикува в социалните мрежи предполагаемо съобщение от украинския президент с молба да се види с него. В съобщението, което не бе потвърдено от украински представители, се казва, че "трябва да се стремим да се разберем“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още по темата: УкрайнаСАЩДжо Байдън
Още от Русия
Харис: Подкрепата ми за украинския народ е непоклатима
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
215
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 35 секунди
До 210 Знам че си шокиран от тази новина и освен някакви глупости полирания ти мозък не може да измисли,но поне се опитай да се държиш като мъж и коментирай нещо по темата.
214
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 58 секунди
Въпрос :Какъф Фактор е Зеленски в ''А'' групата ?
213
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 минути
А ЕС се надЯ , на НАТО-то / САЩ / .. ЗнаШ колко им пука за Европа ... Европа и ЕС вече не са никакъв ФАКТОР в международната политика .За това бе назначена и Урсула , която си ПРЕ-изпълни плана за затриването на цяла Европа ... Кофейте Бг-атлантици , това е най-големият ви празник / а не пЪЛник / , празно от всякъде .. И мноО ПО-здрави от Тръмп !
212
0
 
1
 
! Отговори
Конспиратор Шаман преди 2 минути
Като Путин каже , че може, то тогава Джо ще даде разрешение на Зеленски
211
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 минути
Байданееее давай на украинците да бухат по рашка колко им душа сака . Ако не им разрешиш те ще ударят с друго, нещата са на живот и смърт .
210
0
 
1
 
! Отговори
... преди 4 минути
Скоро разбрах, че Русия ще приеме всички и ще даде убежище на онези, които искат Путин. Хайде по ръчички и всеки путинофил към Русия . Там ще намерите, мир и покой.
209
0
 
0
 
! Отговори
хах преди 4 минути
The Times.От редакцията коментират, че срещата с Байдън не е донесла очаквания резултат за Зеленски. Изданието свързва това с изявленията на руския лидер Владимир Путин, че подобна атака срещу страната му може да предизвика ядрен отговор.След срещата с Байдън американският вестник The New York Times написа, че "звездата на Зеленски потъна в тъмнина на Капитолийския хълм и той получава все по-"по-сдържан прием в САЩ.
208
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 минути
Не закачайте ''БЯЛАТА МЕЧКА'' повече , ще им ядем оная работа ...
207
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 минути
Нов шок за нашите джендърляци. Буахааааа
206
1
 
2
 
! Отговори
до Урсула Фон дьоТен преди 7 минути
Какво става с ИКОНОМИКАТА НА ЕС ?За ПОЛОВЕТЕ и браковете ---разбрахме !
205
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 минути
САЩ знаят , че ако им предоставят оръжие което не могат да управляват , то те само ще се само изтрепят !
204
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 минути
A ЕС е ''единен'' , единно закъсаха !Тръмп го каза на ГЛАС !Нека ЕС единно да работи , само за САЩ , както ДО СЕГА !Въпреки , че САЩ нямат приятели , а само интереси .
203
1
 
3
 
! Отговори
До 201 преди 14 минути
Проблемът е че досега можеха да се крият зад украинците макар да се знае че натовски военни управляват "Пейтриът" в Украйна, ама тези ракети е невъзможно да бъдат насочвани и управлявани от украинците ...САЩ отлично знаят това и как това ги прави вече съучастник а не "дарител на военно оборудване'
202
0
 
1
 
! Отговори
Защо преди 17 минути
Защо липсва новината за напълно за личното областно полицейско управление в родния град на Зеленски , Кривой Рог ?Дори украинските агенции съобщиха за срутената сграда при сутрешния ракетен удар и избитите вътре
201
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 22 минути
Тънката сметка да дават бомби на наемници (Украйна) за да стрелят по Русия няма да мине и биха поели атомните бомби директно. Мисля, че го разбраха много добре.
200
1
 
2
 
! Отговори
Мда преди 23 минути
Срещата на Зеленски с Тръмп в хотела на Тръмп в Ню Йорк която започва към 17.00 българско време обещава да е много емоционална хаха
199
0
 
3
 
! Отговори
Мда преди 26 минути
Тръмп - младши "Володимир Зеленски , президент на държава която получава милиарди долари помощ пари на американските данъкоплатци е в страната ни и има наглостта да отправя обиди към кандидати за президент при това след като проукраински терорист опита да убие баща ми"Думи от вчера , които нашите платени медии не искаха да цитират.
198
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 26 минути
Не бил разрешил... Добре, че някои от генералите все пак имат разум в главата, за да му диктуват какво да каже.
197
3
 
1
 
! Отговори
Кремльовски лъжи преди 27 минути
Украйна не получава от САЩ ракети с далечен обсег, тъй че имаме типичната руска дезинформация, че САЩ "не позволил" да се използват такива произведени от САЩ.
196
1
 
0
 
! Отговори
Гларус небесен преди 28 минути
Жалко! Щеше да е интересно да гледаме гъби на хоризонта. То вече няма зима за това с нетърпение чакаме ядрената зима. Разказват щяло да има черен сняг и то през цялата година. Егати кефа!