Какво да правите, ако детето не ви слуша?

Съвети за родители
12 юни 2024 12:33, Михаела Лазарова
25
Какво да правите, ако детето не ви слуша?
Снимка: Istock

Колкото и да се опитвате да разберете психиката на малките деца, със сигурност има моменти, в които сякаш се чувствате напълно безпомощни. Ето защо, в следващите редове ще ви споделим няколко начина, чрез които да съумеете да накарате малкия човек да ви слуша.

Бъдете на неговото ниво

Когато имате нужда от вниманието на детето си, уверете се, че привличате вниманието му – това означава зрителен контакт. Когато се наведете и го погледнете в очите, не само се уверявате, че то ви вижда и чува, но по този начин укрепвате и комуникацията между вас. Това означава да спрете за момент и да отидете в другата стая, при детето. Близостта е от ключово значение, по този начин вие не издавате заповеди от другата стая – вие говорите с детето пълноценно.

Уверете се, че детето ви е разбрало

Лесен начин да се уверите, че вашето дете ви е чуло и че разбира, е да го помолите да повтори казаното от вас. В областта на медицината проучванията показват, че 40-80% от информацията, която лекарите предават на пациентите, е или напълно забравена, или неразбрана. За да се борят с това недоразумение, лекарите са започнали да използват метода на обратно обучение, който призовава пациентите да „научат“ от лекаря какви инструкции за лечение са им били дадени току-що.

Доказано е, че този метод драстично увеличава задържането на информация от пациентите. Същият метод може да се използва ефективно и при деца. След като осъществите зрителен контакт, съкратете изказа си и ясно обяснете какво трябва да направи детето ви, спокойно го помолете да повтори това, което току-що е чуло.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от За да се разбираме
Как да повишите самочувствието си?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Наказвате го.
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Старите хора са го казали ясно - "бий дyпенце за да не биеш дyпище".
20
0
 
7
 
! Отговори
ЙоХоХо преди 6 дни
Брей, много "специалисти по детско възпитание" се навъдиха... Да припомня една стара приказка - Не "възпитавайте" детето си. То така или иначе ще ви копира. Възпитавайте себе си.
19
1
 
21
 
! Отговори
Таня Арнаудова преди 6 дни
Бой и това е. Останалото са захаросани лакърдии за наивници.
18
0
 
9
 
! Отговори
Един Българин преди 6 дни
До Баба Гица Вчера моите много искаха да си играят вместо да берат малини и джанки. Довърших брането и като почнах да ги правя на зимнина сами поискаха да помагат. Е, казал съм им че ако аз ги правя аз ще си ги ям и може би като им напомних им е подействало :) Те знаят, че много си държа на думата във всяко отношение :))
17
1
 
6
 
! Отговори
Един Българин преди 6 дни
Когато ги наказвате трябва много добре да разбират защо им се отказва нещо си. Ако не ви слушат и просто са наказани няма никакъв смисъл. Проблемът с модела "добро дете" е че много родители на 20+ не са ги догледали и те не гледат и не възпитават децаста си в добро, а в лошо, егоизъм, злоба и физическо насилие с цел превес над другите. За това и чалгаобществото се *** толкова много и реално от това страдат всички. И по тошово имаше ТВУ, но беше изключение и голямо наказание...
16
2
 
7
 
! Отговори
Баба Гица преди 6 дни
Така е като не ги изтърбушвате от работа тези деца. На времето нас от ранни зори от малки ни завличаха на лозето да събираме камъни и да ги носим в края на парцела. Също в 6 сутринта да берем тютюн и да го нижем после. От 8 год възраст от училището есента да берем бадеми и да ги чистим и също да берем череши през пролетта. Грозде, ябълки, пипер, домати и т.н. Вашите гамменчета не знаят къде да си денат бездейните ръце.
15
1
 
5
 
! Отговори
Един Българин преди 6 дни
До 12 Това не е причина да нямате деца - аз имам две. Винаги трябва да да се редуват тояга и морков, като под тояга могат да се разбират и наказания. Като не ги заведа на ски или море много ще им държи и ще гледат да слушат. Проблемът е че прекалено много енергия изразходват в игра и прибиране, къпане и зъби са "тежка задача" вечерно време. Винаги трябва да им даваме добър пример и да ги възпитаваме в доброто. Така можем да им кажем когато "не са добри", че е по-хубаво да бъдат :).
14
0
 
3
 
! Отговори
до 13 преди 6 дни
А още по-добре е, че нямам дете, което да расте около такива като Вас и заедно с децата Ви (ако имате). Русофил ще ми вика....
13
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
12, 'да приложите принуда, в който случай ставате "насилник". Аз затова нямам деца.' -- и по добре е че няма да оставиш от прокаженото си семе, щот си агресор-русофил
12
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Ако помолите детето си да (не) прави нещо и то откаже, има два пътя - да остане невъзпитано, или да приложите принуда, в който случай ставате "насилник". Честито. Аз затова нямам деца.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Ако не ви слуша, значи твърде добре чува и вижда какви ги вършите.
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
три шамара зад врата и един шутвгьзь и всичко ще си каже :)))
9
0
 
0
 
! Отговори
ze nigmar преди 6 дни
Независимост като за коронован принц...:)))
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Як бой
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
"Уверете се, че детето ви е разбрало"===И как ще ви разбере, ако не ви слуша?
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
С два зад врата му намествам всичките чакри и му държи поне за две седмици...
5
4
 
2
 
! Отговори
гошо тъпото преди 6 дни
Не служам, само пакости правя, гледам колкото се може повече да не лужам, родителите ги въртя на малкия си пръст, голям съм циркаджия. Напуснах училище , всички трябва това да направят, да не одят да гъбят времето. Ще ставам милионерче
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Децата се учат подражавайки.
3
7
 
3
 
! Отговори
Ил дьо Франс преди 6 дни
Дай на малкия 100 лв и забравяш за проблема