В шведска Лапландия живакът падна до минус 43,6 градуса

Това е най-студената януарска нощ от 25 години насам
4 яну 2024 09:40, Петър Бойчев
18
В шведска Лапландия живакът падна до минус 43,6 градуса

За втори пореден ден температурите в северните страни на Европа паднаха под минус 40 градуса по Целзий, като в Швеция беше регистрирана най-студената януарска нощ от 25 години насам, предаде Асошиейтед прес.

В шведска Лапландия живакът падна до минус 43,6 градуса, което е най-ниската температура в страната за януари от 1999 г. насам, предаде шведската агенция ТТ. В малкото селище Никалуокта, обитавано от коренното население саами в Северна Швеция, термометрите вече показват минус 41,6 градуса. Селището е в Лапландия, която се простира от северните части на Норвегия през Швеция и Финландия до Русия.

Шведският институт по метеорология и хидрология съобщи, че в Северна Швеция през тази нощ са отчетени температури от минус 25-35 градуса и изглежда, че студът ще се задържи там до края на седмицата, допълва агенция ТТ. Най-ниската температура в Швеция през януари от минус 49 градуса е била регистрирана на 27 януари 1999 г. в град Каресуандо, на границата с Финландия.

Студеното време, придружено от сняг и бурни ветрове, наруши транспорта в целия скандинавски регион. Няколко моста бяха затворени, спрени бяха влакови и фериботни линии. В някои скандинавски страни бяха затворени и няколко училища.

Във Финландия се очаква времето да остане студено на територията на цялата страна, като температурите ще достигнат до минус 35 градуса в северната част на страната поне до неделя. Датската полиция призова шофьорите в по-голямата част от Дания да избягват ненужни пътувания, тъй като в северните и западните части на страната има силни ветрове и сняг. Датският метеорологичен институт съобщи, че на много места има риск от заснежени и заледени пътища, като издаде и оранжев код за силни дъждове в Южна Дания, която е засегната от наводнения.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 5 месеца
Според другата статия: виновни са, че ходят облечени с дрехи!
15
2
 
0
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 5 месеца
Челен удар, 8! До Швеция е Норвегия. Не я мисли. Виж си кърпените ганьовски ***. От отколешни връзки със североизточната империя са такива.
14
4
 
0
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 5 месеца
Руски места, 12. Прокълнати места. А и империята им.
13
0
 
6
 
! Отговори
Обективен преди 5 месеца
Глобалното затопляне води до повсеместно застудяване.
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В Оймякон какво да кажат? Там постоянно е толкова, а понякога пада и по-надолу.
11
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
3, кога последно бе в Сибирь, та да знеш как е? Когато аз изкарах 4 зими в Сибирь, в апартаментите ходехме по къс ръкав и отваряхме фрамугата, за да се проветри. Температурата на горещата вода в банята и кухнята бе +70 градуса по Целзий през цялата година, а газовата готварска печка нямаше разходомер. Зачуханият български гражданин дори не може да си представи, при какъв фантастичен комфорт живеят руските граждани не само в Сибирь, а навсякъде в РФ.
10
3
 
11
 
! Отговори
Патриот преди 5 месеца
Как може такива ниски температури, това не е толерантно към имигрантите, които идват от топлите страни. Я веднага да се вдигат температурите!
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не бих казал, че минус 43,6 градуса по Целзий е силно екстремна температура на въздуха. При наличието на кристално чист сибирски въздух и ярко сибирско слънце, минус 35 градуса по Целзий ви носи радост и добро настроение.
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Сега как ще им затрябва руска газ...
7
1
 
3
 
! Отговори
Дрън дрън преди 5 месеца
Живака замръзва при - 38,4 градуса бе АЛО.
6
3
 
4
 
! Отговори
Лупи преди 5 месеца
Мамата си ***, тоя студ идва насам, гответе се до 2 седмици е тук.
5
3
 
8
 
! Отговори
Цецо Кинжала преди 5 месеца
По принцип са свикнали там.Като бях в Хелзинки финските момичета ядяха сладолед на минус 20 градуса.Иначе не е учудващо като се има предвид че повечето са много яки и приличат на Тайсън Фюри с коса.Яки мадами са направо за кеч.Но се имат за най красивите и даже на минус 20 са с къси поли да си показват прелестите.
4
4
 
11
 
! Отговори
Ауууууу преди 5 месеца
Кво прай глобалното затопляне, спрете веднага старите коли по центъро че тия изпускаа от студ
3
4
 
3
 
! Отговори
в сибир е така преди 5 месеца
отоплението е на твърдо гориво - дърва и въглища . не им дават климатици А 6 + . напалват печката и си слагат кожухчета . в бг ще стане - 4 скоро . парното на 5 .
2
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Като си помисля, че част от това се спуска насам и ме втриса...
1
1
 
10
 
! Отговори
Дядо Стефчо преди 5 месеца
Много бе....