Каква е целта на срещата между Владимир Путин и Ким Чен Ун?

В следващите часове руският лидер трябва да посети Пхенян
18 юни 2024 19:40, Нели Христова
286
Каква е целта на срещата между Владимир Путин и Ким Чен Ун?
Снимка: БГНЕС

Китай представлява повече от 90% от търговията на Северна Корея и е нейният най-надежден донор на помощ и дипломатически съюзник. Но както доказва предстоящото посещение на Владимир Путин в Пхенян, поведението на изолираната държава се влияе все повече от нейните сигурност и икономически връзки с Русия.

Как Русия помага на Северна Корея?

Китай не е единствената регионална сила, за която се твърди, че е помогнала на Северна Корея да заобиколи санкциите на ООН и да предотврати колапса на икономиката си. Миналия месец САЩ заявиха, че Русия е доставяла рафиниран петрол на Северна Корея в количества, които според съобщенията надвишават лимита, наложен от Съвета за сигурност на ООН.

Джон Кърби, говорител на националната сигурност на Белия дом, каза, че близостта на търговските пристанища на двете страни означава, че доставката на петрол може да продължи безкрайно дълго. Затварянето на граници, въведено по време на пандемията COVID-19, драстично намали способността на Северна Корея да търгува и нанесе допълнителни щети на нейната крехка икономика. Смята се, че Ким е осигурил доставки на храна, както и енергия от Русия, за да се справи с недостига, и се очаква да направи същото, когато се срещне с Путин тази седмица. През 2022 г. Русия и Северна Корея възобновиха пътуването с влак за първи път, откакто железопътните връзки бяха прекратени след появата на COVID. Сред товара на първото пътуване са били 30 породисти коня.

Какво може да предложи Северна Корея на Русия?

Северна Корея е едно от най-бедните общества на Земята, но има една стока, която улесни процъфтяващото приятелство между Путин и Ким Чен Ун: военна техника. Когато се срещнаха във Владивосток преди девет месеца, лидерите се съгласиха на сделка, според която Русия ще сподели технологично ноу-хау за подпомагане на космическата програма на Северна Корея в замяна на боеприпаси и оръжия за използване в Украйна. Докато Кремъл описва съобщенията за оръжейна сделка като "абсурдни", има доказателства, че севернокорейските балистични ракети са били използвани в Украйна. Министърът на отбраната на Южна Корея Шин Уон-сик каза в интервю за Bloomberg News, че Сеул е идентифицирал най-малко 10 000 транспортни контейнера, изпратени от Севера до Русия, за които се смята, че съдържат артилерийски боеприпаси и други оръжия.

Като оставим настрана оръжията, Северна Корея има доходоносна индустрия за износ на човешки ресурси: работници, изпратени в чужбина, за да печелят така необходимата чуждестранна валута за режима. Русия не прави изключение. Руски официални лица са обсъдили "работа по политически договорености" за наемане на 20 000 до 50 000 севернокорейски работници, в нарушение на мандата на ООН, изискващ всички нейни работници да бъдат репатрирани до края на 2019 г. През 2022 г. руският посланик в Пхенян, Александър Мацегора, каза Севернокорейци също могат да бъдат изпратени да възстановят инфраструктурата в окупираните региони на Украйна.

Опитва ли се Русия да спре санкциите срещу Северна Корея?

В ролята си на постоянен член на Съвета за сигурност на ООН Русия направи затягането на санкциите срещу Севера – и проверката на вече въведените – много по-трудно. Заедно с Китай, той гласува против допълнителни мерки в отговор на изстрелванията на балистични ракети през 2022 г., а през март наложи вето върху подновяването на панел от експерти на ООН, натоварен да наблюдава прилагането на санкциите на Съвета за сигурност. Въпреки политическото напрежение сред петте си постоянни държави-членки, Съветът за сигурност веднъж успя да запази единодушие в осуетяването на балистичните ракети и ядрените амбиции на Пхенян. Този консенсус е разбит.

Какво се промени след последното посещение на Путин?

Когато Путин последно посети Пхенян през 2000 г., Русия беше член на Г-8. Северна Корея, тогава управлявана от бащата на Ким, Ким Чен Ир, все още беше на шест години от провеждането на първия си ядрен опит. Геополитическият климат се промени до неузнаваемост, воден от по-твърдолинейния Путин и по-младия Ким, решен да превърне страната си в истинска ядрена сила. Нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г., съчетано с рекорден брой севернокорейски ракетни тестове през същата година, задълбочиха международната изолация на двете страни. Това от своя страна доведе Путин и Ким заедно във взаимноизгодно предизвикателство към "враждебните" САЩ и техните съюзници в Европа и Североизточна Азия. Тя ще завърши тази седмица в споразумения за икономика и сигурност, които, по думите на Путин, демонстрират, че тези "съратници" са "готови да се изправят срещу амбицията на колективния запад".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от Русия
Политиката на Байдън спрямо Украйна върви към катастрофа
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
237
2
 
0
 
! Отговори
BONZO преди 1 седмица
Ето как краварите и европейският им слугинаж, неспазвайки договора за неразширяване на нато на изток, ще направят нов военен договор, но този път не Варшавски, а Пекински или Пхенянски.
236
1
 
5
 
! Отговори
Голям майтап преди 1 седмица
Винаги Антихриста Путин го снимат отдолу. Само в Китай го снимаха както трябва и се оказа,че китайчетата стърчат една глава над този гном.
235
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Каква е целта на срещатата им - Точно пък днес.бг ще знаят, че да ни кажат. Относно кой на кого какво... 6 държави в света вече имат приети на въоръжение в армиите си хипер звуково ракетно оръжие, и НИТО ЕДНА ОТ ТЯХ не е член на нато, нито на ЕС.
234
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Петродоларът падна, Русия се приближава до Китай и Северна Корея, Брикс набира сила. Светър започва да се променя и тази промяна не е в полза на запада начело със Сащ.Ние естествено пак ще ядем хурката.
233
0
 
7
 
! Отговори
Премериха си преди 1 седмица
Ракетите и бункерите
232
0
 
5
 
! Отговори
Две джуджета преди 1 седмица
Оперативна среща в Хобит бункер на ниска маса ...
231
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Каква е целта на срещата между Владимир Путин и Чен Ун? Отговор: "Да се целуват и да се барат по чучуренцата и да си викат: - Ние сме малки чукчета! Чук,Чук, Чук... Ще чукаме и като намерим гвоздей, ще търсиме дъска да го забиеме с наще малки чукчета"
230
2
 
4
 
! Отговори
Бълванов преди 1 седмица
Павката Губарев(родните друзя да се поинтересуват кой е) излезе и открито призна че кремълското жуже лъже че не са искали да превземат киев и каза че са се изтеглили защото патерите са били твърде големи - разправяше за изгорени танкови колони с изпечени рушки танкисчета в тях и избити до крак десантчици, а пък родните друзят гpyхтят за сказочни вонящи партенки подхвърляни като бяла и пушиста история за вяличи и магучество.
229
1
 
9
 
! Отговори
Джо Байдън преди 1 седмица
казвах на малкия да не се прави на мъж.....
228
1
 
10
 
! Отговори
рушкото падение преди 1 седмица
няма граница след 3дневната пародия
227
1
 
5
 
! Отговори
Това е преди 1 седмица
Браво!
226
2
 
3
 
! Отговори
Жена преди 1 седмица
До 257 твоята е по малка от техните
225
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пак ли ще седат с чаша в ръка и никой няма да пие ?:)) Клоунии азиатски
224
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
223
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 249: тревата е за зли капиталисти, истинският севернокореец пести ценни ресурси и живее до 5 дена само на благодарствени молитви към Ким и родата му, а на 6-тия ден му е позволено да ръба едно парче дървесна *** което се предава през поколенията. Ако е бил достатъчно страстен в молитвите си, може и да получи правото да се нахрани с аромат от чай или ако е наистина благословен ще му дадат нова снимка на вожда за да се нахрани душата му с богоподобният образ на вожда.
222
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Корейците са изключително трудолюбив и интелигентен народ. Ако Русия им помогне - трябва само да им даде ресурси и военни технологии, ще се превърнат във втори Китай, а американския васал наречен Южна Корея ще им диша праха.
221
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В Анадола имат нова вариация на дюнер: Путлерина, взимат хляб, правят една дупка в него и почват да пълнят с месо и майонеза докато не потече отнякъде. Горе долу каквото се случва с Путин когато отиде на гости на Ердоган.
220
3
 
1
 
! Отговори
До247 преди 1 седмица
Вярно бе смееешнико,а къде забрави,че са тревопасни,сутрин трева,обед трева,а на вечеря малко разнообразие,трева с мъъъничко ориз!
219
7
 
11
 
! Отговори
Vulgaris Magistralis преди 1 седмица
Един разведен пенсионер, защитник на семейните ценности отиде да моли най-пропадналата държава в света за оръжие, с което да въоръжава буряти и чеченци, за да избиват православни славяни, защото е и защитник на християнството и славяните. След като Казахстан му се изсмяха в Петербург, а Армения избягаха от него с 200, монголоидния арбитър на ордите НЕруски олигарси, които са си поделили държавата, стигна до правене на пропаганда от посещения в Нарния... Северна Корея исках да кажа.
218
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 246: Коя космическа програма? Онази която прати Ким на слънцето през нощта за да не изгори ли? Дето по техните телевизии обедняват, че Ким в първият човек взел огън от слънцето? Или, че са спечелили олимпийските игри и само отбора на СССР им е бил равностоен? Те ориз нямат и продават цени на съседни села за купичка с ориз, ти космическа програма, хах.