Първият български F-16 бе тестван в полет

Тестът е бил успешен
23 окт 2024 10:37, Стела Стоянова
138
Първият български F-16 бе тестван в полет
Снимка МО

Успешен тестови полет на първия български изтребител F-16 Block 70 беше извършен на 22 октомври.

Полетът се осъществи в производствената база на Локхийд Мартин в Грийнвил, Южна Каролина, съобщиха от компанията. По време на полета пилотът-изпитател Крис „Саскуач“ Нейшънс успешно проведе множество системни тестове на свръхзвуковите възможности на изтребителя.

Този F-16 Block 70 е първият от общо 16 изтребителя, които ще бъдат доставени на България. Страната подписа първото си писмо за оферта и приемане (LoA) за осем изтребителя F-16 през 2019 г. и второ LoA за още осем през 2022 г.

„F-16 многократно е доказвал своите възможности за сигурност през 21-ви век,“ каза О Джей Санчез, вицепрезидент и генерален мениджър на Integrated Fighter Group в Локхийд Мартин. „С F-16 Block 70 българските ВВС ще бъдат добре оборудвани, за да гарантират сигурността на своите граници и да си сътрудничат със съюзници от САЩ, Европа и НАТО.“

„От самото начало F-16 е проектиран като многофункционален, адаптивен и мащабируем изтребител. Независимо дали става въпрос за охрана на въздушното пространство или за офанзивни мисии при необходимост F-16 засилва партньорствата в НАТО и ще продължи да го прави през следващите години,“ добави Санчез.

България ще бъде втората европейска държава, която ще получи F-16 Block 70. Към момента F-16 се експлоатира от 27 държави като шест от тях са избрали модела F-16 Block 70/72 за своите флотилии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още по темата: МОтестF-16
Още от САЩ
Зеленски очаква покана за НАТО, но след изборите в САЩ
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Съвсем случайно от министерството ни осведомяват 4 дни преди изборите. 22 месеца за сглобяване, кога ще се сглоби и последният 16 самолет?
36
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Според изискванията на конкурса 2021 тези самоелти трябваше да влязат във въоражение 2021/2022. При закъснение от няколко години всяка нормална фирма би платила огромна неустойка.
35
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Страните не купват самолети само защото някой самолет е най-добър или по-добър. Гърция например си купува често френски самолети, защото по тоя начин политически си купва гласа на Франция. Франсетата да лобират за Гърция. Да я защитават политически на международната сцена. Да настройват другите против тия с които Гърция си има спречкване. Така и с другите страни по света. Така и в България.
34
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Голем кеф супермодерен блок 70от 1970 г на миналия век нее ли се разтъртил още българинооо дават ти парите за нищо
33
6
 
4
 
! Отговори
Куку преди 4 часа
Честито българи,до 10 години и ф35 и задължително американска база!
32
4
 
4
 
! Отговори
Вторични суровини преди 4 часа
Досега вкарвахме само бараки на 4 колела за пътищата. Сега сме в НАТО и си купуваме таралясници които понякога и летят. Големите ни враговe ще се разбягат при вида му, но ще е повече от страх да не падне отгоре им.
31
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Я, снимали на сина кутийката от пластмасовия самолет, дето го сглобява миналата зима.
30
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
То и аз у сураттефтера се легитимирам със снимка на Памела Андерсън, ама не пиша и статии за това.
29
6
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 4 часа
До Анонимен25 Виж колко F-16 са произведени и колко Грипен.Дали е случайно и дали Грипен е по-добрия самолет?
28
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Има една хамериканска верига за понички - "Думкин Доналдс". И аз съм купил на внучето една палка за мухи, мохобойка или все тая как се нарича на книжовен език, то ги трепе и вика "Дуууммм! Дуууммм! Дууууууумммм!"
27
5
 
6
 
! Отговори
До Алекс преди 4 часа
Не ти знам по колко са ти центовете на пост, ама я да го видим поне тоя самолет къде е, че нещо и него го няма в небесата над България. Въпреки забавата от цяла година, докогато трябваше всичките да са тук. А къде са неустойките за забава на доставката? ЦиGанче и на снимка на баница се радва. Като центаджийче, което е вече същото.
26
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Дайте снимка в близък план ,да видим подписа на Тагарев ,за да сме сигурни ,че е "Българския" самолет :))))
25
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Чисто нови, на прИмоция, плащате като за два вземате един! Грипените, които бяха избрани преди това бяха много, много, много по-добра опция за България!
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Някой задава ли си въпроса защо като умряха пилотите при последния смъртен случай, всички говореха само за единият, все едно другият не е човек?
23
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Най после и българската армия да има натовски самолети от ново поколение
22
12
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 4 часа
Чисто нови,модерни и доказано добри самолети в редовете на българските ВВС.Отлична новина.Оказва се,че родните F-16 не са само на чертежи,както твърдяха местните копейки.
21
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Hяма страшно, някой внук на хората от комунистическата ДС ще му види сметката като го забие в земята. Нали пилоти са предимно само такива.
20
8
 
8
 
! Отговори
Автотенеке джия преди 4 часа
Това отдолу ръжда ли е ? Ще го оправим . Китче , препаратче , боица . Ще стане нов. Евтино и качествено работим.
19
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
За закъснения от няколко години САЩ трябва да платят неустойка.
18
7
 
3
 
! Отговори
Търкалев преди 4 часа
После е украйна .