Първият български F-16 бе тестван в полет

Тестът е бил успешен
23 окт 2024 10:37, Стела Стоянова
138
Първият български F-16 бе тестван в полет
Снимка МО

Успешен тестови полет на първия български изтребител F-16 Block 70 беше извършен на 22 октомври.

Полетът се осъществи в производствената база на Локхийд Мартин в Грийнвил, Южна Каролина, съобщиха от компанията. По време на полета пилотът-изпитател Крис „Саскуач“ Нейшънс успешно проведе множество системни тестове на свръхзвуковите възможности на изтребителя.

Този F-16 Block 70 е първият от общо 16 изтребителя, които ще бъдат доставени на България. Страната подписа първото си писмо за оферта и приемане (LoA) за осем изтребителя F-16 през 2019 г. и второ LoA за още осем през 2022 г.

„F-16 многократно е доказвал своите възможности за сигурност през 21-ви век,“ каза О Джей Санчез, вицепрезидент и генерален мениджър на Integrated Fighter Group в Локхийд Мартин. „С F-16 Block 70 българските ВВС ще бъдат добре оборудвани, за да гарантират сигурността на своите граници и да си сътрудничат със съюзници от САЩ, Европа и НАТО.“

„От самото начало F-16 е проектиран като многофункционален, адаптивен и мащабируем изтребител. Независимо дали става въпрос за охрана на въздушното пространство или за офанзивни мисии при необходимост F-16 засилва партньорствата в НАТО и ще продължи да го прави през следващите години,“ добави Санчез.

България ще бъде втората европейска държава, която ще получи F-16 Block 70. Към момента F-16 се експлоатира от 27 държави като шест от тях са избрали модела F-16 Block 70/72 за своите флотилии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още по темата: МОтестF-16
Още от САЩ
Зеленски очаква покана за НАТО, но след изборите в САЩ
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
2
 
4
 
! Отговори
Мераклия преди 3 часа
Глейте колко е готин! ще си останете само с гледането на снимка. Те тази снимка на всичките си клиенти, поръчали и предплатили милиярди я пращат. Поддържат интригата тъй да се каже. Чакайте и се надявайте. То и аз имам снимка на Тейлър Суифт и ще се женя за нея, ама тя нещо ми се опъва. Ще ставам аз Хамерикански зет, ще не ще, вземвам я и й правя 3 чаавета да ми ги гледа. Ама друг път!
56
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
бе аз се питам дали ще доживея да ги видя тия самолети в България или поне внуците като станат на по 30 да ги видят
55
2
 
4
 
! Отговори
хъ хъ хъъъ преди 3 часа
"мащабируем"??? Мащабируем е само в главите на тези които "глътнаха" комисионните" и на джурналята на поръчкови статии за което получават грантове от амбасадата! Иначе са си най обикновени тенекии с подновен срок на годност, по стари от мен.
54
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Пак излизат едни и същи и драскат каквото и е казано ВИЕ драскачи даже насън не сте виждали такива самолети но пишете глупости защо го правите
53
5
 
4
 
! Отговори
БГ Капейка преди 3 часа
МаКакТака, другарката Мутрофанова каза, че само картинки щяло да има? Това и дращим като папагали от 1г. насам, срещу копейки ест.
52
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
"браво"с това темпо на строителство и тестване,ще имаме F-ките къде 2100-2120 година!
51
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Тея фърчила са нещо кат супер колата на Ахмет, и той така я тества у съседното село.
50
5
 
6
 
! Отговори
абе преди 3 часа
дано да е тръмп, че ако стане президент оная изгорялата тенджера, ще ги хързулят веднага на укрофашистите!
49
6
 
6
 
! Отговори
Чичо Манчо преди 3 часа
Стана ясно че нямаме добри пилоти. Ф-16 че изпадат и ни самолети , ни пари. Вместо вторите осем с парите можеше да си купим дронове Байрактар от Турция.
48
6
 
4
 
! Отговори
до22 преди 3 часа
Ми оказа се, че все още са си на чертежи, вече 4-5г. щото някъде нещо си тестват още 1-2г. аз тук Ф-16 не съм видял, па и някога да дойдат то моделчето остаря с още 5г. и даже блок 70 вече не е актуален.
47
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Новина ще е когато и ако изобщо дойдат у нас, според сключения договор. То срокът че не спазиха и дължат неустойки е ясно. Но поне нещо да дойде. Понеже и днес нямаме такова.
46
1
 
6
 
! Отговори
Я па я..! преди 4 часа
Страхотия.
45
8
 
8
 
! Отговори
До dgb преди 4 часа
"Браво на ГЕРБ и лично на г-н Борисов!!! Браво за това, че подписаха договора и платиха за самолетите!! Защото в противен случай сега нямаше да има нито един!!" - - - То и сега няма нито един тук. И няма изгледи да заима скоро. Само дето наринахме милиарди за нищо, вместо да ги вкараме в собствената си икономика ги натикахме във фалиралите САЩ. Но така е с колониите, като нас - само плащат, а метрополията само цуца чуждо.
44
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Та си не купихме от Швеция,Франция от ЕС в пъти по нови евтини и кадърни
43
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Самолета без пилоти не лети. А такива харесани от българските ВВС и изпратени в САЩ за обучение се провалят.Малцина успяват и то на базово ниво.В България няма адекватна независима селекция на качествените, кадърни и талантливи младежи. Дори в армията не става въпрос за корупция, а за шуробаджанащина. Освен това, за да лети този самолет е необходима и наземна техника, а за да се използват всичките му възможности МОДЕРНО наземно, въздушно и космическо оборудване. Ние за хвърчила ли ще ги ползваме
42
8
 
7
 
! Отговори
авфАВФ преди 4 часа
Слабоумните путлерофили и рублофили ще продължават да плямпат пак за картинки, схеми, чертежи....но умните и интелигентни хора виждат и знаят, че българските ВВС ще бъдат светлинни години пред много други държави с тези самолети!!!Плямпайте, не пречите на никого-ретардни същества!!! Скоро няма да ви има по тези ширини!!!
41
4
 
5
 
! Отговори
До Алекс преди 4 часа
Ще ни умориш от смях. Ние защо заради ковид пък не стопирахме плащанията? Ковид няма нищо общо. Дори напротив - с насилствената инжектация фирмите им натрупаха още грешни пари, изнудвайки държавите да им снасят милиарди за нищо.
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Стига сте лобирали за доброто и интересите на САЩ или Русия. Ако сте българи мислете криътично какво е добро за България.
39
6
 
4
 
! Отговори
dgb преди 4 часа
Браво на ГЕРБ и лично на г-н Борисов!!! Браво за това, че подписаха договора и платиха за самолетите!! Защото в противен случай сега нямаше да има нито един!!Продажниците от ПП-ДБ, БСП и изСраждане щяха да прекратят договора и да опоскат милиардите!!! Както направиха например с магистрала Хемус и изядоха и похарчиха над 2 млрд. лв от сметките на МРРБ!! Уж корупция с "ин-хаус" процедурите, уж пари в чували се раздавали....една леля на спирката казала на баба Гицка от 2-я етаж....и сега няма кинти
38
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Как само напреднахме! От чертежи минахме на картинки.