Щатът Канзас с дело срещу "Пфайзер" за ваксината за COVID-19

Компанията подвела за безопасността и ефективността на препарата
18 юни 2024 10:30, Елка Василева
88
Щатът Канзас с дело срещу "Пфайзер" за ваксината за COVID-19
Снимка: архив, БГНЕС

Главният прокурор на щата Канзас Крис Кобах заведе дело срещу фармацевтичната компания "Пфайзер" с твърдението, че са подвели  обществеността относно безопасността и ефективността на ваксината срещу COVID-19 и са нарушили Закона за защита на потребителите, предаде кореспондентът на БНР.

Канзас е първият американски щат, който завежда подобно дело. Засега са потвърдили за подобни действия и от Айдахо, има информация, че още 5 щата са готови да го направят. Миналата есен от Тексас също имаше жалба с подобни обвинения.

В заведеното дело се твърди, че от "Пфайзер" са подвели жителите на щата Канзас относно рисковете от ваксината срещу COVID-19 и са прикрили  доказателства за прояви на миокардит и проблеми с бременността.

Компанията е обвинена, че е създала погрешно впечатление за ефективността на ваксината, въпреки че са знаели, че действието намалява  и не предпазва от вариантите на COVID-19.

Фармацевтичната компания е упреквана още, че чрез социалните медии е "цензурирала" критиките към ваксините. Всичко това е в нарушение на Закона за защита на потребителите в Канзас и от щата настояват да получат парично обезщетение.

"Пфайзер" обяви, че ваксината срещу COVID-19 е спасила живота на безброй хора и данните на компанията за ваксината са точни и основаващи се  на науката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още по темата: деловаксинаКанзас
Още от САЩ
Спад в подкрепата за Тръмп преди изборите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
16
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 седмица
правната система в сащ е на основата на прецедента. т.е. трябва да мине едно дело за да имат право десетките милиони последователи на щатския мангър фаучи И ориндж мен да върнат сащ в каменната ера. за това и пускат дълга топка на ниво щатски прокурор баш преди изборите. не е трудно да се провери тоя чий е.
22
1
 
29
 
! Отговори
Въпрос за набодените преди 1 седмица
Защо спряхте да се бодете през 3 месеца? Нали нови и нови варианти на вируса излизат...Не искате ли да сте сигурни и защитени? Да пазарувате в супер и да ви дадат ваучер за 20 лева? Или смарт часовник? Да можете да сядате на пейка в парка и да ходите на Витоша със своя зелен сертификат? ВСИЧКИ: Помнете и нека не допускаме никога повече това да се случва.
21
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Марсел Попов "Опитват се да дискредитират науката" ------------------ леле! Не думай! Кой бе? Пак ли Путин?
20
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Корупцията ни спаси, така че не е толкова лошо нещо. Плащаш си и хоп сертификатче, няма лошо - не като набодените дето тепърва ще гинат кат муи.
19
27
 
1
 
! Отговори
Марсел Попов преди 1 седмица
Опитват се да дискредитират науката и света отново да пламне от тази ужасна болест,а тукашния необразован Цъpвyлю продължава да дращи небивалици.
18
2
 
20
 
! Отговори
Нане преди 1 седмица
Добре, че Българите и страхливите индийци в колонията ни се оказахме корав Народ и пренебрегнахме мерките на сзо... Само краварските кухоглави повярваха на измамата... И сега мрът като мухи... ===)))
17
1
 
13
 
! Отговори
хихи преди 1 седмица
Чакам да се появи някое ш0р0ш0ид4е да ми върти алабалистика как Путин бил навапцан, как видиш ли само в свободна америка можело да съдиш фармата, докато в Русия това никога нямало да се случи.
16
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И срещу вас продажните медии трябва да се заведе колективно дело, за това че опитахте да манипулирате народа да се боде с тия отрови.
15
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това да не е престъпление срещу човечеството случайно? Нещо съд, затвор за виновните?
14
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
започва се......
13
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
15 минути не се намери един навапцан ид..от да се хване да защитава експерименталките.. дори редовното кромид зомби.. да не би днес да му ядат жито?
12
1
 
25
 
! Отговори
Нане преди 1 седмица
Време е краварските проксита в България, бтв, нова и бнт да се закрият... Те получават краварски центове да ви увредят здравето... ===))) с мотиките на полето е време да копат мисирките....
11
0
 
23
 
! Отговори
Текст на Бичето преди 1 седмица
"Видяхте ли балъци що стана..."
10
1
 
41
 
! Отговори
хаха преди 1 седмица
А има и друга интересна новина от тези дни. При дело в Калифорния срещу задължителното ваксиниране, т.е. за обезщетения заради него, не знам как точно да преведа името на директората им по образование в Лос Анджелис пледира, че КОВИД ВАКСИНИТЕ НЕ СА ВАКСИНИ И НЕ ОТГОВАРЯТ НА ОПРЕДЕЛЕНИЕТО ЗА ТАКИВА И СЪДЪТ ПРИЕМА ТОВА. Т.е. не са ваксини, защото не предпазват от болест. Интересното е, че и като терапевтични препарати не се доказаха и ваксинираните си изкараха болестта като останалите.
9
1
 
23
 
! Отговори
хихи преди 1 седмица
Умрелите не могат да осъдят никой..
8
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Х "пак опити да осъдят някой и да вземат пари." --------- ами ако всичко е ок с експерименталките как ще ги осъдят? Нали съдът е независим?
7
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Време е мошениците да си платят! Натрупаха стотици милиарди, рискувайки здравето на хората!
6
0
 
27
 
! Отговори
ефролиберал преди 1 седмица
Ауу, тия канзаслии какви са копейки..
5
1
 
28
 
! Отговори
Нане преди 1 седмица
Аууууу... И сега наще краваромучалки пропагандатори на ваксите и прибиращи пари за рекламата им ко шъ правят.... То Господ доста и наказа от тях.... ===))) заминаха си преждевременно.... Но е време остатъчната прокуратура да потърси сметка на все още живите, облажили се....
4
27
 
1
 
! Отговори
Х преди 1 седмица
пак опити да осъдят някой и да вземат пари.