Дебатът: Тръмп лъжеше безсрамно, а Байдън бръщолевеше несвързано

Призивите към Байдън да се оттегли нарастват
28 юни 2024 11:58, Елка Василева
162
Дебатът: Тръмп лъжеше безсрамно, а Байдън бръщолевеше несвързано
Снимка: архив, БГНЕС

Световният печат коментира днес на първите си страници снощния дебат за президентските избори в САЩ тази година между президента Джо Байдън и бившия американски президент Доналд Тръмп.

Под заглавие "Призивите към Байдън да се оттегли след колебливото представяне в дебата срещу Тръмп нарастват" наблюдателката на британския в. "Гардиън" Арва Махдауи отбелязва, че нейните очаквания са били не просто слаби, а са паднали като в бездънна яма и тя дори не е била подготвена за това колко шокиращ ще бъде дебатът в действителност. Тръмп лъжеше безсрамно, Байдън бръщолевеше несвързано, а водещите просто са казваха много пъти "благодаря" и продължаваха. Това беше не толкова "дебат", колкото фарс, посочва коментаторката на вестника.

Още по темата
Ако екипът на Байдън е смятал, че този дебат ще успокои притесненията относно възрастта и способностите на президента, плановете им се провалиха грандиозно, отбелязва наблюдателката на в. Гардиън". През първата половина на дебата Байдън изглеждаше замаян и едва успяваше да изрече думите си. Към края на разговора той видимо започна да се представя по-добре, но все пак това не беше човек, който вдъхва доверие. Тръмп блъфираше, лъжеше и правеше намеци през цялата вечер, но ако се съди само по външното възприятие, осъденият престъпник имаше предимство, пише коментаторката на вестника.

Френският в. "Монд" отбелязва, че хрипливият и понякога запъващ се Джо Байдън многократно се опитваше да се противопостави на Доналд Тръмп в първия им дебат снощи преди изборите през ноември. Неравностойното представяне на Байдън е изкристализирало опасенията на много американци, че на 81-годишна възраст той е твърде стар, за да изпълнява функциите на президент, коментира вестникът.

Колебливият Байдън се опита да удържи силната атака на Тръмп, докато двамата си разменяха лични обиди в горещия първи дебат от оспорваната президентска надпревара, в която двамата имат минимална разлика, посочва в. "Монд".

Бомбастичният Тръмп се нахвърли върху своя приемник, като го нарече провал в икономиката и на световната сцена. Байдън искаше да отвърне на удара, но изказът му беше колеблив, тъй като той говореше бързо с мек, отслабващ глас и на няколко пъти се запъна при произнасяне на думите си, коментира френският ежедневник.

Това беше първият дебат между сегашен президент и бивш президент на САЩ - и всеки от тях обвини другия, че е най-лошият в историята, коментира в. "Монд". Тръмп и Байдън, които бяха най-възрастните президенти, когато бяха избрани за първи път, дори се обвиниха взаимно, че се държат детински, докато спореха за своя замах в голфа, отбелязва вестникът.

Американският в. "Уолстрийт Джърнъл" помества анализ под заглавие "Байдън катастрофира в първия си сблъсък с Тръмп - и други изводи от дебата", че това е бил един вид представяне, за което демократите са имали опасения, че действащият президент, който според социологическите проучвания е изправен пред все по-голяма загриженост на избирателите заради неговата възраст и жизненост в сравнение с Тръмп, ще поведе в резултата. Но са му липсвали силата и борбеността, които Байдън е събрал за своята реч "За състоянието на Съюза" по-рано тази година, представяне, дало на демократите известен оптимизъм за неговата енергичност в предизборната кампания, посочва вестникът.

В предизборен сезон, в който много американци искат да имат и други възможности, сблъсъкът позволи на двамата съперници да подчертаят уязвимостта на своя опонент пред малобройната група избиратели, които все още не са решили за кого да гласуват, коментира в. "Уолстрийт Джърнъл".

Двамата мъже имат само няколко години разлика във възрастта си, но Байдън изглеждаше по-възрастен в представянето си по време на изтощителната вечер пред очакваната значителна телевизионна аудитория, посочва вестникът. Човек, запознат със здравословното състояние на президента, заяви, че той има настинка.

В дните преди дебата Тръмп и неговите съюзници отправиха неоснователни обвинения, че 81-годишният Байдън ще се появи на екрана с химикали в организма, подобряващи представянето му. Това беше твърдение, което 78-годишният Тръмп отправи и преди дебата с Байдън през 2020 г., припомня в. "Уолстрийт Джърнъл".

Американският вестник отбелязва, че възрастта е актуален въпрос за много избиратели в САЩ, а сегашният президент е най-възрастният човек, заемал този пост. Ако бъде избран, Тръмп ще може да постави такъв рекорд в края на втория си мандат.

Под заглавие "Демократите говорят за смяна на Байдън в листата" друг американски вестник, "Ню Йорк Таймс", посочва, че президентът Байдън се надяваше да събере свежа инерция за кандидатурата си за преизбиране срещу Доналд Тръмп. Вместо това представянето му предизвика вълна от паника в неговата партия, коментира вестникът.

В същия дух "Политико", под заглавие "Демократите обмислят немислимото - време е Байдън да си ходи", отбелязва, че представители на Демократическата партия са толкова паникьосани от колебливото представяне на президента Джо Байдън в дебата, че активно обсъждат нещо, което някога е било нечувано - да го сменят в листата.

Такова е мнението на десетки демократи, които разговаряха с "Политико", като повечето от тях пожелаха да запазят анонимност, за да могат да говорят свободно.

Един от големите донори на демократите и поддръжник на Байдън заяви пред изданието, че е време президентът да прекрати кампанията си. Този човек определи снощното участие на Байдън като "най-лошото представяне в историята" и каза, че той е бил толкова "незадоволителен, че никой няма да обърне внимание на лъжите на Тръмп".

"Байдън трябва да се откаже. Няма съмнение за това", заяви неназованият донор в текстово съобщение, предлагайки алтернативни кандидатури начело с губернаторите на щатите Мериленд и Мичиган.

Исканията вътре в самата партия, макар и да е малко вероятно да доведат до промяна начело на листата, отразяват голям обрат в предизборната кампания, коментира "Политико". Действащите президенти традиционно се представят зле по време на първите си дебати, тъй като са затрупани от работа и често неспособни да отделят сериозно време за подготовка. Но снощният дебат беше уникален с това, че затвърди съществуващата сред много американски избиратели предварителна представа за Байдън като за кандидат, който вече е изчерпал възможностите си, заключава изданието.

Британският в. "Индипендънт" коментира резултатите от дебата като "панически режим", в който демократите започват да призовават Байдън да се оттегли след "ужасното" му представяне срещу Тръмп.

Преди първия президентски дебат в Атланта демократите дадоха един съвет на президента Джо Байдън - да бъде такъв, какъвто е той самият. Но след представянето на Байдън снощи те започнаха да бият тревога, посочва вестникът.

През цялата вечер Байдън се запъваше, а гласът му беше пресипнал и напрегнат. Това послужи като мрачно напомняне на всички, че демократите са номинирали не само най-възрастния кандидат за президент в историята, но и човек, когото американската общественост редовно вижда да се изразява неуверено, като говори и чиято отслабваща памет бе подложена на по-сериозна проверка в доклад на специален съветник, отбелязва в. "Индипендънт".

Байдън постоянно изостава от Тръмп в социологическите проучвания и много американски избиратели посочват напредналата му възраст като причина той да не се кандидатира отново. Предизвикването на Тръмп на дебат и отказа от традиционни график на предизборните дебати в САЩ имаше за цел Байдън да се изправи от позицията на силата, като покаже, че може да се справи с работата и да се бори пряко с Тръмп. Вместо това обаче американските избиратели видяха Байдън, който сякаш потвърди най-лошите им опасения още с встъпителните си думи, коментира британският вестник.

Демократите са отчаяни от представянето на президента Джо Байдън на снощния дебат, което беше толкова слабо, че дори на четири очи някои повдигнаха въпроса дали той трябва да остане кандидат на партията, отбелязва на уебсайта си американската телевизия Си Ен Ен, която беше домакин на дебата.

Този дебат беше исторически по много причини, но не на последно място защото се провежда, преди всеки от двамата мъже да бъде официално номиниран като кандидат за президент на съответните партийни конгреси. Националният конгрес на Демократическата партия ще се проведе на 19 август в Чикаго.

Демократите прекараха голяма част от изминалата година в разсъждения относно шансовете на Байдън да победи Тръмп на изборите, които мнозина смятат като екзистенциални и имащи за задача да решат оцеляването на американската демокрация, коментира Си Ен Ен. Самият Байдън обаче беше твърдо решен да се изправи срещу Тръмп, като в един момент дори заяви директно: "Ако Тръмп не се кандидатираше, не съм сигурен, че аз щях да се кандидатирам".

Нито един сериозен претендент от Демократическата партия не се изправи срещу Байдън и на този етап от кампанията той трябва сам да реши дали да се оттегли, ако демократите изберат друг кандидат. Ако Байдън все пак се оттегли, номинацията на демократите ще бъде решена на място, прогнозира Си Ен Ен.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от САЩ
Шок сред демократите: Вече се чуват призиви Джо Байдън да бъде сменен
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
1
 
0
 
! Отговори
Вяра преди 1 ден
Тръмп е заплаха за демокрацията ни и трябва да бъде спрян. Това което не направиха германците 1935г може да се повтори . За съжаление Байдън няма да може. Но не е късно. Да се оттегли достойно е опция, която се надявам Той да избере. Вече ни спаси от него един път. Достатъчно е. Време е нов лидер да поеме бремето..Прицкър или Нюсъм са готови да поемат щафетата. Джо, моля те направи последния достоен ход и ни спаси от Тръмп. Ти даде всичко за Америка и ние няма да го забравим. За Америка!
137
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Джо Байдън събрал още 14 милиона долара в края на дебата. Язък за парите!
136
0
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 ден
Всъщност Тръмп казваше истината, а Байдън лъжеше като демократ.
135
0
 
1
 
! Отговори
Американ преди 1 ден
До Коко: В политиката всеки се мисли за по-добър но вие, neдokpeтитe, избихте на октровен болшевизъм и безкрайно лицемерие. Та затова ще загубите и агентурната ви мрежа ще бъде разбита.
134
0
 
2
 
! Отговори
Американ преди 1 ден
CNN са джeндepacтkи лъжци в кампания срещу Тръмп, паникьосани от поредното и много важно демонстриране на деменцията на Льохман Джо. Па и Европата оцветява гащите при мисълта за това което ги очаква от януари
133
0
 
7
 
! Отговори
изпипани лъжци преди 2 дни
единя лъжеше безсрамно, а другия лъжеше безмозъчно.
132
3
 
1
 
! Отговори
Коко преди 2 дни
Като всеки нормално мислещ българин в САЩ и Аз съм демократ, но представянето му срещу Тръмпутин беше трагично. Нюзъм трябваше да е кандидата. Всички го знаят. Джил е виновна. Можеше да го накара да се оттегли. Сега ще загубим Къщата и Сигурно и Сената. Лошото идва, ако Тръмпутин се върне.
131
1
 
6
 
! Отговори
доктор преди 2 дни
Тръмп не може и оранжевия си фон дьо тен сам да размаже... Единственото което тръмп може да размаже не искам да ви го казвам конкретно че мирише... А дядо ви Байдън отдавна трябваше да си седне на люлеещ се стол и да си гледа старините пред камината... не да се излага по телевизията... Човек има право и да остарее и да оглупее ама насаме...
130
1
 
1
 
! Отговори
Историк преди 2 дни
Лошо. И в САЩ май нямат избор. Но както някой беше казал "Ако изборите можеха да променят нещо, щяха да ги забранят." Или ще се пробват с по-малкото зло. Само че кое е то?
129
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Анонимен 125 "Истината е че Зеленски е незаконно на власт." На руската "истина" каквато пишеш в номралните държави й казваме "лъжа".
128
2
 
9
 
! Отговори
в Америка преди 2 дни
има огромна криза. Ако не създават войни по света, до няколко години са приключили като държава.
127
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
байдън е ***,т.е.дементен.продължавайте така.кеф..
126
10
 
3
 
! Отговори
НЕ ВЯРВАМНА ОЧИТЕ СИ преди 2 дни
БГ РУСОФИЛИТЕ ИЗДИГНАХА В КУЛТ АМЕРИКАНСКИЯ ИМПЕРИАЛИСТ ДОНАЛД ТРЪМП...... ЛЕНИН И СТАЛИН СЕ ОБРЪЩАТ В ГРОБОВЕТЕ СИ....
125
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До ИстинатаИстината е че Зеленски е незаконно на власт. Истината е, че за нищо не става, изби народа си като преди това го измами на изборите че е за мир.
124
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Тръмп, новия президент на САЩ
123
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
украинските привържаници издигнаха огромно знаме на евро зеленски да върне изборите които е откраднал този зелен диктатор.
122
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Гледайте дебата, махнете платените медии, ТРЪМП РАЗМАЗА БАЙДЪН.
121
2
 
7
 
! Отговори
Американец преди 2 дни
Заменяй!
120
5
 
5
 
! Отговори
Изнервен преди 2 дни
За тези, които не знаят (може би и журналисти) пълното малко име на Байдън е Джоузеф. И някакси не върви да се пише официално за американския президент Джо, все едно че е другарчето ви от махалата.
119
3
 
4
 
! Отговори
До КМ преди 2 дни
Хахахаха, къде забрави Ким Чен Ун