US съветник в туит към Борисов: F-16 – чудесна сделка за България!

Джон Болтън: Това е чудесна сделка за България, Америка и НАТО
Обновена: 10 яну 2019 16:44 | 10 яну 2019 12:00,
647
US съветник в туит към Борисов: F-16 – чудесна сделка за България!
Снимка: БТА

Още една подкрепа за избора на F-16 за българската армия получи българското правителство, този път в лицето на съветника по национална сигурност на САЩ Джон Болтън.

В Twitter той написа, че силно подкрепя усилията на българския премиер Бойко Борисов да закупи произведените в САЩ изтребители F-16.

Болтън подчертава, че F-16 е "превъзхождащият избор" в сравнение с конкуренцията. Той допълва, че изборът на F-16 ще засили стратегическото партньорство между България и САЩ и ще осигури работа за 4000 американци.

"Това е чудесна сделка за България, Америка и НАТО", смята Болтън.

Преди Болтън, държавният секретар Майк Помпео, както и администрацията на Белия дом, също приветстваха решението на България за избор на самолети.

"Ако F-16 Блок 70 бъде избран от България, то той ще служи на българските ВВС ефикасно и надеждно десетилетия наред и ще им предостави възможността надеждно да защитават българското въздушно пространство и да участват в операции заедно с НАТО", гласи позицията на Белия дом.

Вчера военният министър Красимир Каракачанов съобщи, че кабинетът е предложил на Народното събрание България да започне преговори със САЩ за закупуване на изтребителите.

Одобреният проект предвижда да бъдат купени общо 16 самолета на два етапа.

Закупуването на 8 изтребители се очаква да излезе около 1,8 млрд. лева с ДДС. На следващ етап е планирано закупуването на още 8 машини.

Стана ясно обаче, че САЩ искат по-висока цена, а МО ще преговаря за свалянето й.

Срокът на доставка също вероятно ще бъде по-голям от записания в проекта 24 месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


647
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези самолети ги има само на хартия .. това е също като Ф-35 някои държави дадоха парите преди 10г. и още не са получили стоката..
30
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 21Преди Нова година Хърватия купи 18 такива самолета за 1.1 милиарда.Купи ама стари.Нашите още не са произведени и ще бъдат с последен модел двигател , електроника и радар от най-ново поколение.
29
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Там където има мисии по въздуха САЩ пращат Франция с Рафалите и Юрофайтърите и се крият зад Швеция със Грипените. САЩ тъй и не можаха да призведат качествен изтребител и се крият зад НАТО и ЕС да ги пази от Русия.
28
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Давате парите а изтребилите ще ги имате след 7-8 години , дотогава цената ще се промени , и тези 8 бройки ще ви излезнат златни.. кило самолет за кило злато
27
17
 
12
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
България е в НАТО и ЕС. Въпросът е затворен. Свикнахте ли руски каскети?
26
5
 
20
 
! Отговори
до 18 преди 5 години
Що, ти къде гледаш цените.Кажи и ние да ги видим.Иначе цената на Ф-16 е до 20 милиона долара, което прави макс 34 милииона лева.34 милиона лева х 8 самолета = 272 милиона.Та ви питам вас крадливите герберасти - къде ще отидат останалите 1.728 милиарда лева ?
25
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонименнаправо не могат без нас ... що сте толко прозти ? така ис се родил или си го придобил по късно ?
24
3
 
28
 
! Отговори
БРАВО преди 5 години
БЕДНА БЪЛГАРИЯ ОТКРИВА 4000 РАБОТНИ МЕСТА ЗА БОГАТА И ПРЕФЪРЦУНЕНА АМЕРИКА--И ЩЕ НИ ЗАГРОБЯТ ЗА 50 ГОДИНИ НАПРЕД--А ТЕЗИ ЛАМАРИНИ ГИ ИМА САМО НА ХАРТИИКА--ДАЛИ ЩЕ МОГАТ ДА ЛИТНАТ--ТЕХНОЛОГИЯТА Е ОТ 1970 ГОД---ДОКАТО ГИ ДОСТАВЯТ --БЕЗ ИЗПИТАНИЯ,ХЕЙ ТАКА НА ЮТАШКО ДОВЕРИЕ ЩЕ МИНАТ ОЩЕ 10 ГОДИНИ...СУПЕР УДАР НА ТРЪМП ..БРАВО НА ПИЧА-ТАКА СЕ ЗАЩИТАВАТ НАЦИОНТАЛНИ ИНТЕРЕСИ--ТЪПИТЕ БЪЛГАРИ ДА ГО ДУХАТ....
23
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За американците е чудесна сделка на двойна и тройна цена , сделка под натиск военен , от окупационните бази в България..
22
4
 
25
 
! Отговори
пари на вятъра.. преди 5 години
"Чудесна сделка"за кой?нали САЩ са ни съюзници и в НАТО защо не ни подарят тези самолети?
21
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди Нова година Хърватия купи 18 такива самолета за 1.1 милиарда.Та искам да попитам относно цената - де Киро на кирия ?
20
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че какво друго да каже Американския г алош?Ще им подсилим мижавата икономика със свежи долари!-:)
19
2
 
30
 
! Отговори
Victimized преди 5 години
"and contribute to the job security of over 4000 Americans."Важното е, че ще създадем нови работни места за американците. И това не е подкрепа а открито лобиране и натиск от висшестоящ служител от админстрацията.
18
14
 
6
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До 7То в Уйкипедия какви ли глупости не можеш да прочетеш16млн долара струва само кокпита
17
4
 
38
 
! Отговори
уху преди 5 години
от статията разбрахме, че България на Борисов става инвеститор в шатите и ще осигури работни места за 4000 американци. Браво Боце!!!А българите кучета ги яли...
16
3
 
33
 
! Отговори
да бе преди 5 години
Чудесна сделка, но не за България, а за САЩ!Продават ни железария за луди пари. Ама не е луд този, който яде баницата, а който му я дава.
15
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
американците договорили с филипините да строят ядрена централа взели 2 милиарда нито централа построили , нито парите върнали..
14
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Супер яко вместо да купим грипена да модернизират завода за да произвеждаме нещо за грипен или някоя час за т-х ние осигуряваме работа за 4000 хамериканци и във същото време наще внуци още ще плащат
13
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що бе сделката си е повече от чудесна.Особено за американците.А и Цветанов, Борисов и Шкембето ще намажат по някой и друг милион комисинна.
12
2
 
39
 
! Отговори
Хахахахха преди 5 години
А 6 милиона български граждани колко време ще им трябва да върнат тези 2 милиарда, за да имат работа 4000 американци. Дадохме им да ни крадът с американски централи, златните ни мини и сега и самолети.