US съветник в туит към Борисов: F-16 – чудесна сделка за България!

Джон Болтън: Това е чудесна сделка за България, Америка и НАТО
Обновена: 10 яну 2019 16:44 | 10 яну 2019 12:00,
647
US съветник в туит към Борисов: F-16 – чудесна сделка за България!
Снимка: БТА

Още една подкрепа за избора на F-16 за българската армия получи българското правителство, този път в лицето на съветника по национална сигурност на САЩ Джон Болтън.

В Twitter той написа, че силно подкрепя усилията на българския премиер Бойко Борисов да закупи произведените в САЩ изтребители F-16.

Болтън подчертава, че F-16 е "превъзхождащият избор" в сравнение с конкуренцията. Той допълва, че изборът на F-16 ще засили стратегическото партньорство между България и САЩ и ще осигури работа за 4000 американци.

"Това е чудесна сделка за България, Америка и НАТО", смята Болтън.

Преди Болтън, държавният секретар Майк Помпео, както и администрацията на Белия дом, също приветстваха решението на България за избор на самолети.

"Ако F-16 Блок 70 бъде избран от България, то той ще служи на българските ВВС ефикасно и надеждно десетилетия наред и ще им предостави възможността надеждно да защитават българското въздушно пространство и да участват в операции заедно с НАТО", гласи позицията на Белия дом.

Вчера военният министър Красимир Каракачанов съобщи, че кабинетът е предложил на Народното събрание България да започне преговори със САЩ за закупуване на изтребителите.

Одобреният проект предвижда да бъдат купени общо 16 самолета на два етапа.

Закупуването на 8 изтребители се очаква да излезе около 1,8 млрд. лева с ДДС. На следващ етап е планирано закупуването на още 8 машини.

Стана ясно обаче, че САЩ искат по-висока цена, а МО ще преговаря за свалянето й.

Срокът на доставка също вероятно ще бъде по-голям от записания в проекта 24 месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


647
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уаааууууууууууу..............нова мода по света! Коментари, съвети, препоръки....ВСИЧКО в туитър!!! Господи Боже.............едно време ни учеха да не се лекуваме с рецепти от книги, защото от една печатна грешка можем да се гътнем!!! А сега.....ще ни управлават от туитър!!! Алллоооуууу.......АМИ АКО ГО Е НАПИСАЛ НЯКОЙ РУСКИ ХАКЕР????? Ко ша праи наш Боко??? Имам чувството, че е точно така, не мога иначе да си обясня "съветите" да купуваме стари краварски таралясняци, дето падат по два на ден!!
50
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да не стане само с газовия хъб, който още чакаме герберастите да го напълнят с пръ дня по заповед на Вожда им.
49
1
 
28
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
А погалиха ли го по чутурата ? Той това обича ...
48
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хах чудесна сделка , само тоя блок 70, накрая да не се превърне в бетонно блокче с номер 70 , че тогава Борисов ,ще има мнооооого да се извинява и да чупи пръсти :))))))))
47
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българинът е богат - защо да не плати 2 милиарда на своите нови братя.Нали именно те ще ни пазят от Лошия Путин.А с тия 8 допотопни фърчила ще се превърнем в една авиационна сила и всички ще треперят от нас.Да не говорим че Турция *** 278 такива самолета, само че доста по-нови, които сама си е произвела - в завода в Инджирлик.
46
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво добро сме видели от янките и защо да им дадем 2 млрд за оръжия ние нямаме врагове те ако имат това си е техен проблем.
45
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ф-16 блок 70 - ще ги имаме в "Светлото Бъдеще"
44
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Краварите никой не ще да им купи таралясниците и ги рекламират през твитера и се молят като кучета, а дано някой да ги купи ама няма балами вече.
43
0
 
15
 
! Отговори
Геле преди 5 години
Немога да разбера защо хората не гледат историята - САЩ са получавали ужасно много поръчки за техни самолети и военна техника с натиск и подкупи. Само вижте какво е станало преди с Lockheed F-104 Starfighter или сега с F-35, който е провал за 1 трилион долара, но е продаден на много техни съюзници по света.
42
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и ще осигури работа за 4000 американци. .Ето каква била работата...
41
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Помните ли Орешарки, който искаше да тегли 1 милиард евро заем. Тогава Борисов опяваше из медиите, че тези пари ще тежат и на внуците ни.... После, като докапа пак властта Боко изтегли на няколко пъти общо над 8млрд. евро, нотози път няма и дума завнуци и правнуци. Сега отново ще хвърлят близо 2млрд. лева за нещо, което не се знае след колко години ще бъде произведено и доставено. Има ли по-голям демагог и измамник от Борисов??Колко мандата ще са необходими българина да разбере този факт!!??
40
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дали Боце ще издържи на наттиска на Юсимити Сам?
39
1
 
14
 
! Отговори
Bobi преди 5 години
До Анонимен"Преди Нова година Хърватия купи 18 такива самолета за 1.1 милиарда.Та искам да попитам относно цената - де Киро на кирия ?"1. Ф-16 са стари експлоатирани но и модернизирани от Израел2. САЩ втория участник блокираха сделката и това е последното кото се чу в медиите3. Третия участник в конкурса е Грипен
38
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Американците са обещали до 4 години да построят завода, който ще произведе 8-те морално остарели самолетчета за балъците от Балканите, които плащат като за Световното.Българите са богати - ще из карат 2 милиарда а няколко години.Питам се обаче защо Тиквата открадна уж излишека, който беше обявен също за 2 милиарден, а не го даде са самолетите.Пак данъкоплатците ще ги плащаме.Или гербомедиите ще ви лъжат, че ЕС ще ни плати самолетите на САЩ.
37
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разликата е, че Грипените ги имаме след 2г.. а Ф-16 след 8г. възможно забавяне още 2г. стават 10г.. през това САЩ ще искат още пари и ще ни изнудват..
36
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия новини ги пускат само да генерират трафик от гласови коментатори на които само каскети и кравари са им пред очите.
35
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Коко струват тия щайги като цена и колко струва един завод за производство на български самолети ? Китайците купиха лиценз за МиГ и си прозивеждат тяхна версия на МиГ-овете. Китйците не инвестират във краварcката икономика да купуват безполезни щайги.
34
16
 
3
 
! Отговори
Млад българин преди 5 години
До пари на вятъра..Защо да ни ги подаряват бе?Срамно и унизително е да се молим за нещо без пари като просящи.Пууу това дъртите комунисти ужасни хора.Възпитани сте да бъдете мекотели.Срам ме е от вас!
33
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
пладнешкият грабеж кара всички да потриват доволно ръце...
32
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе какво е купила ф-16в е само на чертеж прототип няма,завод няма до 2 години може и да има след като изнудят още някои бълък да поръча американците иска 80% авансово плащане при подписване на договора а после чакаи