Най-старото светско училище у нас учи децата вече 400 години

Новата учебна година за него започва с малко над 50 деца
15 сеп 2024 16:10, Красимир Ангелов
44

Само след ден стартира новата учебна година и хиляди деца отново ще влязат в класните стаи. Кое обаче е най-старото светско училище у нас?

Основано от духовници чипровското учебно заведение продължава да работи вече 400 години и е първото светско училище у нас.

Духовниците осъзнават необходимостта от светско образование още преди няколко века. Това е и причината архиепископ Илия Маринов да създаде ОУ "Петър Парчевич" в Чипровци. Първоначално през 1624 година то започва да функционира в чипровската църква "Санкта Мария".

В своята история, освен начална степен, училището е имало и гимназиална. Днес обаче новата учебна година започва с малко над 50 деца.

Въпреки това, да съхраниш традициите в едно учебно заведение никак не е малко. Затова екипът на ОУ "Петър Парчевич", заедно с неправителствена организация създават Алманах, в който са събрани най-големите имена, допринесли за развитието на училището.

"128 човека споделиха своите истории и емоции. Учители, ученици и творци, които са учили тук. Получи се нещо като исторически преглед, чрез емоцията", каза учителят в ОУ "Петър Парчевич" Йорданка Замфирова.

Сред възпитаниците на училището е и първият български доктор на науките и дипломат - Петър Парчевич, на когото е кръстено учебното заведение.

Всяка година седмица преди да първия звънец училището празнува годишнина, а този път събитието премина под флага "400 години ОУ "Петър Парчевич".

Вижте повече в репортажа на Калин Иванов и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от Страната
Катастрофа затвори главния път Варна-Бургас
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Тъжно е такава сграда да стои празна с 30 деца
30
3
 
2
 
! Отговори
Джамбазки преди 2 дни
Нали имало турско робство ! Откъде изкочи това школо ? Те ни учели, а не са ни...., така ли ? Като попаднахте под краварско евроробство, хептен се побъркахте бре ***.
29
3
 
6
 
! Отговори
ПРОПУСК В СТАТИЯТА преди 2 дни
НЕ ПРОСТО УЧИЛИЩЕ, А КАТОЛИЧЕСКО УЧИЛИЩЕ, БЛАГОДАРЕНИЕ НА ОБРАЗЖОВАНИТЕ КАТОЛИЦИ. ТЕ ОРГАНИЗИРАТ И ВЪСТАНИЕТО В ЧИПРОВЦИ. ПРАВОСЛАВИЕТО СПИ!!! И ПЪРВАТА БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ ПАК Е ОТ ТЯХ.
28
2
 
1
 
! Отговори
Ти да видиш преди 3 дни
Мислех, че първото килийто училище е в Свищов, а то какво се оказва. Католиците ни изпреварили.
27
9
 
0
 
! Отговори
Драго преди 3 дни
Е какво му е старото?! Училище на кажи-речи половин век (1 век = 1000 години)..
26
2
 
13
 
! Отговори
Факт преди 3 дни
За пет века турско робство оцеляхме, но демократите командвани от САЩ бързо ни ликвидират. За 35 години от 9 милиона станахме 6 милиона с доста променен етнически състав.
25
3
 
5
 
! Отговори
Османската империя преди 3 дни
Възпита Левски и Ботев, ЕС - Бай Желю Философина от Веселиново до бат'Боко Мутрата, който не може чекмеджето да опази от Мата Хари Магистралката.
24
4
 
12
 
! Отговори
При султаните преди 3 дни
Най-тежкият данък бил десятъка - 10%, лихварство забранено от Исляма - заем лихва 0%. При евроатлантическия капитализъм всичко почва от ДДС 20% нагоре. Лихвите от 20% до небето.
23
4
 
6
 
! Отговори
Ss преди 3 дни
Кажи му роб. и повече не го обиждай
22
1
 
9
 
! Отговори
Какъв е резултатът? преди 3 дни
От учението? Елитарите Борисов, Пеевски, Доган и прочее, върхът война срещу Русия в името на световната олигархия.
21
8
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 3 дни
Някой настояват че е имало турско робство. Държава Турция има от 1922 година. В Османската империя имало над 10 народности с различен език и култура. България е част от Отоманската империя. Нямам нищо против някой да се гордеят че са потомци на роби. Ако кажеш на грък че е потомък на роби, тежко и горко ти.
20
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Дали е козяшко,турско или съветско няма значение!Щом един народ си продава държавата за банани и тоалетна хартия,пиши го бегал!От такива нищо не става!
19
9
 
11
 
! Отговори
eй,юнаци преди 3 дни
Не отнемайте на българина "робството",че става лошо!Щото излиза,че нашенските хайдуци са скиторили да грабят хората,а не за полза роду!Не е случайно,че 2/3 от кърджалийте са били българи!
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
400 години отдавна е дорасло за Университед.
17
8
 
14
 
! Отговори
ист преди 3 дни
,Робство в България не е имало. Робът е стока. Няма средства за производство. Робовладелецът го купува и продава като кон. Моите прародители от 1750 година са имали в село Михалци В. Търново ниви, къщи, магазин, работилница, работни животни и оръжия. В селото е имало ,училище и църква. Свободно са се движили в Османската империя и Европа. Робството е в главите на някой. Аз не съм потомък на роби. Аз съм потомък на горди свободни българи временно в Османска империя. А вие......
16
0
 
10
 
! Отговори
Най-безопасната преди 3 дни
Чипровци е било владение на майката на султана и се е ползвало с привилегии . Заради рудите там още от времето на Иван Асен Втори идват рудари от гр. Олово в Босна ,както и сакси от Румъния. При Срацимир е било монетарницата на държавата. Има и рупи от тракийско/римско време. ИИ го обяви за най-безопасната община при ядрена война.
15
0
 
0
 
! Отговори
Ама 15/16 преди 3 дни
Много умни коментари твоите, браво !
14
7
 
10
 
! Отговори
Ама преди 3 дни
Не бе хора, от другарите русофили разбрах, че ако не е била Русия, сега щели сме да говорим и пишем на турски, и да носим турски имена ! Така че, не знам какви глупости пишете вие тука !
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До Анонимен 8 - Чувал ли си за ерата на емркантилизма, пиратството и какво са правили повечето хайдути, за да се издържат?
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Ехей, смятай как сме правили училища преди 400 години ...