ЕК препоръчва забрана на пушенето и по спирки и басейни

Целта е до 2040 година пушачите да са под 5 на сто
18 сеп 2024 20:20, Стела Стоянова
42
ЕК препоръчва забрана на пушенето и по спирки и басейни
Снимка БГНЕС, архив

Европейската комисия препоръча забраните срещу пушенето в ЕС да обхванат и откритите обществени пространства, като опит за защита от т.нар. „пасивно пушене“.

Затова ЕК предлага забраните да обхванат места за отдих на открито, където има вероятност да се събират деца, като и детски площадки, увеселителни паркове и плувни басейни, външни площи на здравни и учебни заведения, обществени сгради, заведения за услуги, спирки и гари, дори тераси на заведения. Препоръчва се също ограниченията да предвидят и новите изделия като електронните цигари, независимо дали съдържат никотин или не, както и системите за нагряване на тютюн.

Комисията ще предостави 96 млн. евро за подобряване на контрола върху тютюна и никотина, както и за предотвратяване на пристрастяването към тези вещества. И отбелязва, че политиката за здравеопазването се определя от всяка от държавите в ЕС, „като се вземат предвид националните обстоятелства и нужди“. Тоест препоръките не са правно обвързващи, тъй като страните от ЕС имат право сами да решават този въпрос, пише skener.news.

ЕС се стреми до 2040 г. да постигне „поколение без тютюн“, така че пушачите да бъдат под 5% от населението. Тютюнопушенето е водещата причина за рак, като над една четвърт от смъртните случаи от тази болест в ЕС, Исландия и Норвегия се дължат на него. Комисията твърди още, че през годините на прилагане на сегашната забрана за тютюнопушене на закрито се наблюдавал спад в раковите заболявания заради намаляване на експозицията на цигарен дим.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: ЕКпушене
Още от Русия
Украинските батареи HIMARS са ударили поне пет пъти струпани руснаци
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 часа
Важното е да ни е гадно, а тези да отчитат дейност и да вземат десетки хиляди месечно.
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 часа
Да, чувал съм, че в Япония е така. Но ние не сме жълтите роботи. Точно в България няма да стане. Дъртият мазен Урсул може да ми го полигави малко!
30
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 18 часа
Аз пуша само трева. Думкам си по три масура сяка вечер след работа и си ми е екстра
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 19 часа
До 25 Най-вероятно не. В Япония е забранено навсякъде навън и вътре(даже и вкъщи на терасата се води така) освен в специални стъклени кабинки, дето са в заведения повечето, но тук-таме има и по парковете, или в заграждения за пушачи. Не че встрани от големите улици някой местен го бръсне това правило, колкото и да са изпълнителни, но турист там без приложение с карта на местата за пушене няма шанс да запали. В Токио още за чужденци има някои хотели със стаи за пушачи, но иначе...
28
1
 
10
 
! Отговори
мак преди 19 часа
Който пуши, ще пуши. Да не мислите, че онези в ес и подобни институции ще се съобразяват? Ще пафкат и още как. Нямат друга работа, измислят забрани. Да не пушиш до детска площадка разбирам, но навън далеч от деца, защо не. Не са загрижени за здравето ни, а искат да налагат всевъзможни забрани. А колите, да не би са безобидни?
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 19 часа
Да живее свободата! С ЕССР напред! Учат се от един австрийски ххудожник, дето не го приели в академията. Той е известен с плановете си да забрани пушенето. Оставил за след победата, за да не дразни много войниците.
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 19 часа
А кога ще се забрани плюенето и храченето по улиците?! Чакаш на пешеходна пътека и някой се изплюва до краката ти, вървиш по улицата и хапваш сандвич и срещу теб звучно се изхрачват. Същото хвърчи от прозорци на коли, на къщи, офиси...В България общественото плюене е епидемия в буквален и преносен смисъл!
25
0
 
4
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 19 часа
До 27и28.....Кото не те эасяга чии xyyй дириш тука
24
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 19 часа
Твърде Много си Позволява вече ЕС мисля!!!-:)
23
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 19 часа
А отстрани до спирката може ли?
22
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 19 часа
Брзкрайно безинтересна новина, за непушач като мен.
21
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 19 часа
Аз ги отказах преди 5 месеца след 28 години пушене . Така че не ме засяга
20
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 19 часа
ЕС да си навре препоръката отзад. Това си е решение за вземане на всяка страна отделно, да не кажа община
19
1
 
16
 
! Отговори
Ленче преди 20 часа
А може ли да се забрани самата ЕК да не дразни хората?
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 20 часа
ЕЕххееее от кога ви разправям, че старите болшевики ще ви се струват като демократи пред новите болшевики от ЕССР, ама не ви се вярваше, ама чакайте това е само началото, доде не ни докарат до граждански войни тея няма да се спрат.
17
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 20 часа
ЕС да взема да отива да бяга да скача. Шкембе чорба да не ям, цигари да не пуша, на фашистите пари и оръжия да пращам, скещу кихане да се ваксинирам пендерас да стана.... А бе я вървете на майната си, начело с гения Урсула!
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 20 часа
Където и да се съберете, ЕК ще ви намери и ще ви забрани. На закрито не може, на открито не може.
15
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 20 часа
първо цигарите,после атвомобилите, после ракията, после притежанието на имоти, няма да имате нищо и ще сте щасливи
14
2
 
11
 
! Отговори
НЕПУШАЧ преди 20 часа
почти 12-13 г. пушенето е заранено на закрито, и на други места. Трябваше куп болести да намалеят или изчезнат. Прерових нета да видя какво се случва. НИЩО! Няма никъде данни за намаление на инсулти, инфаркти, белодробни заболявания, рак, и т.н. НИЩО НЕ СЕ Е СЛУЧИЛО. ОСВЕН ПОЯВАТА НА НОВИТЕ ПЕЧЕЛБАРИ С НОВИТЕ ДИМЯЩИ ИГРАЧКИ.
13
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 20 часа
Абе какви спирки бе, изцяло трябва да се забранят цигарите. Има такива дето ходят по улиците и пушат в движение, не само на спирките ами и на други места пушат където наоколо има други хора. Изобщо пушачите много рядко да се съобразяват с околните и само ги интересува да се надрусат с никотина от цигарата защото са пристрастени.