Мосад преследва враговете си безпощадно, тя ли стои зад взривените пейджъри?

Взривовете ще бъдат най-яркият пример досега за тази тенденция
18 сеп 2024 11:44, Нели Христова
204
Мосад преследва враговете си безпощадно, тя ли стои зад взривените пейджъри?
Снимка: БГНЕС

Мосад, израелската служба за разузнаване, спечели репутацията си на безпощадна чрез решимостта си да преследва враговете на Израел по целия свят.

Нацистът Адолф Айхман беше отвлечен от Аржентина. Мъжете, които извършиха масовото убийство на израелски атлети по време на Олимпиадата в Мюнхен през 1972 г., бяха проследени и убити един по един през следващите 15 години, заедно с няколко невинни жертви, чиято самоличност беше сбъркана.

През последните години принципът остана същият, но технологията се подобри. Ако се установи, че мистериозният случай с експлодиращите пейджъри на Хизбула е дело на Мосад, както предполагат повечето експерти, това просто ще бъде най-яркият пример досега за тази тенденция.

Това със сигурност е най-стряскащият и смущаващ удар за Иран, чийто посланик се лекува от нараняванията си, след смъртта на главния учен по ядрени оръжия на Техеран Мохсен Фахризаде през ноември 2020 г. Той беше застрелян близо до Техеран от робот-картечница, натоварена на пикап и управлявана чрез сателитни комуникации.

Методологията беше наистина футуристична. Но дори и в този случай има човешка намеса - или израелци, или местни агенти, които да вкарат картечницата в страната, да я заредят на превозното средство и след това да я поставят на позиция.

Никога не е станало ясно как е станало това, но индикация за мащаба на планирането и броя на замесените хора може да бъде изведена от предишно убийство на доставчика на оръжие на Хамас Махмуд Мабхух в Дубай през 2010 г.

Той беше убит чрез инжектиране на токсин в хотелска стая по време на междинно кацане между Дамаск и Судан.

Властите на Емирството успяха да проследят фалшивите паспорти на 26 предполагаеми агенти на Мосад, за които се смяташе, че са участвали в операцията - всички бяха клонинги на истински паспорти, принадлежащи на евреи от диаспората от Великобритания и други западни страни с безвизов достъп до Дубай, които са се преместили в Израел през предишни години. Агентите идвали в емирството от месеци, за да се подготвят.

Все още не знаем какво е причинило експлозията на пейджърите в Ливан и Сирия, дали устройствата са били пълни с мини експлозиви или самият механизъм е бил променен по някакъв начин. Но изпълнението на операцията трябва да е било по-скоро "на разстояние", с до хиляда устройства, детонирани дистанционно по едно и също време.

Независимо дали пейджърите са били подправени по време на производството или доставката, след като са пристигнали в Ливан, очевидно беше извършено дистанционно.

По това тя прилича повече на може би най-гениалната високотехнологична операция на Мосад, за която се смята, че е извършена с помощта на ЦРУ през 2010 г. Тогава, първоначално беше мистериозно, центрофуги в Иран, които обогатяват уран, изведнъж започнаха да излизат извън контрол, докато станаха безполезни. В крайна сметка се оказа, че в компютърните системи на Siemens, които управляват центрофугите, е инсталиран вирус.

Изобретателността беше методът на предаване. Вирусът, компютърен "червей", наречен Stuxnet, е бил зареден на флаш памет, която е въведена в иранската компютърна мрежа.

Червеят е бил програмиран да търси операционната система Siemens, лежаща в латентно състояние в компютрите в Иран и по света, докато се разпространява, докато най-накрая достигне Натанц, иранския център за обогатяване, където "разпознава" плячката си и се впуска в действие.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от Близък Изток
Проф. Чуков за атаката срещу "Хизбула": Безпрецедентен случай
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
0
 
1
 
! Отговори
ПИчели Китай преди 2 часа
От цялата интифЪ печели Китай. Ще има отлив от всякакви западни ел.устройства.
179
0
 
0
 
! Отговори
Врабчето преди 4 часа
До Врабчето Вчера момолих за още такива акций и днес молбата ми беше удоволетворена! Тода Раба!
178
0
 
1
 
! Отговори
партиен активист преди 6 часа
До АнонименИ в един тон!
177
1
 
4
 
! Отговори
истински мъж преди 7 часа
Да се поучаваме от Израел.Те са единствените борци срещу налудния ислямизъм,поставил си за цел психиатричната мечта,физически да избие един цял народ.Как да се отнасят с такива мюсюлмански античовеци?
176
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 часа
Взривни оферти от новия мобилен оператор на Хизбула.
175
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 часа
Мосад са истински терористи.
174
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 15 часа
"А обстрелът над Израел-вече 11 месеца,без почивка-не е ли посегателство над суверинитета над тази държава???Копаеш ли трап,сам попадаш в него.Да са мислили тия!" - E, то евреите започнаха.
173
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 18 часа
То Мосад са си винаги били касапи още от времето, когато гонеха оцелелите фашисти. Избили разбираш ли терористите от Мюнхен плюс няколко там цивилни по погрешка... Сега хиляди експлозии в Ливан ама нема да се плашите пострадалите са само от Хизбула, един по един са ги броили...
172
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 18 часа
До съвсем по европейски - Да, нека Хизбола заведе иск в съда ... ще е забавно. Има, впорчем чиновници, котио биха го приели това, но ще изчезнат бързоот позициите си.
171
2
 
8
 
! Отговори
съвсем по европейски преди 18 часа
Устройствата са произведени в EU, сигурно са с CE маркировка гарантираща безкомпромисно качество. А братята отвъд океана никога не са замесени в убийства на жени и деца, няма такъв случай!!!
170
5
 
5
 
! Отговори
аноним преди 19 часа
Искаха да станат шахиди-станаха евнуси!!!
169
6
 
8
 
! Отговори
аноним преди 19 часа
А обстрелът над Израел-вече 11 месеца,без почивка-не е ли посегателство над суверинитета над тази държава???Копаеш ли трап,сам попадаш в него.Да са мислили тия!
168
5
 
11
 
! Отговори
1-3 преди 19 часа
Гениално!Разбираемо е,защо не обичат евреите.Такъв интелект-присъщ най-много при тях-предизвиква единствено-ЗАВИСТ!!!
167
3
 
5
 
! Отговори
аноним преди 19 часа
Хизбула планира да премине на ръкописни съобщения.Израел ще им подготви самовъзпламеняваща се хартия!!!
166
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 20 часа
тЕ ИЗБИХА И ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ НЕВИННИ ЖЕНИ И ДЕЦА В гАЗА А И ПРЕДИ АТЕНТАТИТЕ ПРАВИХА СЪЩОТО.
165
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 20 часа
На престъпление не се отговаря с престъпление, защото всяко престъпление взето само по себе си се наказва.
164
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 20 часа
ВМЕСТО ДА СКЛЮЧАТ МИР И НАРОДИТЕ НА ИЗРАЕЛ И ПОЛЕСТИНА ДА ЖИВЕЯТ СПОКОЙНО С ТАКИВА АКЦИИ НЕЩАТА САМО ЕСКАЛИРАТ. СЕГА ЧЛЕНОВЕТЕ НА ХИЗБУЛА САМО ЩЕ СЕ УТРОЯТ. НЕТАНЮХУВСКИ МИ ТИ РАБОТИ.
163
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 20 часа
КОЛКО ВИ ПЛАТИХА ОТ ИЗРАЕЛСКОТО ПОСОЛСТВО ЗА ДА ПРЕДСТАВЯТЕ ДЪРЖАВАТА НАСТАНИЛА СЕ В БЛИЗКИЯ ИЗТОК ПО АНГЛИЙСКИ ИНТРИГИ БЕЗПОЩАДНА КЪМ ХОРАТА ЧИИТО РОДНИ ДОМОВЕ Е ЗАВЗЕЛА И ЖИВЕЕ НА ЧУЖД ОКУПИРАН ИМОТ.
162
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 20 часа
Терористите се оплакват, че били обект на тероризъм. А стига бе! Израелците ги направиха сами да си говорят.
161
4
 
7
 
! Отговори
Войводата преди 20 часа
Четаааааа кефи те меБРАВОКакво казват агентите на САЩ. Не се закачайте с нас шъ въ поробим. И те чак продадените нас предупреждаватНикой ли не вижда че това е терористична операция на ЦРУ? Наистина ли за вас случая е нормален? Не ви дразни нещо?