Най-старото светско училище у нас учи децата вече 400 години

Новата учебна година за него започва с малко над 50 деца
15 сеп 2024 16:10, Красимир Ангелов
44

Само след ден стартира новата учебна година и хиляди деца отново ще влязат в класните стаи. Кое обаче е най-старото светско училище у нас?

Основано от духовници чипровското учебно заведение продължава да работи вече 400 години и е първото светско училище у нас.

Духовниците осъзнават необходимостта от светско образование още преди няколко века. Това е и причината архиепископ Илия Маринов да създаде ОУ "Петър Парчевич" в Чипровци. Първоначално през 1624 година то започва да функционира в чипровската църква "Санкта Мария".

В своята история, освен начална степен, училището е имало и гимназиална. Днес обаче новата учебна година започва с малко над 50 деца.

Въпреки това, да съхраниш традициите в едно учебно заведение никак не е малко. Затова екипът на ОУ "Петър Парчевич", заедно с неправителствена организация създават Алманах, в който са събрани най-големите имена, допринесли за развитието на училището.

"128 човека споделиха своите истории и емоции. Учители, ученици и творци, които са учили тук. Получи се нещо като исторически преглед, чрез емоцията", каза учителят в ОУ "Петър Парчевич" Йорданка Замфирова.

Сред възпитаниците на училището е и първият български доктор на науките и дипломат - Петър Парчевич, на когото е кръстено учебното заведение.

Всяка година седмица преди да първия звънец училището празнува годишнина, а този път събитието премина под флага "400 години ОУ "Петър Парчевич".

Вижте повече в репортажа на Калин Иванов и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от Страната
Катастрофа затвори главния път Варна-Бургас
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
9 ти си неук наемен от фондациите. Църкви е имало, условието било да не са по-високи от турчин на кон. Затова и повечето църкви от това време са вкопани в земята. По това ереме са се рапространявали и всякакви ереси. И затова църквите са служили и като училища. Но те не са светски, а религиозни.
10
15
 
3
 
! Отговори
Пашата преди 4 дни
Как може !то тогава вие сте били роби !това е невазможно!
9
12
 
7
 
! Отговори
аа преди 4 дни
И какво стана с робството ??? Как така роби са имали църква и светтско училище ? Брей...
8
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Тогава са били тежки времена,но въпреки това всички хора са пътували свободно по света, не е имало визи, паспорти и гранични проверки като в днешния "свободен" свят.
7
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До 5 Не нас тия. Това не е светско училище. Даже Парчевич е станал католически епископ.
6
16
 
5
 
! Отговори
Кърджали преди 4 дни
Интересно как робите са ималиса училище.
5
4
 
12
 
! Отговори
Тогава и сега преди 4 дни
До АнонименПрез 1624г. в това училище се изучава четене,писане,смятане,граматика,латински,хърватски език и вероучение. През 1625г. му е построена отделна сграда. В Чипровци у имала само един представител на османската власт да събира данъците. Сега за позор на днешните чипровчани доста хора гласуваха за ДПС.
4
0
 
15
 
! Отговори
Към 500 преди 4 дни
В това училище през 60-те години на миналия век се учеха от 1-ви до 8-ми клас към 500 деца.
3
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен 2. Четенето ти е трудно викаш...
2
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
не вярвам !!! преди 400 год. най - много да са учили корана в това училище , ако въобще е имало такова нещо ...
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Ботьо Петков, баща на Христо Ботев е останал в народната памет като Даскал Ботю. Ботьо Петков се оказва новатор в своята учителска дейност, която организира по руски образец. За първи път въвежда изучаването на руски език, първи разделя учениците по класове, създава седмично разписание и единна годишна програма за изучаваните предмети, за първи път въвежда провеждането на годишни изпити за учениците.Ботьо Петков притежава колекция от книги, събирани в продължение на 20 години