Българите търсят морски имоти, до 100 000 € дават за двустаен

Брокери очакват плавен ръст на цените заради голямото търсене
3 сеп 2024 15:05, Анисия Иванова
104
Българите търсят морски имоти, до 100 000 € дават за двустаен
Снимка: БГНЕС

Близостта до морето е един от основните фактори за цените на летните ваканционни имоти, разказаха брокери на имоти. Цените на апартаментите на пешеходно разстояние от морето в Созопол на втора линия са между 85 хил. евро и 100 хил. евро, като става дума за напълно обзаведено жилище в затворен комплекс. Таксата за поддръжка на двустаен апартамент в затворен комплекс е средно между 720 лв. и 850 лв. годишно, като конкретната сума зависи от квадратурата.

Може да бъдат намерени и по-евтини апартаменти извън затворените комплекси, където собствениците не е необходимо да плащат и такса за поддръжка на общите площи. Най-често купувачите на ваканционни имоти предпочитат напълно готови и обзаведени жилища, защото могат веднага да ги ползват, без да губят допълнително време и усилия.

Ваканционните имоти са подходящи и за инвестиция, защото цените им през последните години нараснаха значително по-малко отколкото цените на апартаментите в големите градове на страната.

В момента в района на Варна средната цена на ваканционните имоти е между 1900 евро и 2100 евро за кв. метър. Очакванията на брокерите са за плавен ръст на цените заради голямото търсене, което надвишава предлагането. В района на Варна най-голямо търсене има на имоти в курорта „Св. св. Константин и Елена“ и около него. Курортът вече е квартал на Варна и в него има повече жилищни имоти, отколкото хотели. В района продължава строителството на жилищни комплекси, а тепърва предстои изграждането на 4-5 комплекса. Има търсене и на ваканционни жилища в курорта „Златни пясъци“, основно в затворени комплекси.

Българите имат най-голям дял сред купувачите на имоти край морето, пише "Труд". Най-често купувачите са млади хора на възраст 30-45 години. Те купуват ваканционни имоти предимно с кредити. Само 15-20 на сто от сделките са с налични пари. Жилища край морето с налични пари купуват предимно българи, живеещи и работещи в чужбина, които са натрупали средства и искат да ги инвестират в имот.

От чуждестранните купувачи на имоти най-голям е делът на германците. Много германски пенсионери имат интерес към ваканционни имоти в България, както по Северното, така и по Южното Черноморие. Германците, както и останалите чужденци с летни имоти в България, предпочитат затворени комплекси главно заради сигурността, свързана с денонощната охрана и поддръжката на общите площи. По Северното Черноморие ваканционни имоти купуват и пенсионери от Франция, Италия и Нидерландия. На юг по-често купуват поляци и чехи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още по темата: морецениимоти
Още от Страната
Личните лекари нямат достъп до досиетата на пациентите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Изкам да копиа имод на морето (ат дъ сий, бикоз ай ем а ниолиберал анд ай уонт ту хелп юкрейниан пийпъл фрий ъф чардж). Ай ем фенси ниолиберал.
33
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Неолибералите търсят имоти, за да настаняват украинци за без пари. Нали, неолибеpacти? :D
32
23
 
15
 
! Отговори
До 32 преди 2 седмици
Недоумявам как бачкаш за таван 4к в склада и се изказваш какво правим умните българи с пари, които печелим по толкова на ден. В чужбина имам имоти, да. Спекула тук няма. Просто ти нямаш нито пари, нито акъл.
31
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Интелигентните българи с пари, които не са много, естествено ще си купят в чужбина. Там цената е реална, а не дивашка спекула като тук. Бай ***, който е склададжия и взема бързи кредити, ще си купи някаква разбита къща в село около морето за налудничева цена, която не може да си позволи и ще се мисли за султана на Бруней.
30
2
 
9
 
! Отговори
Наиграх се , преди 2 седмици
Лакомия,моя грешка
29
24
 
13
 
! Отговори
До 23 преди 2 седмици
Каква кутийка имаш никой не го интересува. Давам ти пример с един от моите имоти на морето. Ипотека 5500лв. на месец..на вечер вилата е 1200лв.. няма празно 4 месеца. От ипотеката остава 1 година. Смятай сам..мерси.
28
2
 
18
 
! Отговори
няма условия за преди 2 седмици
старите хора . чалга , простотия, скъпотия и хулигани . кат вземеш , та ше ти го оберат .
27
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
За едностаен давам два лева, за двустаен един лев, понеже през нощтта като спя в едната стая, трябва да се разсъбудя за да спя и в дугата стая!
26
6
 
24
 
! Отговори
mery преди 2 седмици
Всички мои познати с ваканционни имоти на морето, за 2-3 години им и се наситиха, и бързо, бързо се освободиха от тях.
25
1
 
25
 
! Отговори
Хаха преди 2 седмици
И аз се колебах доста време. От една страна е хубаво лятото да имаш морски апартамент или студио, което да си ползваш когато и за колко време искаш. Обаче това е единствения плюс общо взето. За едно студио такса поддръжка ти е 1000-1500 лв годишно, което си още една почивка някъде. Може и да е оферта след пенсиониране да си кесиш 3 месеца на морето, но да живееш там е абсурд.
24
1
 
11
 
! Отговори
Alex преди 2 седмици
Жебати тъпотиитте :)
23
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
На морето имотът го ползвам два месеца или го отдвам под наем два месеца. По две хиляди лева да струва наемът, това са 4000 лв на година. Десет години 40000 лв., двадесет 80, тридесет сто хиляди лева, шестдесет години сто хиляди евро. Ще го давам по сто лева на вечер и изкарах 6000 лв на година/без да смятам разхода и празните дни/ 60 хил лв за десет години, 120 к за 20, 180 к за тридесет години. Пък ако е с кредит да има и лихви. Не, благодаря. Що за липса на знания по математика у инвесторите
22
5
 
11
 
! Отговори
Гедер преди 2 седмици
Един по луксозен кемпер ,с климатик ,баня и тоалетна и ще обикаляш цялото Черноморие , нямаш подръжка на имот и не си застопорен на едно място . За 20 хил.лева може да си направиш супер кемпер .
21
3
 
31
 
! Отговори
Айляк преди 2 седмици
Не купувайте на морето ни в затворен комплекс, че много рев ще изревете около режийните разходи на година. Преди пандемията едвам се отървах от едно такова "бижу" :)) Украинчетата и русначетата са най-малкия проблем...Трий, модчо :D
20
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Лесно се купува сега, но трудно се продава
19
4
 
5
 
! Отговори
Айше преди 2 седмици
Купих си два на Слънчака анааа с германски социал
18
4
 
9
 
! Отговори
?!?!?! преди 2 седмици
Всичко ще е сигурно и добре в Еврозоната, но докато влезнем цените ще са на макс издути, защото после ще има як контрол и няма да има такова своеволно увеличение на мцените на стоките .... еххххх, Левончо и сие експерти за Еврозоната спестихте ли си достатъчно парички за новите цени в БГ ?!?!?!
17
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
По лъжлива статия свързана с имоти не съм чел . В Тенерифе , където е вечно лято с температури винаги между 20 и 30 градуса , може да се купи двустаен на такава цена и няма да има такса подръжка . Друг е въпроса , че покупка на ваканционен апартамент е най безмисленото харчене на пари .С 10 000 евро можете да отидете на поне 2 или 3 почивки в хубави комплекси извън българия , тоест миниму 10 години ще може да си ходите където поискате .
16
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Председателя на МЕЧ Руди гела вчера каза в едно интервю че стараната ни е ужасни финанси и държавата ни се намира в безпрецедентна финансова криза заради финансовата политика на Асен Василев. На кого да вярваме?
15
4
 
16
 
! Отговори
Айляк преди 2 седмици
Варна? Каква Варна, бпе? Мне, българите вече търсят имоти в Гърция и Испания, като дават до 500 бона в ойро за къща със собствен басейн. Но не общ басейн в затворен комплекс, а собствен. И после пей сърце...Не ви е актуално инфото :)