Българите търсят морски имоти, до 100 000 € дават за двустаен

Брокери очакват плавен ръст на цените заради голямото търсене
3 сеп 2024 15:05, Анисия Иванова
104
Българите търсят морски имоти, до 100 000 € дават за двустаен
Снимка: БГНЕС

Близостта до морето е един от основните фактори за цените на летните ваканционни имоти, разказаха брокери на имоти. Цените на апартаментите на пешеходно разстояние от морето в Созопол на втора линия са между 85 хил. евро и 100 хил. евро, като става дума за напълно обзаведено жилище в затворен комплекс. Таксата за поддръжка на двустаен апартамент в затворен комплекс е средно между 720 лв. и 850 лв. годишно, като конкретната сума зависи от квадратурата.

Може да бъдат намерени и по-евтини апартаменти извън затворените комплекси, където собствениците не е необходимо да плащат и такса за поддръжка на общите площи. Най-често купувачите на ваканционни имоти предпочитат напълно готови и обзаведени жилища, защото могат веднага да ги ползват, без да губят допълнително време и усилия.

Ваканционните имоти са подходящи и за инвестиция, защото цените им през последните години нараснаха значително по-малко отколкото цените на апартаментите в големите градове на страната.

В момента в района на Варна средната цена на ваканционните имоти е между 1900 евро и 2100 евро за кв. метър. Очакванията на брокерите са за плавен ръст на цените заради голямото търсене, което надвишава предлагането. В района на Варна най-голямо търсене има на имоти в курорта „Св. св. Константин и Елена“ и около него. Курортът вече е квартал на Варна и в него има повече жилищни имоти, отколкото хотели. В района продължава строителството на жилищни комплекси, а тепърва предстои изграждането на 4-5 комплекса. Има търсене и на ваканционни жилища в курорта „Златни пясъци“, основно в затворени комплекси.

Българите имат най-голям дял сред купувачите на имоти край морето, пише "Труд". Най-често купувачите са млади хора на възраст 30-45 години. Те купуват ваканционни имоти предимно с кредити. Само 15-20 на сто от сделките са с налични пари. Жилища край морето с налични пари купуват предимно българи, живеещи и работещи в чужбина, които са натрупали средства и искат да ги инвестират в имот.

От чуждестранните купувачи на имоти най-голям е делът на германците. Много германски пенсионери имат интерес към ваканционни имоти в България, както по Северното, така и по Южното Черноморие. Германците, както и останалите чужденци с летни имоти в България, предпочитат затворени комплекси главно заради сигурността, свързана с денонощната охрана и поддръжката на общите площи. По Северното Черноморие ваканционни имоти купуват и пенсионери от Франция, Италия и Нидерландия. На юг по-често купуват поляци и чехи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още по темата: морецениимоти
Още от Страната
Личните лекари нямат достъп до досиетата на пациентите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Българите нищо не търсят, защото са окрадвани от сиганския ром Гламчев и задругата му!
53
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
глупости
52
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Кой нормален човек ще си купи имот на нашето мутроморие. За тези пари можеш да си купиш нещо прекрасно в други страни. Тук всичко е яко завишено.
51
0
 
3
 
! Отговори
Друг Айтозлия преди 2 седмици
И аз си продадох тристайката в Айтос и си купих 3-стаен в Меден Рудник. Сега съм по-далече от морската :(
50
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Имотните брокери се скъсаха да пишат статии. Българите търсят имоти. Къде ли не. Само имоти. В София, на морето, в Пловдив, в планината. Толкова вече се *** с тия приказки, че даже почнаха и самите те да си ги вярват.
49
1
 
14
 
! Отговори
морски преди 2 седмици
Напълни се брега с наркомани !
48
1
 
15
 
! Отговори
Айтозлия преди 2 седмици
Нормално, аз си продадох тристайката в Айтос и си купих тристайка в Бургас, имах спестени и доплатих, но си струваше! На морето винаги е добре!
47
1
 
16
 
! Отговори
ще търсят преди 2 седмици
що да не ттърсят 100.000 евро са половин бг заплата,какво му плащаш,всеки месец можеш да си купуваш по един и другата половина от заплатата в банката или под дюшека
46
4
 
32
 
! Отговори
Шукаар преди 2 седмици
Двустаен за 200 000 лв.... Това е откачено бре.... Има ли такива болни, или на имотните дилърчета така им се иска?
45
28
 
11
 
! Отговори
Мен преди 2 седмици
Много хора имат имоти на морето и ние също имаме! Лятото се събираме цялото семейство! Децата са на свобода в затворен комплекс, цяло лято играят до 11 12 часа и то криеница ,карат тротинетки ,гонят се, има учители по плуване ,английски език ,тематични вечери за децата ,магически вечери, лятно кино ! Отдаваме и под наем ! Утрешния ден като ни няма всичко това ще оставим на децата нали за тях го правим а няма да изядем и изпием парите ! А ходим и на други места когато искаме и можем ...
44
4
 
35
 
! Отговори
Кирчо преди 2 седмици
200 000лв в празните комплекси 9 месеца в годината ли.... айде не !
43
2
 
23
 
! Отговори
Само бандитите преди 2 седмици
Кой българи ?!
42
3
 
2
 
! Отговори
Angelov, Valve Corp преди 2 седмици
За какво вдигам тоя "джангър"? Това да такива нагли и безочливи копилета , че да им мълчиш да ги овикваш да сезираш половината европейски съдилища е все тая! Всъщност са станали толкова нагли, защото винаги им се е мълчало и кога стане сериозно пращат жардармерията да бие или в болницата екзекуция - като те докарат до там!
41
2
 
19
 
! Отговори
Квазимодо преди 2 седмици
Купуват друг път . Ипотеки с гюлотина *** ще падне по *** отново скоро. Вижте цената на наемите и сравнете с проста математика и ше видите за каква спекула и балон става въпрос всичко е празно българина даже такса подръжка неможе да си позволи за ваканционен имот и търсят такива имоти и няма.
40
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
На морето е ужасно, гадно и скъпо а и сезона е 1 месец дори да си пенсионер е шит!
39
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Едно време когато никой не купуваше купих два двустайни в центъра на София за 100 Хил.евро.Не беше толкова отдавна
38
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"пенсионери от Германия, Франция, Италия и Нидерландия" с такива съседи от тези изброени страни аз съм пас. Най-противнште нации, заедно с американците и ингилизите.
37
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Вижте само заглавието на статията ,дори не е нужно да я четете- "Българите ТЪРСЯТ"...после имаме "Българите ДАВАТ ..."-Само тези думички и словосъчетания са достатъчни за да разберете защо е писана тази статия и какво внушение и пропаганда се цели с нея
36
3
 
34
 
! Отговори
Чекемджан от Банкя преди 2 седмици
Това е поръчкова статия, защото вече няма купувачи по море и планини. Купуването на ваканционен имот си струва само в Барселона и то ако имаш да настаниш там Мата Хари, която да те обслужва от благодарност. Инак просто да си купиш, да го даваш под наем, поддръжка, майстори....ще се изплати след 200г. Като изключим няколко поръчкови коментара като на онзи 4 месеца без дупка вилата, никой нормален човек не би се вързал да живее на едно място и то на морето, където 8 месеца не става.
35
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Е за какво ти е това кто за 2000 лева ще почиваш 2 седмици някъде. Трябва ли да се закотвиш на някой определен курорт?