Жега, страната гори, а Стряма пресъхна: Била е отклонена умишлено

Край село Трилистник коритото на 3 км е абсолютно сухо
21 юли 2024 07:00, Петър Бойчев
101
Жега, страната гори, а Стряма пресъхна: Била е отклонена умишлено
Снимка БНТ

Река Стряма изчезна напълно в голям участък край пловдивското село Трилистник. Причина за критичното безводие са както горещото време и липсата на валежи, така и нерегламентираното отклоняване на вода. Жители от близките населени места вече се притесняват, че това може да ги постави в опасна ситуация точно сега, когато страната е обхваната от горещини и пожари.

От няколко дни в река Стряма вода няма. Край село Трилистник, коритото е празно. Екип от Института по хидрология и метеорология безуспешно се опитва да събере важни статистически данни, за които е нужна поне 6 сантиметра дълбочина и течение.

"Няма вода просто. Няма дълбочини, няма скорост, няма река", каза пред БНТ Цветана Ботянска - хидролог към НИМХ.

В пресъхналия участък на Стряма водните обитатели загиват. В коритото на реката са останали само малки локви вода. И рибата в тях измира. Сигнал за тревожната ситуация подават природозащитници.

"Това е участък, може би от порядъка на 3 км, който е пресушен и който е пресушен за съжаление умишлено", категоричен е Валентин Данаилов - природозащитник.

От пловдивско екосдружение тръгнали по следите на изчезналата вода и открили незаконно изграден бент, който отклонява и без това малкото количество. Заграждението било разрушено.

"Махнахме бента, реката тръгна, ето къде е проблемът, реката беше пресушена."

Но на следващия ден бентът се появява отново.

"Ето къде са запушили с найлони, за да може да закарат - ето за къде вода. И цялата река пресъхна."

От сдружението подали серия сигнали към Басейнова дирекция за установяване на нарушителите.

От Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" потвърдиха за БНТ, че са получили поредица от сигнали за пресъхналата река. Направена е проверка, която не е установила нарушители.

"Към момента, в който проверихме, нямаше такива, но днес отново колегите са там. Когато установим такова нарушение, се правят предписания с определен срок да се премахнат примерно, ако има помпи, водовземни съоръжения или преграждания. И след това ние осъществяваме контрол дали това предписание е изпълнено", каза инж. Васил Узунов - директор на БД "Източнобеломорски район".

А сухото корито на реката, разпалва страховете на хората от Трилистник. Въпреки че нямат проблем с питейната вода, 300 кубика дървета са извадени от Стряма след санитарна сеч и са оставени съвсем близо до къщите на селото.

"Еми, как няма да ни е страх? Ако се запали тук тоя огън, няма да се загаси", категоричен е Златю Костанев.

Климатичните промени стават все по-голямо изпитание - казват жителите на Трилистник и природозащитници. Те настояват за по-отговорно стопанисване на водните ресурси и спазване на законите, за да не пресъхва река Стряма или да излиза от коритото си и да наводнява населени места, както се случи през септември 2022 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
1
 
! Отговори
Аня от Горна Баня преди 1 месец
до Анонимен 50; - "Климатичните промени ще довършат изключително калпавото население." ...,което самО си предизвиква климатичните промени . Особено кохортата привилегировани роби , дето се мислят за богопомазани и осъществяват всякакви егоистични първосигнални(безмозъчни) дейности , стига да носят пари ...
69
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 63Какви частни организации, ти акъл имаш ли?! То и сега мутрите управляват, но викаш да им дадем официално пълен контрол, а те ще се погрижат за добруването ни???!!!?
68
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За какво става въпрос изобщо?!??? Няма и следа от държава, някой я отклони!
67
1
 
11
 
! Отговори
Българ преди 1 месец
Правили предписания :D Затуй е имало лагери навремето и всичко е било точно ;)
66
2
 
24
 
! Отговори
Некой си! преди 1 месец
Радвам се за вас мили сънародници - сече се гора, мълчание, под чадърчето, на климатик. Пресувашат се водоеми - хапка пийка. Умишлени палежи - не ми пука, то е нейде майце си. Не ме касае! Лесен ви е животът все още, мили сънародници, защото има какво от бай Тошово да се опосква по инерция, но до 10 години ще дойдат такива времена, от които ще патят децата ви и внуците ви, докато оцеляват в пустинята, в която превръщате този земен рай с бездушието, алчността, лакомията, злобата и апатията си!
65
0
 
14
 
! Отговори
Лудница преди 1 месец
До aaa Нещата са много зле в много институции и дирекции, даже бих казал че са за терористичен акт в някой от тях. Основата за огромната корупция и множеството проблеми са именно от работата на съответните контролни органи.
64
0
 
14
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 1 месец
Такива престъпници,мисля че трябва да се бесят по диреците ...Мафията вече завладя държавата,а на народа не му пука,че мафиотите са ги превзели.Май новото робство , дойде...съпротива трябва да има.Унищожаване не фотоволтаиците и взривяване на ВЕЦовете ще реши част от проблемите !
63
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колкото повече дървета се секат, толкова по-горещо ще става и ще се обезводнява. Едно време учителите ни водеха в горите да садим дръвчета и ни обясняваха, че дърветата отделят влага и създават налягане в атмосферата, което привлича ветрове и създава дъждове. Сега, саденето на дръвчета е забранено, чудят се как да те глобят, а сечта създава свлачища, наводнения, пожари... Днес ни обясняват, че това, което сме правили е комунистическо робство и е срамно... Ако онова е срамно, това днес какво е?..
62
2
 
11
 
! Отговори
aaa преди 1 месец
Държавната администрация е жалка история, не знам за какво им се плащат заплатите въобще. Единственото решение е частни организации, които да следят за спазването на законите.
61
3
 
19
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
Така е при демокрацията.
60
2
 
13
 
! Отговори
нищо преди 1 месец
не гори,просто покрай театъра с пожарите и сушата доста хора ще се сдобият с нов палат безплатно от държавата,това е номера,отново за пари,българина за без пари добър ден не ти казва
59
2
 
16
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 месец
Някой зелен умнокрасивитет си е правил вец
58
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аве вие що не казвате ко става у ЕС ту ве ? Почнали много да горят корана . В Швеция оня ден имало сблъсъци заради горене на корана а в Белгия за шести път го горели . Казвайте на Симо тека да гори корана . Той нали е с евроценности ? Ми то ако не си горил корана как ще станеш известен евроатлантик ??? Казвайте ги тия работи що на държите в невидение за ценностите ?
57
1
 
37
 
! Отговори
Май френд преди 1 месец
Не се правете на ударени с мокър ***! Всичко се знае ! Но няма справедливост! Реката е национално богатство, и това отклонение и пресушаване е висша форма на наглост и престъпление спрямо държавата т.е. народа! Виновните да понесат последствията!
56
3
 
14
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 месец
Идно време пак са е дерибействало,ама арамиите у балканя чукнат един двама у глъвътъ и другите са уплашат и се седнът на гъзо.Ся няаа. Сичко професор,акъл дава как да стане ,туй,как унуи. Речено е! Учените глави ша затрият свето
55
1
 
23
 
! Отговори
В 17,30 преди 1 месец
държавата се закрива. В 9,00 евентуално започва да имитира дейност. Т.е. за тези 15 часа всеки може да прави каквото си иска с нея. През това време не трябва да се звъни на 112, милиция, бърза помощ, разните областни хрантутници, кат, мат и тн безполезници. Те почиват и събират сили за следващият ден, когато ще са мн заети с отчети. А, онези по Дондуков нема смисъл да се коментират. Реката е приключена. Язовир Пясъчник също, както и стотици реки и язовирчета из територията.
54
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Върха на наглостта - да отклониш цяла река за собствени цели. Аз ви разправям, че българина е кофти племе, вие ме хейтите. И сега като тръгнат след водата и стигнат до нечии канабисни насаждения, тясно свързани с политик ще се млъкне
53
0
 
17
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 месец
Било е и ша бъде!!! Дека са е крало,пак жа са краде !!! Така е кът има наши и ваши,и сопа не играе.
52
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 65 Защото са затънали в корупция, занимават се с далавери, всичките са роднини шуро-баджанаци все от партия ГРОБ и затова недосегаеми - правят си каквото си искат, за тях ни ред, ни закон, ни съвест има
51
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някой си унищожава реката. Всичките отговорни за това се правят на ударени. Държавата няма сила да накара някакви престъпници да не унищожават реката и да не строят забранени бентове? Предписания Егати държавата! Затънала в корупция и безсилна за каквото и да е. Пълна парализа. Няма ли кой да уволни съответните началници на службите, които ядат заплата без да си вършат работата? Къде е полицията? Същото е и с горите. Изсякоха горите, после наводнения и порои. И там ни чул ни видял... Какъв позор