Жега, страната гори, а Стряма пресъхна: Била е отклонена умишлено

Край село Трилистник коритото на 3 км е абсолютно сухо
21 юли 2024 07:00, Петър Бойчев
101
Жега, страната гори, а Стряма пресъхна: Била е отклонена умишлено
Снимка БНТ

Река Стряма изчезна напълно в голям участък край пловдивското село Трилистник. Причина за критичното безводие са както горещото време и липсата на валежи, така и нерегламентираното отклоняване на вода. Жители от близките населени места вече се притесняват, че това може да ги постави в опасна ситуация точно сега, когато страната е обхваната от горещини и пожари.

От няколко дни в река Стряма вода няма. Край село Трилистник, коритото е празно. Екип от Института по хидрология и метеорология безуспешно се опитва да събере важни статистически данни, за които е нужна поне 6 сантиметра дълбочина и течение.

"Няма вода просто. Няма дълбочини, няма скорост, няма река", каза пред БНТ Цветана Ботянска - хидролог към НИМХ.

В пресъхналия участък на Стряма водните обитатели загиват. В коритото на реката са останали само малки локви вода. И рибата в тях измира. Сигнал за тревожната ситуация подават природозащитници.

"Това е участък, може би от порядъка на 3 км, който е пресушен и който е пресушен за съжаление умишлено", категоричен е Валентин Данаилов - природозащитник.

От пловдивско екосдружение тръгнали по следите на изчезналата вода и открили незаконно изграден бент, който отклонява и без това малкото количество. Заграждението било разрушено.

"Махнахме бента, реката тръгна, ето къде е проблемът, реката беше пресушена."

Но на следващия ден бентът се появява отново.

"Ето къде са запушили с найлони, за да може да закарат - ето за къде вода. И цялата река пресъхна."

От сдружението подали серия сигнали към Басейнова дирекция за установяване на нарушителите.

От Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" потвърдиха за БНТ, че са получили поредица от сигнали за пресъхналата река. Направена е проверка, която не е установила нарушители.

"Към момента, в който проверихме, нямаше такива, но днес отново колегите са там. Когато установим такова нарушение, се правят предписания с определен срок да се премахнат примерно, ако има помпи, водовземни съоръжения или преграждания. И след това ние осъществяваме контрол дали това предписание е изпълнено", каза инж. Васил Узунов - директор на БД "Източнобеломорски район".

А сухото корито на реката, разпалва страховете на хората от Трилистник. Въпреки че нямат проблем с питейната вода, 300 кубика дървета са извадени от Стряма след санитарна сеч и са оставени съвсем близо до къщите на селото.

"Еми, как няма да ни е страх? Ако се запали тук тоя огън, няма да се загаси", категоричен е Златю Костанев.

Климатичните промени стават все по-голямо изпитание - казват жителите на Трилистник и природозащитници. Те настояват за по-отговорно стопанисване на водните ресурси и спазване на законите, за да не пресъхва река Стряма или да излиза от коритото си и да наводнява населени места, както се случи през септември 2022 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много проклето племе и се падна на тая страна...
49
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Климатичните промени ще довършат изключително калпавото население.
48
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колко евроатлантическо
47
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Eлате да видите какво са направили с коритото на реката до с. Войнягово. Разширили са го 5 пъти над нормалното, което прави реката плитка. В момента водата с 5 см дълбочина, една тече. Риба няма как да живее, а отделно при плитка вода изпарението е по-голямо в тая жего.
46
3
 
25
 
! Отговори
Франсето преди 1 месец
Само като прочетеш заглавието, става ясно защо ви гори страната! Едни извършват престъпления, други са съучастници като си мълчат и дращят по фейсбук. Това, че разните там фермери палят нерегламентирано и после вятърът връща огъня обратно към селото, не е проблем на тези, които плащат все повече за некачествената им продукция по пазарите. Хиляди диагнози има България, но тази последната е доста грозничка!
45
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Главчев къде си, Калин Стоянов къде ти е МВР-то, къде е прокуратурата, къде е държавата?
44
4
 
25
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
Ако това се беше случило преди 1989 година, престъпника щеше да отнесе една яка глоба, но сега мафията си има държава и престъпниците си развяват байрака
43
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Демократите превърнаха България от рай в пустиня и продължават да съсипват България. Мутрите се ползват с американска протекция. Престъпник, демократ, дебеловрат, бизнесмен, мутра и мафиот станаха синоними след 1989 година.
42
9
 
27
 
! Отговори
Василев преди 1 месец
Лошите комунисти направиха най-модерната и достъпна напоителна система в света, с най-много изградени язовирни стени в света!Говорим за милиарди, за вложени десетки милиарди инвестиция в комунистическото селско стопанство!Лошите комунисти направиха така, че нямаше необработваема земя в България!Лошите комунисти изхранваха България без проблем и изнасяха стоки и продукция за милиарди!Добрите демократи какво направиха???Агент Рики Грийн!ЦРУ!!!
41
0
 
14
 
! Отговори
ама преди 1 месец
Ама кажете кой я е заградил реката и защо предвидената глоба е само в размер от 500 до 10000лв. Нека се знае кой е нарушителя и глобата да започва от 20000лв
40
2
 
2
 
! Отговори
Хахаххахаххаха преди 1 месец
До А, а ти какво направи освен да се изхрачиш тук?
39
6
 
2
 
! Отговори
Бидон с деменция преди 1 месец
лично путин е изградил бента. биден ако беше на себе си лично щеше да го изгаси. Свобода, Америка, Биден, Урааааааа
38
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Къде е водата:))) цитат: /Това е участък, може би от порядъка на 3 км, който е пресушен и който е пресушен за съжаление умишлено"/ ПРАВЕТЕ ЯЗОВИРИ, вода има много.:))
37
1
 
11
 
! Отговори
Красимир преди 1 месец
СЕГА РАЗБРАХТЕ ЛИ!? ДРАСКАЧИТЕ ТУК В ТАЯ КЛОАКА. ВИЕ ЩЕ ГО ДУХАТЕ. ОНИЯ КОИТО КРАДОХА ОТНОВО ЩЕ КРАДАТ И ЩЕ ЖИВЕЯТ. А ВИЕ МОСКОВСКИТЕЗАДНИЦИ ЩЕ ПЛАЩАТЕ СМЕТКАТА. ДА ГОРИ ТАЯКОЧИНА. ДА ИЗГОРИ ЦЯЛОТО ЗЛО И ДА ЗАПОЧНЕМ ОТНАЧАЛО. 80 ГОДИНИ ВСЕ КРАДЕНЕ И ДАЛАВЕРИ. НА ТОВА ВИ НАУЧИХА МОСКОВСКИТЕИЗРОДИ.
36
1
 
14
 
! Отговори
Няма и няма преди 1 месец
Убити, пребити, сгазени, откраднато, незаконно изградено и никога няма нарушители. Н-Я-М-А.
35
5
 
6
 
! Отговори
Архитекта преди 1 месец
След управлението на ГЕРБ даже и реките почнаха да пресъхват, това е тумора ГЕРБ.
34
5
 
4
 
! Отговори
Сори за тъпия въпрос преди 1 месец
През османската империя като сме били и е било и по горещо и не е имало пожарни дали е имало пожари и как са ги гасили?
33
1
 
9
 
! Отговори
Василев преди 1 месец
Ще дойде време за водата е се водят войни , защото ще бъде най-ценния продукт!И онази древна цивилизация , овековечена в доларовите банкноти е загинала защото е пресъхнала река Нил!Агент Триша Бенет!ЦРУ!!!
32
1
 
14
 
! Отговори
Копа с преди 1 месец
с багерчето една дупка до реката слага помпата и цяла нощ полива. Сутринта всичко е прибрано до следващия път. Разните измисленяци от държавните контролни органи работа не вършат щото през това време спинкат. А, земеделецът няма да ги чака да се.
31
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ВасилевПри земеделски масив за десетки милиони се прави и една хубава сонда за подпочвена вода за десетки хиляди и вода ще има в изобилие! Ама такива като теб не обичат да плащат, а да крият доходи. И какво ще направиш, Василев, ако някой тарикат по-нагоре по течението на реката "ти вземе" водата, защото и неговата реколта "гори"? Ще си ядете дедовите един на друг ли?