Не е сигурно, че жилищата ще поскъпват след влизането в еврозоната

Тихомир Тошев: След приема на еврото няма да има сериозна промяна в цените
5 сеп 2024 19:40, Анисия Иванова
59
Не е сигурно, че жилищата ще поскъпват след влизането в еврозоната
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Данните на БНБ за месец юли показват пореден ръст на жилищното кредитиране, като лятото се оказа горещо за ипотечните кредити. Голямото търсене е задвижвано от различни двигатели, но ниските лихви карат потребителите да са по-смели в покупките си. Сред сделките се увеличава и броят, сключени със средства от кредит, тъй като цените на имотите се увеличават и хората не разполагат с толкова спестени средства, това коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на "Кредит Център", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Пазарните участници често прогнозират спад в цените, тъй като очакванията са, че все по-малко хора ще могат да си позволят имот, но ръстът на доходите подкрепя търсенето. Гостът обясни, че когато потребителите нямат притеснения около пазара на труда и доходите им растат са по-спокойни и предприемат покупка. Предприемачите от друга страна виждат това и вдигат цените, за да може да увеличат печалбите си, но това може да доведе до момент, в който разликата между цените на имотите и покупателната способност на хората е голяма, което би довело до забавяне в сектора. Очакванията са, че ако видим подобни събития, те няма да са през тази или следващата година, тъй като все още има голям интерес към този актив.

Предстоящото присъединяване на България в еврозоната може да има ефект върху цените на имотите. Има примери от държави, които след присъединяването си са отчели ръст на цените в рамките на 10-15%. Но в други страни се вижда ръст преди приемането на еврото, а след това спад. Гостът очаква, с оглед на сегашната ситуация на пазара у нас, след приема на еврото да няма сериозен ръст или спад в цените на имотите.

"Ако пазарът се пренавие преди влизането в еврозоната и генерира един по-висок ръст, отколкото пазарът е готов да поеме, е възможно и при нас да има отдръпване назад. Но при това предлагане и това търсене – аз очаквам, че по-скоро няма да има спад на цените след влизане в еврозоната, но и не очаквам, че ще има сериозен ръст.“

Често се говори за балон на имотния пазар у нас, но няма признаци за подобен. Тошев предупреди, че трябва да бъдат следени лихвите, тъй като в момента младите семейства теглят заеми в порядъка на половин милион лева, а при 30-годишен кредит това възлиза на месечна вноска около от 2000 лв. Той допълни, че повечето домакинства, които теглят такива заеми получават общ доход от около 7000 лв на месец, което прави кредитът ниско рисков.

Той допълни, че България е пазар с плаващи лихви по кредитите, а те няма да останат на сегашните си равнища вечно, но дори и двойно увеличение на лихвата това не би разклатило този тип домакинства. Това поставя въпроса за кредитите на домакинствата с по-нисък от този доход.

"(От хората, получаващи под средната работна заплата за столицата), има купувачи на пазара, но те са малко под това ниво. Те се ориентират към по-крайните квартали и към панелните апартаменти, въпреки че в някои райони те изравняват цените на тухленото строителство. А хората със значително по-ниски доходи в момента са в посока – „трудно справяне“, защото инфлацията, която имаше последните 2 години, доведе до това, че на хората с по-ниски доходи им е все по-трудно да се справят. Виждаме голям ръст на изтеглени бързи кредити и сериозно задлъжняване с тях. Все повече хора изпадат в невъзможност да обслужват бързите си кредити и там има проблем.“

Стратегията на банките до края на годината изглежда ясна, като не се очаква да видим повишения в лихвените равнища, тъй като четвъртото тримесечие е най-активният сезон за кредитирането и банковите институции ще целят да останат конкурентни.

БНБ задължи търговските банки да наблюдават определени съотношения при отдаването на заеми, за да не се стига до рискови кредити. Гостът обясни, че не изглежда да има банка, която да излиза от нормалните съотношения, като кредиторите имат разнообразно и балансирано портфолио от заеми.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още по темата: цениимотиBloomberg TV Bulgaria
Още от ЕС
Времето ви изтича, ще ви убием: Атакуваха свещеник в Рим, който се бори с мафията
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Още колко лобисти на еврото ще ни омайват, докато ни закопаят окончателно с препускащите бг цени на ВСИЧКО? По размерите им сме в ЕС, по заплати и пенсии - в Третия или Четвърти свят.
56
1
 
0
 
! Отговори
НЕ на еврото. НЕ! преди 1 седмица
НЕ НА ЕВРОТО. Тия ще ни довършат. Запишете си цените на 10 стоки, които купувате сега и после по фиксинга вижте след три месеца ли може да си ги купите? Изненадка, а?
55
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аз и сега не мога да си позволя, дреме ми за жилищата, кажете за цените на храната.
54
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да бе,тоя как лъже,че са двойно а храната че скочи три пъти, веригите чакат с нетърпение
53
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Как няма да има сериозна промяна в цените? Нима? В цяла Европа имаше ужасяющо поскъпване и сътресения, па у нас немало да има. Ние сме най-добрите.
52
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Продавам реновиран външен тоалет с изглед към морето- 300 000 евро!
51
0
 
0
 
! Отговори
николай преди 1 седмица
До Западняка е хитърне искат да губят данъчни постъпления в бюджета си
50
2
 
3
 
! Отговори
бетон и железо преди 1 седмица
Путин като дойде с ракетите и танковете да ги рути,ще срине и цените.
49
0
 
11
 
! Отговори
Западняка е хитър преди 1 седмица
Тия в Англия дето си мислеха , че като се пенсионират там и ще живеят в Бг. имота си и "инвестират в Бг" вместо в някое Лондонско предградие останаха капо . Англия прие закон, че пенсионера трябва да живее минимум 6 месеца в годината във Великобритания. Пари не искат да изтичат от икономиката им. Англичаните с пенсия 6 месеца живечт в Англия и лятото си идват в Бг. "именията" по селата.
48
3
 
10
 
! Отговори
Руси преди 1 седмица
Ами по-евтини няма как да станат. Безполезни бращолевения и пълнене на ефирно време. Именно затова никой нормален не гледа телевизия!
47
1
 
23
 
! Отговори
хахаха преди 1 седмица
Тази седмица това е третата ви агитационна статия за имотите. Явно и те не помагат вече.
46
1
 
16
 
! Отговори
моля някой ... преди 1 седмица
умен да покаже как се връща заем 500 000 лева - ко трабва да работя, как ша ям ? жената ако поиска 100 лева за *** отде да ги взема или да и откажа ... че имам планове за покупка докато не са 'поскъпнали' ?
45
1
 
21
 
! Отговори
Един преди 1 седмица
Защо давате трибуна на доказал се лъжец? Тошев е лъжец! Има достатъчно материали в нета. Защото и вие сте лъжци?
44
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Помните ли 2008? Америка е пред рецесия. Имотният балон там вече започна да се пука. Очаква се Световна финансова криза. Интересувайте се и ще разберете.
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нее сигурно че народът ще окряка сатани гадни
42
1
 
10
 
! Отговори
Ъхъъъъ..... преди 1 седмица
Ойро зона, през крив кюнец.....
41
1
 
15
 
! Отговори
Курти преди 1 седмица
......За същите пари имам 2 жилища в Щутгарт и Остенде и съм се записал в Бюрото по труда в България.......както правят "Тъмно русите".....Всичко е Спекула - "Братя Емил и Любомир ХърсеFF"........
40
1
 
21
 
! Отговори
Имотен балон преди 1 седмица
Строители и банки изкуствено помпат имотния балон. В един момент, твърде близко, банките ще станат собственици на хиляди апартаменти, но те капитализираха печалбите, като дивиденти за последните 14 години. Строителите ще прехвърлят бизнеса на маргинали. Кой губи, губят депозантите от евентуални фалити, както и хиляди бъдещи собственици на имоти, за съжаление недовършени.
39
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
То няма накъде. Без друго вече не се купува. Всеки у нас се е свил и чака. Инфлацията е ужасяваща. Затова и имотните обяви висят с месеци и години.
38
5
 
7
 
! Отговори
Лично мнение преди 1 седмица
Заделил съм 5 лева и чакам да станат две за лев. Тогава ще си купя десет апартамента в София.