Тревожно е, че много деца не са в столчета по време на път

Много по-безопасно е, ако детето е обратно на движението
5 сеп 2024 18:08, Инна Ангелова
16

Важна промяна при продажбата на детски столчета за автомобили влезе в сила от началото на месеца. Във физическите и електронните магазини вече е разрешено предлагането само на седалки, които са изработени в съответствие с т. нар. i-Size стандарт.

"Стандартът съвсем не е нов. Беше въведен още през 2013 г. и работеше паралелно със стария стандарт, за да може да се даде време на производителите да приключат с производството по старата методология. Така се случи с предишния стандарт. Беше даден достатъчно голям срок и на търговците да изчистят складовете. В магазините от много време виждаме столчета към новия стандарт и това не е ново", заяви представителят на фондация "Деца на борда" Радослава Митрова в "България сутрин".

Митрева е на мнение, че  колкото по-дълго родителите задържат децата обратно на движението, толкова по-дълго са осигурили максимална безопасност за тях.

"Децата могат да заемат различни форми и размери. Важно е да пасват правилно на височината на коланите и на подглавника. Друго важно нещо е, че се въвежда краш тест за страничен удар и се удължава периодът, в който е задължително децата да пътуват обратно на движението. В момента вече е задължително до 15 месеца, но това е кратко. Те са още толкова малки, главата им е по-голяма и скелетът все още се развива. Производителите на столчета са предвидили, че в тях ще се возят и по-големи деца. Има огледало, което може да се постави така, че детето да ни вижда", допълни Митрова за Bulgaria ON AIR.

От фондация “Деца на борда” с тревожност съобщават, че все повече деца изобщо не са в столчета по време на пътуване в кола. Нашата отговорност като родители е да обясним на децата си защо правим едно нещо и защо не правим друго.

“Като поставяме детето в столче, пряко се грижим за неговата безопасност в случай на катастрофа, защото това е единственото нещо, което би спасило живота на детето. 500% по-безопасно е децата да пътуват обратно на движението. Пътувайки обратно, при удар цялата енергия се разпределя върху цялата площ на столчето и елиминира камшичния удар във врата. В Скандинавието огромен процент от децата пътуват по този начин до 4-годишна възраст", обясни Митрова.

Отговорността, която имаме като родители и възрастни, си е наша лична, посочи тя.

"Контролът е важен, но не можем и да сложим полицай до всяка кола и до всяко дете. Освен това трябва ли полицаите да са това, което ни плаши? Не е ли по-страшно да загубим детето си или да получи сериозни наранявания?! Няма глоба, която да можем да съпоставим с живота на детето ни. Стандартът определя абсолютния минимум, на който трябва да отговарят столчетата. За щастие, има производители, които наистина се стараят да произвеждат столчета, които са безопасни. Цените са много различни, столчетата са хиляди варианти. Важното когато родител избира, е да съобрази възрастта, ръста и теглото, и автомобила в който ще се ползва. Всеки един от нас е отговорен за това, което се случва", допълни Митрова.

Гледайте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от Страната
Митничари откриха над 21 кг канабис на Калотина
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Мен преди 1 седмица
По тревожното е,че децата държавата им дава по 1.5 лева на ден детски надбавки и няма кой да ги учи тези деца,учителите са функционално неграмотни особено младите.
14
0
 
1
 
! Отговори
Ангелина преди 1 седмица
В миналото не е имало столчета и това не е било "тревожно".не това е "тревожно" ,а не "тревожно" ,а опасно е ,че голяма част от "родителите" на тези деца ,се качват на автомобилите употребили алкохол и всякакви други "весели вещества" и пребиват собствените си деца или много по- често убиват невинни хора.Жалко е ,че убиват други хора ,а не себе си ,след като са седнали зад волана с оръжие - автомобила си ,за да убиват ,което не е "непреднамерено убийство ".
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Столчето няма да ги спаси ако бащата е пиеница и нарко
12
0
 
3
 
! Отговори
Тиква преди 1 седмица
Чакаме още нареждане от усрули и шулци,как да храним котки и гларуси.
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ПАК НЯКОЕ НПО НАТИСКА ЗА ДЪРЖАВЕН ПРОЕКТ. ИНАЧЕ НЯМА ОТ КАКВО ДА ЖИВЕЯТ!
10
5
 
1
 
! Отговори
Шофьор преди 1 седмица
Миналата година испанеца ме избабани 200 евра и ми взе книжката щото 5 годишното ми дете се возеше на предната седалка.И онзи ми обяснява аз колко съм пposт че не мисля а той колко е умен щото мисли за моя и живота на близките ми.Едно ладата на баща ми дори нямаше облегалка за главата.Зимно време прегръщах таблото и чаках да загрее парното.А той ми обясняваше че ще му трябва поне половин час докато се стопли.Камионире до 2010 някъде от завода излизаха без колани щото беше безмислен
9
0
 
2
 
! Отговори
до тъпомер преди 1 седмица
да, той водача докато кара гледа в огледалото за обратно виждане, насочено към детето...
8
6
 
1
 
! Отговори
Патил преди 1 седмица
Бях оставил лаптоп на задната дясна седалка преди да катастрофирам. При катастрофата лаптопа разсече предната седлака мина през нея и се заби в жабката. Добре че бях сам.Ако беше дете не ми се мисли - щеше да се разбие в предната седалка, или да изхвърчи през предното стъкло ако седи по средата.
7
0
 
11
 
! Отговори
тъпомер преди 1 седмица
Поредната евролигла,а бронежилетки кога?Това прилича вече на телешоп!А как водача ще види дали детето е добре и не е лапнало нещо и се задушава бре меки и немислещи либералчета?
6
0
 
7
 
! Отговори
00-11 преди 1 седмица
"""""Много по-безопасно е, ако детето е обратно на движението""""" ----- Освен ако родителя да кара на "задна! -))))
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Какво му е тревожното
4
1
 
5
 
! Отговори
Тревожно е и че преди 1 седмица
такъвкато Кирчо Петков не е в лудницата а даже беше премиер по едно време.
3
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
бай Урко, нали знаеш откъде идва името ти ?каква нажия от психопати трябва да сме, щом не пазим собствените си деца ?
2
0
 
8
 
! Отговори
Лорели Пловдив преди 1 седмица
Фондацио, 350лв за столче, добре ли е ?
1
4
 
15
 
! Отговори
Бай Урко преди 1 седмица
Преди години като нямаше столчета как се возехме без проблем, това го измислиха за пари!!!