Производители отчитат най-лошата реколта на царевица и слънчоглед

Ако цените на външния пазар се качат, цената на олиото тук ще се покачи
5 сеп 2024 15:38, Анисия Иванова
21

За последните 10 години зърнопроизводителите отчитат най-лошата реколта на царевица и слънчоглед. 2024 година ще бъде втората поред с изключително ниски добиви и производство на царевица. Високите температури през последните месеци са унищожили зърнените култури, като се наблюдават загуби с 30%.

"Годината наистина е доста лоша. Климатичните условия след юли се влошиха още повече. Това се отрази на количеството и качеството на слънчогледа. Земеделските производители получават ниски добиви с лошо качество, а себестойността им е доста висока. Спазват всички правила като технологии. Търсят цена, с която поне да си покрият разходите. За преработвателите също не е добре, защото разчитаме да получим качествена суровина", коментира в "България сутрин" Яни Янев - председател на Съюза на производителите на растителни масла и маслородукти в България. .

Той очаква общо добивът на слънчоглед да бъде под 1,5 млн. тона, докато в същото време може да се преработват над 4 тона.

Яни Янев обърна внимание пред Bulgaria ON AIR, че в момента ситуацията е доста сложна и се стига до спекулативни цени.

По думите му преработвателите разчитат основно на българския слънчоглед, а възможностите за внос са ограничени.

Нямаме количества, а в същото време много трудно внасяме

"Русия има въведена експортна такса, за да ограничи износа на слънчоглед. Украйна има лицензионен режим, който не позволява да се изнася слънчоглед. Възможностите са да се закупят от Румъния, Унгария... Не са много възможностите", обясни Янев и добави, че са помолили властта да се премахнат пречките за слънчогледа, за да си набавят необходимата суровина.

Янев подчерта, че реализацията на българския слънчоглед е пряко зависима от цените на слънчогледовото олио на външните пазари. Реализацията на слънчогледовия шрот е много трудна и на много ниски цени. Ако цените на външния пазар се покачат, неминуемо цената на олиото тук също ще се покачи, каза още гостът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от Страната
Митничари откриха над 21 кг канабис на Калотина
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
3
 
! Отговори
Руси преди 1 седмица
Отдавна не ги интересува това ,те мислят за субсидиите. Губят само собствениците на земя ,които си дават земичката под аренда. Сега подготвят за ниски изкупни цени ,винаги е така !
20
0
 
1
 
! Отговори
Мъка преди 1 седмица
Ще намалим малко рентите , че бабите почнаха да дават и на внуците .
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
в Бг все лоша годината бе... за да вдигат цените, а тук е доста по-скъпо от повечето европейски държави със смешни заплати айдеее
18
0
 
3
 
! Отговори
комунисти,сър преди 1 седмица
Само с мързел и лакомия не става!
17
0
 
6
 
! Отговори
Пепи драхмата преди 1 седмица
100%процента лъжат.
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Добре че ползвам 1 бутилка олио за 2 месеца.То е много вредно нали знаете.Изобщо всички мазнини освен зехтинът и маслото са много вредни. Преди време гледах интервю на един зърнар от тия с бентлитата. Гласът зад 160 килогрмовото туловище твърдеше че рботи на загуба от поне 10 години...
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нали имаха на склад милиарди тонове залежала стока и опищяха орталъка, да подбръкнат в склада, сега е момента. Отделно, бизнеса им е такъв че е зависим от природните условия. Като има-има, като няма-няма, нищо не можеш да направиш. Но за сметка на това, до някаква степен са защитени със субсидиите. Други отрасли не получават. Разбрахме, че няма да има за нов черен жиб тая година, ама не са умрели от глад. Накратко - да заминават на айната си и да не църкат.
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Добре,че складовете са пълни от предни години и от украйна ще иде тъйче ниски цени на олиото!
13
1
 
11
 
! Отговори
mery преди 1 седмица
Като няма напояване на земеделските площи в тази гореща година ще са ниски добивите. Масово слънчогледа е с пити, като ръчен часовник.
12
2
 
1
 
! Отговори
тука всичко помпа преди 1 седмица
инфлацията . тока 5 пъти нагоре и олиото от 1, 60 трайно 3-4-5 лева . от 2018 до днес само нагоре . те вдигнали били заплати . смех . бизнесите са криви и неиздържат . недават минимална 4-5 бона . да не фалират . кат ги видиш политици и бизнесмени изглеждат най-отормозени .
11
0
 
10
 
! Отговори
Алекс преди 1 седмица
И най-добрите години добивът в България е бил ок.2 млн.тона.1,5 млн.тона не е лоша реколта.След като преработвателите са направили мощности за 4 млн. са били наясно,че трябва да се внася.
10
1
 
9
 
! Отговори
зфг преди 1 седмица
Сега ще се молите на украинците да ви внасят, ама цените ще бъдат с 300% нагоре и някой пак ще е виновен на "земеделците"-гешефтари!!! Отпадъци!!!
9
1
 
2
 
! Отговори
Бетономорие преди 1 седмица
8 щото го заляха с бетон
8
1
 
4
 
! Отговори
Кристиянчу преди 1 седмица
Не знам как е по другте места ама слънчогледа по черноморието изсъхна преди да направи и цвят.
7
0
 
10
 
! Отговори
Алчността преди 1 седмица
Съсипа българското земеделие
6
0
 
15
 
! Отговори
Тоест преди 1 седмица
Зърнарите ще ревът за субсидии че немогат да сменят автопарка
5
0
 
11
 
! Отговори
L. преди 1 седмица
Ох, дюшеш им дойде малка сушичка че да вдигнат цените.
4
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Вчера писаха, че унищожавали слънчогледа, щото събирането му било скъпо. Съсипват реколтата, после реват, че реколтата била лоша. Земеделците злоупотребяват с отпуснатите им пари за земеделие.
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
има украйнски на ниски цени!!!
2
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Имаме отлична реколта и олиото е 3 лв, имаме лоша реколта олиото 5-6 лв. Да сме подготвени. Само преди 3 години олиото беше под 2 лв.