Концесионери дават 1900 лв. и почивни дни на спасителите, кадри няма

В Гърция 80% от плажовете нямат спасители, у нас неохраняемите са 20-30%
17 юни 2024 16:37, Анисия Иванова
119
Концесионери дават 1900 лв. и почивни дни на спасителите, кадри няма
Снимка: БГНЕС

Заплащането на водните спасители е сравнително високо и въпреки това недостигът на кадри за сезона продължава, обясни пред БНР концесионерът на плажа в Крайморие Николай Димитров.

Държавата натоварва с допълнителни изисквания през новата наредба, приета преди два месеца, смята той.

След разговори между концесионери и Министерството на туризма бе решено промените в документа да изчакат следващия летен сезон и да не бъдат налагани сега.

Отложени бяха новите изисквания, свързани с медицинските пунктове и допълнителния медицински персонал, уточни Димитров. Според него условията са неизпълними.

„Никъде в света няма дори медицински пунктове, каквито ние имаме. На големите плажове имаме и по няколко линейки с допълнителни екипи. А те искаха да утежнят плаж като този с още един медицински екип. Нашите спасители са подготвени на най-високо ниво с най-добро оборудване. Критериите към тях са изключително високи. Ние имаме, на определена дължина на ивицата, най-много спасители, съобразно другите страни. За моя плаж – на 700 м, аз трябва да имам 11 спасители, а в Испания на плаж от 1 км има 6 спасители. Държавата трябва най-накрая да чуе хората, професионалистите като нас, които работим на терен!“

Концесионерът поиска промени, като даде пример с периода преди 1989 година, когато е имало как човек да работи по своя професия и едновременно да бъде спасител:

„Например закон, при който обучен спасител, работещ в алуминиев цех, при желание, да може да е воден спасител през лятото. Неговият работодател да не го спира, а да го задържи на работа."

Отложен бе и текстът в наредбата, касаещ работното време на спасителите: „При мен хората идват да плажуват след 17 часа. Нека да има възможност концесионерите сами да определят работното време по плажовете си. На този етап работното време на спасителите остава от 8 до 18 часа, както досега!“

Николай Димитров отчита, че по-голям брой хора, загинали в морето, има след 18 часа и рано сутринта, когато по плажовете няма водни спасители.

Възнаграждението на водните спасители е сравнително високо, но продължава да има отлив на кадри.

„Първият фактор е сезонността на работата. Второто е завишените изисквания водят след себе си възможност ние да предлагаме по-ограничени условия на труд. Високи са заплатите, макар и не толкова атрактивни, колкото в съседни държави. Аз лично давам 1900 лева с осигуровки и почивни дни“, коментира концесионерът на плажа в Крайморие.

По думите му, в Гърция 80% от плажовете нямат спасители, докато при нас само 20-30% са неохраняемите, като това е предпоставка за по-ниското заплащане, отколкото в южната си съседка.

Цените на чадърите и шезлонгите няма да поскъпнат, увери още концесионерът:

„Може би на 4-5 плажа в държавата цените са се повишили, само защото на всички останали таванът, до който можеш да вдигнеш цената, отдавна е достигнат. Например, както в Слънчев бряг е 10 лева, но там от години се задържа тази цена. Аз не съм достигнал тавана, тази година повиших цената с левче. Гледам да го правя минимално, за да покрия заплати, почистване, оборудване…“

Концесионерът апелира плажуващите да спазват обозначителните знаци и препоръките на спасителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още по темата: моретуризъмспасители
Още от Страната
Ремонт и задръствания по пътя за морето
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И почивни дни дават, егати тия колко са ларж! Предлагам малко катаджии да отидат на разменни начала и без това нищо не вършат
71
1
 
15
 
! Отговори
Кетчуп преди 1 седмица
Този сериозно ли смята, че 1900лв е висока заплата? Мой приятел работи в магазин и взима 1800лв. Друг приятел е бояджия и взима 4000лв, трети работи на машина в цех и взима 2500лв. Аз съм ИТ и взимам 7000лв. А този казва, че 1900лв била висока заплата? Я у лево, да му работят непалци. Егати cKanaHuTe бизнесмени дето имаме. CMaчкaняци.
70
1
 
12
 
! Отговори
Славчо преди 1 седмица
Да се хващат тия дето реват че нямало кой да бачка за 1900лв... то бива наглост ама вече не минава... много лошо се научиха всички и сега като няма кой почват да се вайкат...промоцията свърши и балъците
69
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До до 63. Да сме снизходителни и да включим и времето за бедните което обикновено не става за къпане
68
1
 
7
 
! Отговори
до 63 преди 1 седмица
В Бг сезона е 40 дни!
67
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
1900 не отговаря на комсомолскте лозунги чиста вода, син флаг, световна дестинация. Ама никак. Търсете кадри от ония, които отиват на море по време на сезона с каруците.
66
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да грабват тези 1900 лв. и да започнат да работят самите те, щом е толкова суперско.
65
1
 
11
 
! Отговори
Ханко Брат преди 1 седмица
Вкарайте от Пакистан!!!)))
64
1
 
17
 
! Отговори
Общ работник преди 1 седмица
Отново прави впечатление, че всеки първи мрънкащ по телевизора мутро-рестораньоро-хотелиер все Гърция, Турция, Испания и пр. му е в устата. Все някой друг им е виновен, разбираш ли. А че работи на отворен пазар и че цените му са същите като на ненавистната конкуренция(за разлика от заплатите му) нито дума. Да фалират и да се хващат те за по 1900лв бруто. Балъццците свършиа.
63
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Така заградено с бариери , сини зони , че човек не може да стигне до плажа
62
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пробват ако има шарани да се хванат на малката заплата. След време ако няма кой да се хване ще вдигнат заплащането.
61
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сезоня е два (словом два) месеца. За два месеца "спасителя" трябва да е безработен или за тия два месеца са се осигури поне за 6 (словом шеш) за да има възможност да се уреди и на друга работа в останалите месеци. Остава "спасителя" да е нещо като студент на бригада. Иначе тия 1900 можете да ги навиете на руло да си ги зАврете на едно място и да драснете клечката.
60
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да , обаче спасителя мъкне чадъри и шезлонги и малко наглежда плажа .
59
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
1900 за ден ли?
58
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Индийците ще станат спасители, нали уж плашат, че щели да ги наемат, ама никакви ги няма :)))
57
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Е то до ся без почивни дни ли са били вие си признавате публично престъплението.1900 нета? Давайте 1000евро нето все ще има местни младежи. 5 рбаотни 2 почивни по 8часа смяната. Извънредно х2
56
0
 
21
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 1 седмица
1900 лв?!?!?!? Вие бъзикате ли се, бе? Ами за това няма хора! 1900 лв. са подигравка за някой, който цял ден се пържи на плажа, носи отговорност и си рискува живота! 1900 лв........ егаси цирка са тези заплати.
55
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
19 бона ще има, но за 2 бона не.
54
3
 
10
 
! Отговори
Никога преди 1 седмица
2 сезона спасител Cя подигравки от концесиомутрите, смшни пари риск за живота, бач до откат.Шезлони,чадъри да му следя, освен периметъра .След като изгонихте и рускини, чехкини и полякини плажа стана отват брат -пенсионен старчески дом с трупове. С тоя противен дyбиттък и 3 бона успех да намерите хора.
53
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 1900 лева е само на приказки, я вземат 700-800 лева, я не... :)))