Концесионери дават 1900 лв. и почивни дни на спасителите, кадри няма

В Гърция 80% от плажовете нямат спасители, у нас неохраняемите са 20-30%
17 юни 2024 16:37, Анисия Иванова
119
Концесионери дават 1900 лв. и почивни дни на спасителите, кадри няма
Снимка: БГНЕС

Заплащането на водните спасители е сравнително високо и въпреки това недостигът на кадри за сезона продължава, обясни пред БНР концесионерът на плажа в Крайморие Николай Димитров.

Държавата натоварва с допълнителни изисквания през новата наредба, приета преди два месеца, смята той.

След разговори между концесионери и Министерството на туризма бе решено промените в документа да изчакат следващия летен сезон и да не бъдат налагани сега.

Отложени бяха новите изисквания, свързани с медицинските пунктове и допълнителния медицински персонал, уточни Димитров. Според него условията са неизпълними.

„Никъде в света няма дори медицински пунктове, каквито ние имаме. На големите плажове имаме и по няколко линейки с допълнителни екипи. А те искаха да утежнят плаж като този с още един медицински екип. Нашите спасители са подготвени на най-високо ниво с най-добро оборудване. Критериите към тях са изключително високи. Ние имаме, на определена дължина на ивицата, най-много спасители, съобразно другите страни. За моя плаж – на 700 м, аз трябва да имам 11 спасители, а в Испания на плаж от 1 км има 6 спасители. Държавата трябва най-накрая да чуе хората, професионалистите като нас, които работим на терен!“

Концесионерът поиска промени, като даде пример с периода преди 1989 година, когато е имало как човек да работи по своя професия и едновременно да бъде спасител:

„Например закон, при който обучен спасител, работещ в алуминиев цех, при желание, да може да е воден спасител през лятото. Неговият работодател да не го спира, а да го задържи на работа."

Отложен бе и текстът в наредбата, касаещ работното време на спасителите: „При мен хората идват да плажуват след 17 часа. Нека да има възможност концесионерите сами да определят работното време по плажовете си. На този етап работното време на спасителите остава от 8 до 18 часа, както досега!“

Николай Димитров отчита, че по-голям брой хора, загинали в морето, има след 18 часа и рано сутринта, когато по плажовете няма водни спасители.

Възнаграждението на водните спасители е сравнително високо, но продължава да има отлив на кадри.

„Първият фактор е сезонността на работата. Второто е завишените изисквания водят след себе си възможност ние да предлагаме по-ограничени условия на труд. Високи са заплатите, макар и не толкова атрактивни, колкото в съседни държави. Аз лично давам 1900 лева с осигуровки и почивни дни“, коментира концесионерът на плажа в Крайморие.

По думите му, в Гърция 80% от плажовете нямат спасители, докато при нас само 20-30% са неохраняемите, като това е предпоставка за по-ниското заплащане, отколкото в южната си съседка.

Цените на чадърите и шезлонгите няма да поскъпнат, увери още концесионерът:

„Може би на 4-5 плажа в държавата цените са се повишили, само защото на всички останали таванът, до който можеш да вдигнеш цената, отдавна е достигнат. Например, както в Слънчев бряг е 10 лева, но там от години се задържа тази цена. Аз не съм достигнал тавана, тази година повиших цената с левче. Гледам да го правя минимално, за да покрия заплати, почистване, оборудване…“

Концесионерът апелира плажуващите да спазват обозначителните знаци и препоръките на спасителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още по темата: моретуризъмспасители
Още от Страната
Ремонт и задръствания по пътя за морето
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
1
 
12
 
! Отговори
салито преди 1 седмица
Давайте и на дупетатите по толкова, че това е на пеевски яденето за един ден
91
0
 
15
 
! Отговори
Един преди 1 седмица
Ще докарат индийци и непалци, но и те ще се усетят, не са толкова Tъпu. До нас работеха в магазина едни от Туркменистан, казаха, че са ги излъгали с парите, обещавали им 2000 евро, но накрая, нанайци. Е познайте, няма ги вече никакви. Така и ще стане с индииците и непалците. Но и тогава няма да се усетят нашите MyTpoбизнесмени и пак ще търсят кого да прецакат. Манталитет MyTpенски-Maлоyмнешки. И това са ни "големците" в държавата, после не се чудете защо изчезваме ...
90
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 92 Спасителя чисти и басейни, а това си е черна работа :)))
89
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пробвайте 3-4К чисто, човекът все пак отговаря за живота на хора, не е като да рита топка или да седи по цял ден с още 239 нищо не правещи готованци
88
0
 
18
 
! Отговори
ГАЙНУТДИН АХМЕРОВ преди 1 седмица
Познавам човек които преди 2 години е бил спасител на нашето Черноморие. Обещали му по 1500-1600 лева чисто в зависимост от работните дни, но преди да ги вземе от тези пари чорбаджията му удържал по 400 лв. за осигурена квартира и по 200 лв. битови сметки. Човека имал 1 ден почивен в седмицата но ако някои колега напуснал или бил болен той работел за да покрие смяната. Реално му оставали под 1000 лв. за харчене и 2-3 дни почивка на месец. Сега работи в търговска верига и не иска да чуе за морето
87
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Матряла избяга или умре откаде вече хора
86
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Няма кадри, няма хора, единствено от селата да има некой ба лък, но и там не останаха такива, индийците ще ги заместят, ако ги намерите естествено :)))
85
0
 
2
 
! Отговори
Мда преди 1 седмица
И момчето бил с основно говори с един тежьк диалект бьлгарски като карайдь но вика за -2000 лв да бачкам цяла седмица в банята ти забрави
84
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ба*и, как само набедени бизнесмени затриват икономиката на страната, кояро им е дала природно бигатство, с управлението на което те не могат да се справят. Давали били почивен ден, храна(със сигурнист само по време на работа) и спане. Заплатите в България са смешни, условията на труда - още по-смешни. Всеки иска да работи добре, но о да получава добри пари, не да е работещ-беден.
83
6
 
2
 
! Отговори
Налбантина преди 1 седмица
1900 леа са престатъчно за Тъпуглавити пубери пийти без пари по цял ден на бара бзплатно хранъ,квъртиръ и сваляти гаджета. Ко толкосс вършити? Работа лека работа приятна спокойна за млади съвистни хоръ.Накрая мога да уреа малку пуследната зъплатътъ,но там е някъде 1200-1900леа.
82
1
 
5
 
! Отговори
Мда преди 1 седмица
По темата дойде едно момче памаче от - рудозем в нас за една баня и вика , бате да ти кажем за - 2000 лв на седмица ти си прави банята аз сьм пас -тука има точно седмица работа а при тия цени искаш да ме минеш с -2000 лв да ти работя една седмица
81
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Вземам 2400 + бонуси в склад за строителни машини, техника, материяли и прочее в областен център и по цял ден работя със складов софтуер. Натоварване - никакво, работно време - 8.30 до 5.30. Па имам и почивни дни, по 2 седмично. Айде у лево алчни "капиталисти"!
80
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Ханко Брат ЕС и НАТО само прецакват бг. По-добре е да излезем зада не вкарат ислями и др. чужденци. Така и заплати нема защото като вкарат индийци ще паднат още.
79
1
 
5
 
! Отговори
хахахах преди 1 седмица
балъци няма. няма и от чужбина. тези пари не стигат за нищо. и като е сезонна работа, на човек трябва да му останат пари и за извън сезона.
78
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Познавам доста спасители, това 1900 лева могат само да го сънуват, но мейби са се отчаяли хотелиерите мутри, че никой не им се вързва вече, може да са вдигнали уж заплатите :)))
77
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
1900 лв.? Един неграмотен ром, набеден фаянсаджия иска по 100 лв. на квадрат и му ги дават без пазарлъци. Я концесионерите да си бачкат за тези пари!
76
1
 
6
 
! Отговори
вввв преди 1 седмица
в съседна гърция взимат 1500-600 евро нето, за мен за тая работа тук трябва да взимат 2400-500 нето минимум лева, за сезонна работа никой няма се навие за 2к и после безработен
75
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
1900 леа са престатъчно за тъпуглави пубери пийщи без пари по цял ден на бара и свалящи гаджета. Кво толкосс вършити? Работа лека работа приятна за млади съвистни хоръ.
74
1
 
12
 
! Отговори
Спасител преди 1 седмица
Работата е много отговорна. Спасявал съм няколко човека умрели, връщам ги обратно при нас. Не е работа за 1000 евро. И е сезонна.
73
4
 
1
 
! Отговори
Налбантина преди 1 седмица
1900 леа са престатъчно за тъпугави пубери пиищи без пари по цял ден на бара и свалящи гаджета.Кво толкосс вършити?