София посреща мощите на Свети патриарх Евтимий

Това ще стане във връзка с интронизацията на новия български патриарх
29 юни 2024 07:48, Красимир Ангелов
12
София посреща мощите на Свети патриарх Евтимий
Снимка: БГНЕС

По решение на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП) мощите на светия патриарх Евтимий Търновски ще бъдат посрещнати в София, съобщиха от Българската патриаршия.

Светинята ще бъде донесена от Негово Преосвещенство Величкия епископ Сионий - игумен на Троянския и на Бачковския манастири, в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Мощите ще бъдат посрещнати в събота - 29 юни, в 11:00 часа.

Светинята ще бъде поставена до чудотворната икона на Майката Божия - "Достойно есть", като по този начин новоизбраният български патриарх ще може да се поклони на своя предшественик и да измоли от него застъпничество и помощ.

Поклонението пред светите мощи на патриарх Евтимий ще може да се осъществи на 1 юли, понеделник в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Тогава новоизбраният български патриарх и Софийски митрополит ще отслужи първата си патриаршеска света литургия.

Както е известно през утрешния ден ще стане ясно името на новия български патриарх. Изборът ще бъде между трима епархийски митрополити като достойни кандидати да заемат патриаршеския престол. Това са Врачанският митрополит Григорий, Видинският митрополит Даниил и Ловчанският митрополит Гавриил.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от Общество
Анкета на "Маркет-линкс": Решението е експертен кабинет
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
Некромани преди 1 ден
Тези с расата бетер сатанисти станаха, ровят из кости, погребват в центъра на столицата. Ама само те имали право, другите били грешници. Да си живеят в средновековието с техните си измислици и да не ни занимават. То кортежи, затваряне на улици, почести, все едно е имало някаква полза от тях последните векове.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Къде са социологическите агенции да дават прогнозни резултати кой митрополит колко процента ще събере и съответно ще стане патриарх.
8
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Попа пробутва попски чалъми - икони, мощи, плащеници и други б..оклуци ... само и само да гепи 50 милиона попска субсидия :)))
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Тез па не се спряха да ровят кокалите на умрелите.
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Попа пробутва попски чалъми - икони, мощи, плащеници и други ***... само и само да гепи 50 милиона попска субсидия :)))
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
и тия си мислят че костите на светеца ще ги легитимират... представям си ако те бяха на негово място през 1393 колко ли по къса щеше да е обсадата на Търновград...
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Fake news
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
БПЦ е между патриарх Евтимий и Схоларис.Между мъченичеството и предателството!
2
7
 
7
 
! Отговори
Русия преди 2 дни
Мощите на патриарх Евтимий нямат място до село софето и туркофилите роби на Посолството управляващи територията.
1
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Не знам кого ще изберат. Но Евтимий Търновски е наистина свят за българите и заслужава почит и поклонение. Вечна му памет!