Вътев: Ако не бяхме отменили забраната за украински внос, ни заплашваха глоби от ЕК

Контролът ще бъде в постоянен, обеща министърът
18 сеп 2023 18:52, Анисия Иванова
239
Вътев: Ако не бяхме отменили забраната за украински внос, ни заплашваха глоби от ЕК
Снимка: БГНЕС

Ако не бяхме отменили забраната за внос от Украйна, щяха да ни бъдат наложени глоби от Европейската комисия (ЕК). Това каза в предаването „Лице в лице“ по bTV министърът на земеделието и храните Кирил Вътев. Той отбеляза, че няма как да влияем на ЕК, която вече е взела решение за украинското зърно. "Полша избра да не се съобрази с ЕК и да си плати глобите, България си избра да се договори с Украйна“, коментира той.

Премиерът разговаря с украинския премиер, аз разговарях с постоянното представителство в Брюксел, чакахме до късно решението на Европейската комисия. Министър-председателят веднага влезе в разговори – каза забраната пада, но ние трябва да защитим и нашите производители, обясни министър Вътев. Той припомни, че е отправил покана за среща към представителите на инициативния комитет за провеждане земеделския протест.

Още по темата

Ще им предложим решение на всички пет искания и на още много, които те не са поискали, посочи Кирил Вътев. Познавам проблемите, тези пет точки са бързи искания за вноса от Украйна и за плащания за подпомагане, коментира той.

Забрана за внос няма да има, има договореност с Украйна за въздържане от внос, докато не си регламентираме лицензионните режими, което означава да определим стоки и количества, от които ще има определен внос. Засилен ще бъде контролът от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Агенция „Митници“, от украинска страна също. Контролът какво излиза от Украйна и какво влиза в България ще бъде в постоянна координация, заяви министърът на земеделието.

Протест на земеделските производители се проведе в цялата страна днес. Блокада имаше на повече от 40 важни пътни точки и гранични пунктове. Утре се очаква протестите да бъдат насочени към София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
15
 
! Отговори
Тея арогантни преди 1 година
*** мислят Народа за едно Нищо! Което им преми от време на време и те иска да плаща и мълчи! Пасивен протест не стига! Трябва да се изчегъртат преди да ни изчегъртат те НАС! Чисто Физически даже!
60
0
 
10
 
! Отговори
Ха ха ха преди 1 година
Може да станете силно потентни като броня на танк от укро продуктите или пьк обратното
59
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой в западна европа не яде украинско радиоактивно жито с уран вътре. Всичко се експортира на хората в Африка, само ние българите единствени в целия ЕС ядем украинско жито. Само ние
58
0
 
18
 
! Отговори
Тея правилно преди 1 година
Се наричат ПП - Представители на Посолството! А не Народни Представители!
57
0
 
26
 
! Отговори
Отставка преди 1 година
Сега чета полицията спряла протестиращите - а кога мятаха яйцаи риба никой не се намесиЯвно - пп вече има свое - мвр , както чухме в записа
56
0
 
18
 
! Отговори
предлагам преди 1 година
задължете веригите да продават продуктите произведени от украйнско зърно на отделни щандове, така народа ще знае кои продукти в магазина са радиоактивни!
55
0
 
22
 
! Отговори
Вече не им стигат преди 1 година
Парите ни! Искат и здравето ни! И телата ни!Да ни избият чрез война, вируси и токсични храни!!
54
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мислех си ,че не съм виждал по-големи слуги от времето на Тато,оказа се,че имало още по-безлични мъже.
53
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Утре излизат и миньорите, ако хората се събудят тия предатели на България от ПП ще бъдат изметени за 24ч максимум за няколко дни дори да хвърлят полицията срещу народа няма да им помогне
52
0
 
14
 
! Отговори
Angel преди 1 година
Има ли сертификат това жито, отговаря ли на европейски стандарти , ако ,НЕ , аргументирано отказ (нали ЕС настоява да се спазват стандарти или ако е за далавера на ФАЩ няма правила). Да настояване за прозрачност ( или оставка ако не дават отговор)
51
3
 
2
 
! Отговори
Недоучен преди 1 година
*** зърнари си дадоха парите за скъпи торове и птрепарати за да произведат нискокачествена пшеница с ега банките да ги вземат на работа.
50
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оставка! Нищо друго не се приема.Изпуснахте си шанса, марионетки продажни.
49
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя па кой е?Ти ли ще кажеш какво да ядем в България ?
48
0
 
11
 
! Отговори
До 45 и 44 преди 1 година
Аа требва си да ги хрантутиме за да може да се преструваме на Демокрация и Суверенна Държава пред избирателите и света! САЩ не може да се разкрият като Империя Колонизирала Европа!!Имат репутация все пак че са Ридерите на Свободният Свят! Ха ха ха ха!
47
3
 
15
 
! Отговори
С пп и боко напред преди 1 година
Вината изцяло е на Бойко Борисов, той е човека дал власт на Киро, денков и Тагарев, те не са печелили никакви избори за да управляват. Власта им я даде бандита с кюлчетата Бойко Борисов!
46
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите сме адски търпелив народ.
45
0
 
21
 
! Отговори
само питам преди 1 година
Защо САЩ не си приберат своето радиоактивно зърно от украйна в САЩ, а ни го пробутват на нас?
44
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе вие сте по-лоши от поп Кръстьо.Децата ли ще ни храните с отрови,в ада да горите
43
0
 
9
 
! Отговори
Евала преди 1 година
" За чиста българска храна!" Браво! Аферим! Само екопродукти произвеждат с безвредни торове и препарати, нали? АМИ ЗАЩО ИЗМИРАТ ПЧЕЛИТЕ И СЛАДКОВОДНИТЕ РАЦИ?
42
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро еврократската джендерастия ще ни глобява, ако не ядем понеи 50% бръмбари и ларви в менюто си. Та така, радвайте се, че още е пшеница