Вътев: Ако не бяхме отменили забраната за украински внос, ни заплашваха глоби от ЕК

Контролът ще бъде в постоянен, обеща министърът
18 сеп 2023 18:52, Анисия Иванова
239
Вътев: Ако не бяхме отменили забраната за украински внос, ни заплашваха глоби от ЕК
Снимка: БГНЕС

Ако не бяхме отменили забраната за внос от Украйна, щяха да ни бъдат наложени глоби от Европейската комисия (ЕК). Това каза в предаването „Лице в лице“ по bTV министърът на земеделието и храните Кирил Вътев. Той отбеляза, че няма как да влияем на ЕК, която вече е взела решение за украинското зърно. "Полша избра да не се съобрази с ЕК и да си плати глобите, България си избра да се договори с Украйна“, коментира той.

Премиерът разговаря с украинския премиер, аз разговарях с постоянното представителство в Брюксел, чакахме до късно решението на Европейската комисия. Министър-председателят веднага влезе в разговори – каза забраната пада, но ние трябва да защитим и нашите производители, обясни министър Вътев. Той припомни, че е отправил покана за среща към представителите на инициативния комитет за провеждане земеделския протест.

Още по темата

Ще им предложим решение на всички пет искания и на още много, които те не са поискали, посочи Кирил Вътев. Познавам проблемите, тези пет точки са бързи искания за вноса от Украйна и за плащания за подпомагане, коментира той.

Забрана за внос няма да има, има договореност с Украйна за въздържане от внос, докато не си регламентираме лицензионните режими, което означава да определим стоки и количества, от които ще има определен внос. Засилен ще бъде контролът от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Агенция „Митници“, от украинска страна също. Контролът какво излиза от Украйна и какво влиза в България ще бъде в постоянна координация, заяви министърът на земеделието.

Протест на земеделските производители се проведе в цялата страна днес. Блокада имаше на повече от 40 важни пътни точки и гранични пунктове. Утре се очаква протестите да бъдат насочени към София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
21
 
! Отговори
До X-men преди 1 година
*** те отдавна си признават! Е преди три месеца в записа на ПП си признаха Кирчо и Асен ме всичко от Правителството до Службите е синхронизирано с Посолството! И с Урсула! Но никой не хротестира!! Освен Възраждане..така че търпете още!
80
1
 
13
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 година
КАКВИ СЛУГИ И НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ НИ УПРАВЛЯВАТ? ЗАЩО УНГАРИЯ НЕ Я ГЛОБЯВАТ? БЪЛГАРИЯ КОЛОНИАЛНА СТРАНА ЛИ Е ТА НЯКОИ ДА НИ ГЛОБЯВА?ВРЕМЕ Е ЗА ВЪОРЪЖЕН НАРОДЕН БУНТ.ДА ПУСНЕМ КРЪВЧИЦА НА НАЦИОНАЛНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ,САМО ТАКА ЩЕ СЕ ОТЪРВЕМ ОТ ТЯХ.
79
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хапвайки от украинското жито ще станете хубави като украинките.Следващото поколение деца ще се раждат по руси и повече със сини очи.ГМО то вътре действа добре на визията и ще придобиете украинска визия постепенно.
78
5
 
2
 
! Отговори
Itso преди 1 година
Ако става за производство на алкохол и биодизел не виждам проблем да го внасяме
77
1
 
14
 
! Отговори
Ха ха ха преди 1 година
Поне още не са ви задьлжили да ядете фекалии от украйна - баце ,христо и кире - пак е нещоУтре не се знае какво може да им дойде на ума да се развличат
76
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какво каро има глоба?! Проявите характер, защитете родните производители! Стига се навеждахте пред стопаните ви!
75
0
 
20
 
! Отговори
Х-мен преди 1 година
Ето,признават си директно че ни управляват ЕС и САЩ.Защо ни е парламент и за какво са тези министри и министър председател.Само да взимат високи заплати и да патуват по чужбина за наша сметка.
74
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До74.Стига плашихте хората с това укрозърно.Вярно е че не е много читаво и никой на запад не го яде,но цигарите и алкохола дето консумирате по читави ли са?Спокойно може даже да се окаже полезно и да повиши имунитета ни.Вижте украинките,цял живот зобат укрожито и какви високи,стройни и хубави са станали.
73
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рашидовказа кой управлява бгМа и от записа ние знаем
72
0
 
12
 
! Отговори
според мен преди 1 година
Крайно време е земеделските производители да се обединят в кооперативи и да предоставят краен продукт на народа в техни магазини. Сигурен съм, че хората биха купували хляб и олио само от такива магазини, защото знаят произхода на стоката и така ще се гарантира, че няма радиоактивно украйнско зърно в хляба и олиото!
71
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен123 преди 1 година
Българските депутати са СТРАХЛИВЦИ. Не смеят да се опълчат на укрите, сащ, нато, и ес...... Вън България от сащ, нато, и ес. Вече би трябвало да ви е ясно, кой всъщност управлява България. :(
70
8
 
0
 
! Отговори
Що бе преди 1 година
Путин плаща с рубли и чекове,ама може и като Турски поток да платиш и да вариш боб за да го запълниш с газ
69
1
 
18
 
! Отговори
Абе едно е да те преди 1 година
Доят финансово и да ти взимат парите чрез данъци, инфлация, измама, колониален данък за САЩ, а друго физически да ге унищожават чрез война, ваксини, токсично жито!! Тея от САЩ прекалиха просто! Даже СССР не се е отнасял така със сателитите си!
68
1
 
11
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Питайте опериран от рак на простатата какви са болкитеМоже и лекар в онкологията
67
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До64.Ами никой не го яде в Европа украинското жито.Но ние го искаме защото е евтино.А и във всички храни по магазините има ГМО и какво ли не.Българина вече се научи да яде всичко има имунитет.
66
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вътев, върви на м. си !
65
0
 
10
 
! Отговори
Мда преди 1 година
Боко дали ще чегьртат незнам но нас с сигурностДо последният бьлгарин - слава пп
64
0
 
20
 
! Отговори
моето мнение преди 1 година
От днес спирам да купувам хляб и олио! Ще ползвам зехтин и няма да ям хляб! Само така ще си спася здравето иначе догодина трябва и аз да се редя на дългата опашка пред онкологията!
63
0
 
19
 
! Отговори
До 64 преди 1 година
По зле е! Нищо не отива за Африка! Житото отива за фураж за пра сета в ЕС и за прасе та българи!!
62
1
 
21
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 година
Лъжеш бре ! Полша ,Унгария и Словакия лък отказаха на Украйна житото .