Вътев: Ако не бяхме отменили забраната за украински внос, ни заплашваха глоби от ЕК

Контролът ще бъде в постоянен, обеща министърът
18 сеп 2023 18:52, Анисия Иванова
239
Вътев: Ако не бяхме отменили забраната за украински внос, ни заплашваха глоби от ЕК
Снимка: БГНЕС

Ако не бяхме отменили забраната за внос от Украйна, щяха да ни бъдат наложени глоби от Европейската комисия (ЕК). Това каза в предаването „Лице в лице“ по bTV министърът на земеделието и храните Кирил Вътев. Той отбеляза, че няма как да влияем на ЕК, която вече е взела решение за украинското зърно. "Полша избра да не се съобрази с ЕК и да си плати глобите, България си избра да се договори с Украйна“, коментира той.

Премиерът разговаря с украинския премиер, аз разговарях с постоянното представителство в Брюксел, чакахме до късно решението на Европейската комисия. Министър-председателят веднага влезе в разговори – каза забраната пада, но ние трябва да защитим и нашите производители, обясни министър Вътев. Той припомни, че е отправил покана за среща към представителите на инициативния комитет за провеждане земеделския протест.

Още по темата

Ще им предложим решение на всички пет искания и на още много, които те не са поискали, посочи Кирил Вътев. Познавам проблемите, тези пет точки са бързи искания за вноса от Украйна и за плащания за подпомагане, коментира той.

Забрана за внос няма да има, има договореност с Украйна за въздържане от внос, докато не си регламентираме лицензионните режими, което означава да определим стоки и количества, от които ще има определен внос. Засилен ще бъде контролът от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Агенция „Митници“, от украинска страна също. Контролът какво излиза от Украйна и какво влиза в България ще бъде в постоянна координация, заяви министърът на земеделието.

Протест на земеделските производители се проведе в цялата страна днес. Блокада имаше на повече от 40 важни пътни точки и гранични пунктове. Утре се очаква протестите да бъдат насочени към София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


239
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да бе, лъжаа си я нямат за нищо тия от тройната коалиция.
40
0
 
21
 
! Отговори
Вътев преди 1 година
Тагаренко, Габриел, Денков, Киру за какво ви храним бе без родни предатели?! Като ни управлява ЕС и Посолството! Айде марш поне да спестим от заплати за вас! Народни Представители смех!!
39
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За какво ви плащаме заплати,като ЕС командва тук?Само разходи носите на България .
38
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама разбира се, да тровите 6 милиона българи е по добре от глоба. Правено ли е изчисление колко хора ще се разболеят от рак от това жито? Колко български деца ще ядат радиоактивен хляб? Така примерни числа имате ли господа управляващи гадини?
37
0
 
15
 
! Отговори
Вьзмутен преди 1 година
След като тия са безгласни букви - защо имаме правителство , направо един наместник набрюксел който разписва заповедите и да не пьлним залуду на всички чекмеджетата
36
1
 
7
 
! Отговори
само питам преди 1 година
Защо шефовете на големите маслобойни в България, не употребява олио от собствените предприятия, а си внасят от САЩ за лично ползване?
35
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз предлагам,да храним правителството и посолството само с украински продукти,а ние българите да си ядем родното.Нали е безвредно?!
34
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А кой трябва да защитава родните интереси, ако не вие?!!!! За какво ви плащаме заплати?!!! Брюсел та Брюксел. Къде бяхте, когато взимаха решението, питам? Противопоставихте ли се или мълчахте като женски полов орган? И как така други държави от ЕС удължават забраната, а ние не можем?!!!!
33
0
 
9
 
! Отговори
Мда преди 1 година
Е тоя бацон , киро и ристъо няма да ядьт това което предлагат на насКолко останалите комунисти ядоха - през -86 след чернобил
32
0
 
25
 
! Отговори
Ако ЕС ни управлява преди 1 година
Ти закакво си ни бе Вътев?! Оставка! На цялото Правителство на Посолството!
31
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ищван Якаб, президент на Унгарската федерация на групите на фермерите и земеделските кооперации казва пред RMX: 20 активни вещества, забранени в ЕС преди много време, са идентифицирани досега и в момента се използват в украинското земеделие и не е известно какви химикали са използвани върху културите или дали генетично модифицирани култури и семена се използват.Ennni4ari
30
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българската политика е - от посолството, каквото кажат.
29
0
 
19
 
! Отговори
На преди 1 година
вас какво ви говори това?! Т.е. ЕС не прецаква родното производство. Ай сикиш с таз покрайна!
28
0
 
24
 
! Отговори
Ако ЕС утре реши преди 1 година
Да избие 1 милион българи или са плащаме глоби какво правим?! Ще се самоубием ли??
27
0
 
11
 
! Отговори
човекот си го каза! преди 1 година
Вътникурврътката на ПъПърасите Вътев: Ако не бяхме отменили забраната за украински внос, ни заплашваха глоби от ЕК и киевско Одески Дронове от Скумриево, през Тюленова, Паламудова та се стигне до Цацово
26
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А Полша ,Унгария и Словакия как са?Слугинаж на ЕС и Америка .
25
3
 
22
 
! Отговори
запознат преди 1 година
В украйна се използват снаряди с обеднен уран, което означава, че всичко украйнско е радиоактивно, включително и зърното! Вие искате ли децата ви да ядат радиоактивен хляб?
24
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ако беше бай тошо , тия всичките протестьори щяха да копат камъни в белене още от днес ...
23
1
 
11
 
! Отговори
bl преди 1 година
Всяка компания или държава трябва да си правят сметката: Ако има глоба за дадено действия и въпреки това са на печалба от даденото действие тогава глобата се плаща (или се оспорва за да се забави) и действието трябва да продължи.Ако нашите управници чрез съзнателни действия поставят държавата в загуба то те директно попадат под ударите на Наказателния Кодекс. Прокуратурата?
22
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите ни смятат в цяла Европа за африканците на Европа.Така че това украинско зърно за Африка вече може и ние да го зобаме.Яжте и не се обеснявайте иначе хляба може да скочи зимата,а така с укрозърно ще държи 2 лв.