Терзиев планира 1 млрд. лева за обновяване на транспорта

До 2030 г. ще бъдат закупени 500 нови превозни средства
12 юни 2024 18:15, Стела Стоянова
21
Терзиев планира 1 млрд. лева за обновяване на транспорта
Снимка БГНЕС

Готови сме с амбициозна програма за модернизацията на градския транспорт, която ще се реализира напред в годините. Това е важна тема, защото всеки ден пътуванията са над 1,1 милиона. Това каза на брифинг кметът на София Васил Терзиев.

Тя ще е за близо 1 млрд. лв. и ще е за закупуването на 500 нови превозни средства до 2030 г.

Целта е да има по-редовен градски транспорт, по-малък интервал на чакане , комфортно пътуване в модерни превозни средства, по-чист въздух и алтернатива за придвижване, пише "24 часа".

Реализацията ще се прави на етапи през годините и ще се търси различен вид финансиране - собствени средства, заеми, различни европрограми. Новите трамваи ще са 150, а 40 ще бъдат модернизирани. В програмата е записана и покупката на 75 тролейбуси и 50 електробуси. Новите автобуси ще са 230. 70 от тях ще поемат линиите, които в момента се обслужват от "МТК Гроуп" ООД, което ще стане в средата на 2026 г.

Васил Терзиев обясни, че има цялостна визия за развитието на транспорта в София с изграждането на монтажни паркинги и подобряване на пътната инфраструктура. Припомни, че в момента се строят 12 метростанции и се стартира изграждането на двете нови спирки на метрото в "Люлин". Важно е по-какви пътища се движим и да дадем добра алтернатива на гражданите, а не насилствено да сваляме хората от колите, каквато теза се прокрадва, обясни още Терзиев.

През последните години основният фокус на общината беше да се инвестира в метрото, то по отношение на наземния градски транспорт имаме много сериозен проблеми - липса на инвестиции, което се вижда навсякъде, каза общинският съветник от ПП-ДБ-СС Андрей Зографски. Той обясни, че голяма част от инвестициите ще са за 150 трамваи, като 110 ще са чисто нови, а 40 ще бъдат модернизирани в чужбина. Около 60“% от инвестициите ще са точно в трамвайният транспорт, като аспектите са няколко - нископодови, климатизирани, модерни и удобни трамваи в различните квартали. Заложили сме и закупуването на пенделни трамваи (имат две кабини и не се нуждаят от обръщателни колела). Ще купим и нови по-къси за линии, които не са толкова натоварени -10, 1, 3 15 и др., обясни още той. Ще с предвидят и бъдещите разширения и нужди.

За първи път залагаме и на хибридните тролейбуси, които ще могат да се зареждат по време на движение докато са закачени на мрежата, каза още той. Такива има в Букурещ, Прага, Братислава и т.н. Те ще са 75 и ще са на стойност от около 113 млн. лв. Първите линии ще са 310, 76, 604 и  други.
 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от София
Общинарите от ГЕРБ не дават Централна баня да стане СПА център
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
ГРАДСКИЯТ ТРАНСПОРТ В СФ И ВАРНА, И БУРГАС, Е ОБЩИНСКИ И ДЪРЖАВАТА ДАВА И СЕ КУПУВАТ НОВИ АВТОБУСИ. ВКЛ. И ЕЛЕКТРИЧЕСКИ. ЕЛА ДА ВИДИТЕ КАК Е ЧАСТНИЯТ ТРАНСПОРТ В ПЛОВДИВ!!! САУНА НА 39 ГРАДУСА ПЪРЖЕНЕ! СРАМ И ПОЗОР! РЕЗИЛ ЗА ПЛОВДИВ!!??
19
1
 
2
 
! Отговори
?!? преди 5 дни
А пет моста и три магистрали? Кога ти ли ще ги строиш. А ще теглиш кредит, ще ги поръчаш на китайска фирма и ще нахраниш китаичетата . За сметка на софиянчетата дето ще плащат кредита с Лихвите ти. Щот пари нямаш бе Шивач, чорбаджията дава като има, *** ти нямаш. Та от къде тия разходи за милиарди в устната ти да не си лапал голям залък!
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
до 16.... 1 милиард са 500 автобуси значи, че единия автобус струва два милиона? Муахаххаха
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До Анонимен 16... ти не можеш да смяташ.
16
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Тоя седи и лъже хората в очите а м ис ирките които взимат интевю от него кимат повлушно с глава и беее. 1 млд. Лева са около 500 000 евро бе Терзиев кязваш че с тях ще купиш 500 нови превозни средства,ама от Лего ли? Защото излиза че един автобус например струва 1000 евро. 500 автобуса по 1000 евро ,равно на 500 000 евро. Или аз нещо не мога да смятам?
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Хубаво, но тротоарите и улиците ремонтирайте!
14
2
 
3
 
! Отговори
Охаа, преди 5 дни
...започна се! Пътищата още не е оправил, ама сделки с автобуси да врътнем ? Да му мислят тия ,които ще го плащат тоя милиард! Сигурен съм , че тоя милиардите за нищо ги няма...!
13
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Как да има пари, като Пеевски ги гълта като кратер. И прави с тях партии на промяната да громят Радев на избори през 5 месеца.
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Що си мислите,че в София градския транспорт е цъфнал.Амортизиран и мръсен .Трамваите са от Балканската война.Има и по- нови ,швейцарски,втора употреба от 1975г Зелените краставици...Тоя ги дърдорш,колкото да не заспи .Паре нема.Най-много някоя велоалея да разчертаят по средата на булеварда и готово.
11
0
 
4
 
! Отговори
хмм преди 5 дни
Терзиев а в София кога ускорител на елемнтарни частици искаме си софийския колайдер!
10
2
 
6
 
! Отговори
Да питам преди 5 дни
Туй нящо нещо мумуна ли е или е чуек.....
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Това не е добре
8
1
 
5
 
! Отговори
враг преди 5 дни
ОТКЪДЕ ША ВЗЕМЕ ПАРИТЕ ТОЗ КРАДЕЦ ТЕРЗИЕВ
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Терзиев е бонбонче. Абсолютен snack.
6
0
 
8
 
! Отговори
до Варненец преди 5 дни
Мани, ами днеска в Добрич автобусите хич не излязоха, че нямало кой да им разпише пътния лист. Но НЕ ставало дума за фалит. Пари имало, но не могат да ги намерят къде са ги оставили.
5
3
 
4
 
! Отговори
Варненец преди 5 дни
Скапаняяяк, а кога ще има за другите големи градове такива преференции? Оня ден ми се разклатиха пломбите в автобус 148 във Варна. Няма такова тресене. Не само пломбите, но и тъпанчетата ме засърбяха от вибрациите на двигателя. Сякаш бях в Икарус от бай Тошово време. Или ти си само кмет на София, за другите градове не подаваш сигнали и не те интересува викаш? Скааапаняк!
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
..и мост над Дунав + 2 тунела
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Той май не е чул не няма пари по ПВУ, защото смелият Пеевски го е шубе от съдебната реформа.
2
3
 
4
 
! Отговори
Петко преди 5 дни
Раздайте на бедните хора по една кола да могат и те да пътуват. Намалете възрастта за шофьорска книжка на 14 години. Само неуспелите пътуват с градски транспорт.
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
А асансьор до международната космическа станция за догодина планира ли? Гледам има много излишни милиарди.