Нова наредба, стар хаос: Без стари коли в центъра на София от днес

Отново има много въпроси по прилагането й
136

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От 1 декември влиза в сила забраната за влизане в центъра на София за бензинови автомобили, регистрирани преди началото на 1996 година, и за дизелови с регистрация преди началото на 2002 година. Тя ще важи за срок от 3 месеца, като за първи нарушения хората няма да бъдат санкционирани.

Зоната се въвежда в т.нар. малък градски ринг, който обхваща булевардите „Васил Левски”, „Патриарх Евтимий” и улиците „Ген. Скобелев”, „Опълченска” и булевард „Сливница”.

Казусите
 
От днес влиза в сила забраната за влизане на стари автомобили в центъра на София, но шофьорите няма да знаят, че са санкционирани, заяви кметът на столицата Васил Терзиев.

Камери има, но автоматичният софтуер не работи, всичко трябва да се прави ръчно, обясни Терзиев. Нарушителите могат и ще бъдат хващани чрез камерите, но няма софтуер, с който да бъдат анализирани данните, допълни кметът.

Той каза, че процесът на санкциониране може да отнеме много време. Не оспорвам причините, поради които забраната е въведена, но начинът да бъде направена фактически ни кара да мислим, че подходът е несправедлив, заяви Терзиев. Той каза, че се обсъждат варианти как да бъде намерено най-справедливото решение за гражданите.

Кметът заяви, че не иска да има несправедливо решение за хората, които не са имали време да се запознаят с промените и с възможностите пред тях.

Не може да държим хората отговорни, затова че Столичната община не си е свършила работата, каза Терзиев.
 
За да няма объркване при шофьорите, ще има знаци за начало и край на нискоемисионната зона. Глобите за  физически лица ще са от 50 лв. до 500 лв. Властите правят замервания на чистотата на въздуха в зоната преди и след въвеждането на ограниченията, за да е ясно каква е ефективността им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Колите замърсяват в София пренебрежимо малко, така че е напълно безмислено да се говори кои коли замърсявали повече и кои по-малко. Да се говори, че колите били голям замърсител е резултат от 30 годишно промиване на мозъците.
68
3
 
16
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 7 месеца
Кои коли замърсяват повече-старите на бедните пенсионери и нископлатените работещи,които ги карат само в краен случай,или по-новите, които всекидневно бълват газове за щяло и нещяло по улици и булеварди?Питам...
67
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А къде да си слагаме патеpиците и баcтуните на тротинетките? А за чантите с багаж отделни тротинетки ли ще ни трябват и т.н.
66
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На мода са тротинетки и велосипеди или пеша, нема да карате коли, стига ревахте.
65
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тагарев ---последната дупка на кавалЯ!
64
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
При нас всичко е от г*за към главата. Първо при ГТП започва проблема, при вписването на категорията за екология, пълно е с корупция по пунктовете и това да се определя само по годината е много първобитно.
63
0
 
10
 
! Отговори
Хаоус пф пеин преди 7 месеца
Само с файтони в центъра!Не трябва да се гледа годината ,а саждите.Поради лошото гориво много коли са без катализатори.
62
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Класиески пример за дискриминация.Къде е Българският хелзинкски комитет за защита правата на човека
61
3
 
33
 
! Отговори
Аз преди 7 месеца
съм от Пловдив, но щом заиграе мечката при съседите, ще заиграе и при нас. Въпреки че живея в един от най-скъпите и престижни квартали, въздухът е мrъсeн и мирише гадно. И това не е от автомобилите, а от печките с твърдо гориво къдете всеки гори каквото му падне. А четирите ромски махали какво се носи, не е истина. Пък тия тръгнали автомобилите за забраняват!? Но щом търпим ние сме си виновни!
60
1
 
13
 
! Отговори
До къде стигнахме ? преди 7 месеца
Бг-тлъст , неграмотен и примитивен депОтат : Няма да ми се мотаете в краката из центъра на столицата , бедний българино !
59
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
голяма глу по ст е да забранят автомобили по година на регистрация . ако този автомобил си има всички катализатори и си е еко горе долъ , а друг автомобил от 2017 год. регистрран и с махнат катализато , дпф и отзад пуши като кюмбе и хвърля *** .... защо този не го забранят ?
58
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Поредната *** мярка. Софтуер разработвали, камери за контрол и не знам си какво. А ***, които горят какво ли не из кварталите никой не ги закача. Нямам кола, но това е идиотска мярка. Трябва да се обсъжда и ЕВЕНТУАЛНО да влезе в сила СЛЕД като проблема с печките и отоплението на твърдо, или каквото дойде, гориво.
57
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А какво става със старите автомобили, които карат на газ и нямат никакво замърсяване, освен ако двигателят не е издухал и гори масло. Но тогава изобщо не би трябвало да е минал технически преглед.
56
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Знаете ли, че забраната не важи за снабдителите на магазините с пробитите камиончета? Чакайте чист въздух! А програмиста по-долу да си качи болното дете на автобуса и да почне да го разкарва от болница в болница, които попадат в "ринга"
55
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Така и не казаха колко замърсяват автомобилите в София и с какво. Не казват, защото колите са пренебрежимо малък замърсител, както ясно си личи от изследване по поръчка на столичната община.
54
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Замърсяват печките на твърдо гориво, а умниците спират автомобилите.
53
3
 
19
 
! Отговори
Патриот преди 7 месеца
А какво става с добре поддържаните ретро автомобили, които замърсяват по-малко от съвременна издухана пластмасарка?! Това, че един автомобил е стар, не значи, че замърсява.
52
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пълна измишльотина е това и няма да се намалят никакви вредни емисии и газове от 100 стари автомобила на ден. Кога ще разбутат ссиггансските махали, които мърсят най-много!? И ако искаха мерки и резултатност в зимния сезон, щяха а направят градския достъпен, безплатен или каквото правят другите столици в Европата, дето все се бутаме да сме.
51
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А онази да се прибира в катуна! Не става!
50
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До ТротинеткаджииМа защо? Не с лошо бе рогач скапан!