София до Марсилия, на пето място сред най-спокойните места за отдих в Европа

На първо място е Ница, след нея е Осло
3 юли 2024 19:30, Анисия Иванова
42
София до Марсилия, на пето място сред най-спокойните места за отдих в Европа
Снимка: БГНЕС

София е на пето място сред най-спокойните места за отдих в Европа, показва класация на британската компания HAYPP, направена въз основа на анализ на данни по няколко показателя, сред които достъп до градски транспорт, природни кътчета, места за спа и балнеолечение. Българската столица си дели позицията с Марсилия.

На първо място в класацията за градове с най-ниски нива на стрес е френският град Ница. По отношение на възможноститe за релаксация, той получава 75,4 от 100 точки. Разположен на Френската ривиера, градът осигурява лесен достъп до градски транспорт и 49 природни кътчета, на които туристите да се насладят на красотата му.

На второ място със 75,2 точки от 100 е Осло. Норвежката столица се препоръчва като дестинация за всички, които искат да избегнат летните жеги. Осло има 81 природни кътчета и 43 места за спа. Според класацията 95,3% от хората в града имат лесен достъп до градския транспорт, което облекчава придвижването из града.

Трета е австрийската столица Виена с 68,2 от 100 точки. До удобен градски транспорт имат достъп 97,3% от хората, а посетителите могат да избират между 112 места за спа.

На четвърто място в класацията е Рейкявик в Исландия. Там има 31 места за спа, сред които и горещи извори. Градът има малко над 120 хил. жители, което го прави подходяща дестинация за туристи, които искат да избегнат тълпите и да се насладят на мир и тишина.

София си поделя петото място с Марсилия, като двата града имат 62,8 от 100 точки. София изпреварва Марсилия по места, свързани със спа и релаксация – 107, докато във френския град те са 72. За сметка на това Марсилия изпреварва българската столица по отношение на места сред природата – 52 срещу 36.

След това в класацията се подреждат португалският град Порто с 61,9 от 100 точки, Болоня в Италия с 61 точки, Истанбул в Турция и испанският пристанищен град Ла Коруня – 59,4 точки.

Очаква се през 2024 г. туристите в Европа да похарчат 742,8 млрд. евро, пише Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още по темата: Европаградовекласация
Още от ЕС
ЕС ще въведе мито върху всички онлайн стоки от Китай
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
Да преди 1 ден
Разбирам , че който е писал статията не е посещавал Ница ни Марсилия в последните години .
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Спокойните места не са в градовете, но това не пасва политически да се казва. Политиката е всички в гетото и да не мърдат много оттам.
24
1
 
7
 
! Отговори
т преди 1 ден
ха-ха-ха , особенно с арабелите на
23
0
 
4
 
! Отговори
Отговор! преди 2 дни
Това е успехът на София заради новите велоалеи и полигона за шофиране до пилоните!!!!
22
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Ница?!?! Вие нормални ли сте?? Един от най-бандитските градове. Обири, грабежи, кражби. Ужас!! Нямате си идея какви ги пишете. А Марсилия е като Бейрут.
21
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Някой си е платил за класацията на Марсилия. За да почиваш в Марсилия, трябва да си мъртъв.
20
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Марсилия спокойно място за отдих? Ти да видиш.
19
1
 
23
 
! Отговори
Poro преди 2 дни
Марсилия е най-престъпният град в Европа. Дори като туристически забележителности не е кой знае какво. Плажовете им не са нищо особено, каманак само и то извън града. Имат хубави островчета наблизо, но за корабче се чака на едни дърти опашки. Местното население е все едно си в Африка.
18
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
МАРСИЛИЯ......................... МУАХАХАХХАХАХАХХАХАХАХАХАХХА. че софийската еврейскотурскопечанегска клоака е до марсилия е така, ама марсилия най отпред.... не ставайте смешни. пуснете руса мадама да обикаля марсилия и ница сама и гледайте какво става. дали има мъже с нея или няма, за амуджите няма разлика.
17
1
 
19
 
! Отговори
Вот дъ фак?! преди 2 дни
Марсилия и спокойствие?! След Осло и Малмьо там има най-много престрелки в Европа.
16
15
 
7
 
! Отговори
Иван от Казан преди 2 дни
В Москва са 4 милиона мюсюлманина. Там вече и по светло не смеят да се разхождат по улиците нормалните граждани.
15
9
 
2
 
! Отговори
Иван от Казан преди 2 дни
В Москва са 4 милиона ***. Там вече и по светло не смеят да се разхождат по улиците нормалните граждани.
14
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Айде слугинажът на запад пак започна да лае колко е зле в ЕС, без в живота си да е стъпвал в Азия или Русия. Зле е за вас, защото сте беден слугинаж. Мерси.
13
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
По едно време и Атина рекламираха. Но като съм бил там виждам, че е едно гето, стига само да кривнеш на няколко преки от туристическите места.
12
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Марсилия е френското чикаго по престъпнос. София са най-много убийства.
11
7
 
15
 
! Отговори
от БАН преди 2 дни
Тази статия е една проста частичка от еврогейзерската пропаганда, но не в политически, а в икономически аспект. Рекламират се меко казано съмнителни обекти, включително и наща мила столица, за да се облекчи трафика от препълнените Париж, Барселона, Милано, Амстердам в посока западащи градове като гангстерска Марсилия и пропадаща София. Сигурно някои евроатлантици примират от раболепие, че са включили големото село в списъка.
10
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Нещо не са ли твърде много хората, които умират не от естествена сmърт в софия, че да го броят за спокоен град?
9
2
 
26
 
! Отговори
Ил дьо Франс преди 2 дни
Марсилия спокоен град!? Че там црните наркодилъри се стрелят през ден с полисе натионале,винаги има възможност някой да пострада от случаен куршум....Клиши ряпа да яде пред това в Марсилия.Там вечер не смееш да замръкнеш.Квартирите безбожно скъпи,винаги има кражби в Карфур и са леко соленички цените....Доскоро всек идаваше фолшив адрес на контрольорите в градския транспорт за да не плащат глоби,но отскоро вече не е така и сега ходят с полицаите
8
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
А Одеса как е ? Зелята върна ли си Крим ?
7
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
дано не заприличаме на марсилия, там е кошмар ... то и в софия е така! бил съм в порту, прекрасен град/около седмица/. в ла коруня изкарах месец, в един прекрасен апартамент. северна испания е с прекрасен транспорт, да ходят да видят от столична община! от ...