Нова наредба, стар хаос: Без стари коли в центъра на София от днес

Отново има много въпроси по прилагането й
136

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От 1 декември влиза в сила забраната за влизане в центъра на София за бензинови автомобили, регистрирани преди началото на 1996 година, и за дизелови с регистрация преди началото на 2002 година. Тя ще важи за срок от 3 месеца, като за първи нарушения хората няма да бъдат санкционирани.

Зоната се въвежда в т.нар. малък градски ринг, който обхваща булевардите „Васил Левски”, „Патриарх Евтимий” и улиците „Ген. Скобелев”, „Опълченска” и булевард „Сливница”.

Казусите
 
От днес влиза в сила забраната за влизане на стари автомобили в центъра на София, но шофьорите няма да знаят, че са санкционирани, заяви кметът на столицата Васил Терзиев.

Камери има, но автоматичният софтуер не работи, всичко трябва да се прави ръчно, обясни Терзиев. Нарушителите могат и ще бъдат хващани чрез камерите, но няма софтуер, с който да бъдат анализирани данните, допълни кметът.

Той каза, че процесът на санкциониране може да отнеме много време. Не оспорвам причините, поради които забраната е въведена, но начинът да бъде направена фактически ни кара да мислим, че подходът е несправедлив, заяви Терзиев. Той каза, че се обсъждат варианти как да бъде намерено най-справедливото решение за гражданите.

Кметът заяви, че не иска да има несправедливо решение за хората, които не са имали време да се запознаят с промените и с възможностите пред тях.

Не може да държим хората отговорни, затова че Столичната община не си е свършила работата, каза Терзиев.
 
За да няма объркване при шофьорите, ще има знаци за начало и край на нискоемисионната зона. Глобите за  физически лица ще са от 50 лв. до 500 лв. Властите правят замервания на чистотата на въздуха в зоната преди и след въвеждането на ограниченията, за да е ясно каква е ефективността им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
29
 
12
 
! Отговори
Програмист преди 7 месеца
Автомобила не е за бедняци. Качвайте се в автобуса, където ви е мястото!
28
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
и сега въздуха смърди на изгорели гуми от печките на италианците ама тях никой не ги санкционира а колата ми която е на газ зъмърсявала повече...?
27
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не е достатъчно, пушещите без значение категория да се спират, центъра само за пешеходци и тротинетки с които да ги газим.
26
19
 
16
 
! Отговори
Национал Социалист преди 7 месеца
Цела София да стане нискоемисионна зона без про сти селинджъри!Са се въведе софийско жителство!
25
10
 
18
 
! Отговори
До 35 преди 7 месеца
Напълно си прав това не е държава, беше преди 89 година сега е една гадна територия и трябва да премине към някоя друга държава за да се сложи ред в управлението. Сега всеки си прави каквото си иска и до където има възможност....получава се нещо отвратително
24
9
 
7
 
! Отговори
ХайлХитлер преди 7 месеца
М О Ч А на Чакъл и Паметник на Фюрера!На неговото място!
23
10
 
9
 
! Отговори
Истинската България преди 7 месеца
Е цила преди 44та година.Сега 2023г Се разлага трупа на комунистическата държава и смърди!
22
11
 
11
 
! Отговори
Най голямата грешка преди 7 месеца
На този свят е че са позволили да съществува такова долно и гнусно място като Бъргария!Такава държава изобщо не бива да съществува!А депутатите и пробитите корумпирани бг служби трябва да копат уран в турските уранови мини.
21
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Само да кажа, че аз с мойта 20г дето харчи 7/100 и е редовно поддържана, замърсявам по-малко от некое 10г. БМВ, дето харчи 15/100.
20
6
 
3
 
! Отговори
Болшевишка Оргия 69 преди 7 месеца
С Комунисти депутати русофили мутри и корумпирани чИнгета
19
2
 
10
 
! Отговори
Българското ГТП преди 7 месеца
Мечтана работа за всеки митничар и корумпирано чИнге!
18
3
 
5
 
! Отговори
Българското ГТП преди 7 месеца
Мечтана пацота да всеки митничар и корумпирано чИнге!
17
5
 
9
 
! Отговори
Еее преди 7 месеца
Гтп за кво е ве?
16
23
 
2
 
! Отговори
Ушевия преди 7 месеца
16 Бегай с жителката на дедо си комуниста в Рушия да не те глобяват там ГТПто се прави веднъж на 50 години.
15
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ПП ДБ в действие. Зелените...
14
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
За истински, поддържани ретро коли трябва да има специална регистрация, както е във Великобритания и други страни. Но неподдържаните таратайки на сто години на доизживяване не са ретро коли.
13
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Смях. Забрана на колите, които са толкова стари, че сигурно така или иначе не са в движение, в рамките на три пресечки, с гратисен период няколко месеца, и нищо не е довършено и не работи както трябва.
12
1
 
23
 
! Отговори
Размисли и Страсти преди 7 месеца
Басейн.Табела на която пише:Не пикайте в басейна.Забраната не се отнася за живущите на адреса и хора с увреждания........дали не е БЕЗУМНО смешно и безсмислено?!
11
3
 
61
 
! Отговори
Хахахаха преди 7 месеца
Аз сега кво да праА с дядовата жигула дето е на 50г.ПЕТДЕСЕТ години!Живея на ул.Цар Симеон т.е. съм в *карето*,колата стои в подземен гараж и ако я изкарам ще ме глобят така ли?Тотално реставрирана кола с 6купи от ретро събори.Колега от classiccar форума сподели,че в Швеция старото му Волво е освободено от данък винетка и при последния му ГТП са му казали,че следващия преглед ще е след 50г.Ретро колите там се водят *културно наследство*,а тук ушевия ще ме сглобява,че съм изкарал колата на слънце
10
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нова наредба, стар хаос: Без стари коли в центъра на София от днес - честито на глууупаците, които гласуваха за тази (а и предишната) управа.