61% от руснаците искат мирен договор с Украйна с взаимни отстъпки

Едва 14% подкрепят външната политика на Путин
23 окт 2024 16:30, Нели Христова
241
61% от руснаците искат мирен договор с Украйна с взаимни отстъпки
Снимка: БГНЕС

Повечето руснаци, които казват, че подкрепят президента Владимир Путин, всъщност не подкрепят външнополитическите му действия, показа току-що публикувано проучване.

Проучването на независимата социологическа компания Chronicles, цитирано от Newsweek, установи, че по-малко от една шеста от анкетираните подкрепят външната политика на руския президент, най-важната от които е това, което Кремъл нарича "специална военна операция" (SMO) в Украйна и неговата анти западна реторика.

Установяването на истинско обществено мнение за Путин и войната в Украйна чрез държавно допитване носи здравословно предупреждение предвид репресиите на Кремъл срещу несъгласието.

Но Chronicles, група, основана от опозиционния политик Алексей Миняйло и екип от социолози, е провела проучвания през последните две години, които, според компанията, представят по-вярна снимка на общественото мнение, като задават на респондентите поредица от въпроси.

Проучването е проведено сред 800 души между 10 и 17 септември и има 3,45% вероятност за грешка. То използва същата формулировка като анкета на независимия Левада център за това дали те одобряват действията на руското ръководство.

Мнозинството (78%) казаха, че ги одобряват, което е приблизително в съответствие с други национални проучвания. Допълнителните въпроси обаче показаха, че това не означава, че те подкрепят всички действия на Путин.

Само 14% от респондентите, които са одобрили Путин и са гласували за него през март, са съгласни с външнополитическите му позиции, като основните от тях са войната в Украйна, както и конфронтацията му със Запада и антизападната реторика.

"По-голямата част от руснаците казват, че одобряват Путин, защото това е, което в социалните науки се нарича нормативна позиция – това, което трябва да мисли един добър патриотичен гражданин", казва Миняйло. "Целият ресурс на държавата е насочен към създаването на тази позиция."

"Ако погледнем какво искат хората, те искат различни неща", обяснява той пред Newsweek. "Мнозинството не иска това, което прави правителството и би искало да се случват различни неща. Проблемът е, че в авторитарните режими хората нямат много власт да сменят правителството си, за разлика от демокрациите."

Екипът на Chronicles установи, че сред онези, които одобряват Путин, 61% подкрепят мирен договор с Украйна с взаимни отстъпки, докато почти половината (43%) искат възстановяване на връзките със Запада.

"Ако човек каже, че иска да възстанови отношенията със западните страни, той очевидно не приема този разказ и това очевидно противоречи на това, което Путин прави де факто", допълва Миняйло.

Междувременно преобладаващото мнозинство от онези, които подкрепиха Путин (83%), искат правителството да се съсредоточи върху вътрешните социални и икономически проблеми.

Сред онези, които не одобряват представянето на Путин, 92% искат правителството да съсредоточи основните си усилия върху вътрешни социални и икономически проблеми, 79%  искат мирен договор с Украйна с взаимни отстъпки и 90% искат възстановяване на отношенията със западните страни.

Путин е заделил огромна сума от държавния бюджет през следващите години за военните, като доклад на Bloomberg миналия месец показва, че той иска да увеличи разходите за отбрана през 2025 г., които вече са на рекордни нива.

"Путин наистина казва, че прави много неща, за да подобри нещата в Русия, но не го прави", обяснява Миняйло. "Вътрешните бюджети, спестени за полицията и ФСБ се намаляват, така че още веднъж де факто той жертва вътрешното благополучие за своята външна политика".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от Русия
Полша води в НАТО по разходи за отбрана - но може ли да си го позволи?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
РазПутин доведе Туршия до просешка тояга! Голяма държава с по-малко БВП от Калифорния. Смех, но факти. Проверете
115
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
"А как е Евразийския съюз" - А как е Европейския съюз, излезе ли от рецесията?
114
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Армения е 3 милиона население. В Русия живеят 6 милиона, които се самоопределят като арменци, и смятат, че Армения трябва да се върне в териториите на Русия.
113
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
"Как е Европейския съюз?" - А как е Евразийския съюз? Има ли го още? Функционира ли? хахаха
112
4
 
6
 
! Отговори
Киевски ЛЪЖИ преди 5 часа
99.99% от Руснаците искат безусловна капитулация на прозападната юдо-бандеровска хунта
111
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Копейките са в ступор и обясняват на руснаците, че всъщност не искат това, което искат. Пълен смях, шок боНба! :)
110
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
""Как е Евразийския съюз" - 30 държави на срещата в Казан представени на ниво държавен глава." - Това е БРИКС. Явно и ти не правиш разлика между едното и другото. Тук само някакви хора с основно образование ли пишат?
109
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Значи санкциите и липсата на яйца и мляко по магазините оказват въздействие! Да не говорим, всеки руснак може да си купи САМО китайски Москвич!
108
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
92% от руснаците искат украинската територия отново да влезе в границите на РФ. Останалите 8% искат жив украинец да не остане.
107
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Как е Европейския съюз?
106
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
"Как е Евразийския съюз" - 30 държави на срещата в Казан представени на ниво държавен глава.
105
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Да за да има мир и двете страни трябва да отстъпят но управляващите в Русия никога няма да се съгласят това за тях ще е признание за загуба
104
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
В Русия вече е модерно семейството да имат много деца.
103
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
"Как е зелената сделка?" - Как е Евразийския съюз?
102
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Как е зелената сделка?
101
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Проучване на "независима" агенция, собственост на човек с криминално досие, който наскоро е водил шествия преди войната. Накратко- резултатите са свободни съчинения.
100
2
 
6
 
! Отговори
До НАТО преди 5 часа
Няма как Русия да плаща репарации, защото победителите никой не ги съди!
99
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
А как е фолцваген?
98
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Копейките обитават някаква путинска паралелна реалност и не могат да проумеят, че 97 % от украинците мразят руснаците и в кръвта си, даже не Русия, мразят руския народ. Руснаците никога не могат да победят Украйна, защото всички украинци мразат руския народ в кръвта си.
97
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 часа
Всички хора на запад отдавна научиха от свободните западни медии, че в Русия вече не са останали мъже, учениците се привличат в армията, а Путин и целият кабинет на министрите се крият в ядрен бункер, но пpocтите русофили заслепени от бруталната кремълска пропаганда си живеят в някаква паралелна реалност и не могат да го разберат това нещо.