61% от руснаците искат мирен договор с Украйна с взаимни отстъпки

Едва 14% подкрепят външната политика на Путин
23 окт 2024 16:30, Нели Христова
240
61% от руснаците искат мирен договор с Украйна с взаимни отстъпки
Снимка: БГНЕС

Повечето руснаци, които казват, че подкрепят президента Владимир Путин, всъщност не подкрепят външнополитическите му действия, показа току-що публикувано проучване.

Проучването на независимата социологическа компания Chronicles, цитирано от Newsweek, установи, че по-малко от една шеста от анкетираните подкрепят външната политика на руския президент, най-важната от които е това, което Кремъл нарича "специална военна операция" (SMO) в Украйна и неговата анти западна реторика.

Установяването на истинско обществено мнение за Путин и войната в Украйна чрез държавно допитване носи здравословно предупреждение предвид репресиите на Кремъл срещу несъгласието.

Но Chronicles, група, основана от опозиционния политик Алексей Миняйло и екип от социолози, е провела проучвания през последните две години, които, според компанията, представят по-вярна снимка на общественото мнение, като задават на респондентите поредица от въпроси.

Проучването е проведено сред 800 души между 10 и 17 септември и има 3,45% вероятност за грешка. То използва същата формулировка като анкета на независимия Левада център за това дали те одобряват действията на руското ръководство.

Мнозинството (78%) казаха, че ги одобряват, което е приблизително в съответствие с други национални проучвания. Допълнителните въпроси обаче показаха, че това не означава, че те подкрепят всички действия на Путин.

Само 14% от респондентите, които са одобрили Путин и са гласували за него през март, са съгласни с външнополитическите му позиции, като основните от тях са войната в Украйна, както и конфронтацията му със Запада и антизападната реторика.

"По-голямата част от руснаците казват, че одобряват Путин, защото това е, което в социалните науки се нарича нормативна позиция – това, което трябва да мисли един добър патриотичен гражданин", казва Миняйло. "Целият ресурс на държавата е насочен към създаването на тази позиция."

"Ако погледнем какво искат хората, те искат различни неща", обяснява той пред Newsweek. "Мнозинството не иска това, което прави правителството и би искало да се случват различни неща. Проблемът е, че в авторитарните режими хората нямат много власт да сменят правителството си, за разлика от демокрациите."

Екипът на Chronicles установи, че сред онези, които одобряват Путин, 61% подкрепят мирен договор с Украйна с взаимни отстъпки, докато почти половината (43%) искат възстановяване на връзките със Запада.

"Ако човек каже, че иска да възстанови отношенията със западните страни, той очевидно не приема този разказ и това очевидно противоречи на това, което Путин прави де факто", допълва Миняйло.

Междувременно преобладаващото мнозинство от онези, които подкрепиха Путин (83%), искат правителството да се съсредоточи върху вътрешните социални и икономически проблеми.

Сред онези, които не одобряват представянето на Путин, 92% искат правителството да съсредоточи основните си усилия върху вътрешни социални и икономически проблеми, 79%  искат мирен договор с Украйна с взаимни отстъпки и 90% искат възстановяване на отношенията със западните страни.

Путин е заделил огромна сума от държавния бюджет през следващите години за военните, като доклад на Bloomberg миналия месец показва, че той иска да увеличи разходите за отбрана през 2025 г., които вече са на рекордни нива.

"Путин наистина казва, че прави много неща, за да подобри нещата в Русия, но не го прави", обяснява Миняйло. "Вътрешните бюджети, спестени за полицията и ФСБ се намаляват, така че още веднъж де факто той жертва вътрешното благополучие за своята външна политика".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от Русия
Полша води в НАТО по разходи за отбрана - но може ли да си го позволи?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
215
0
 
0
 
! Отговори
Юлиян преди 57 секунди
"Проучването е осъществено от фирма"Яз,брато и аверите" със седалище "някъде в англосаксонските региони".
214
0
 
0
 
! Отговори
Юлиян до баба преди 7 минути
Русия размазва Украйна...Написаното НЕ влияе само на мозъците на слабоумните и на бабите с признаци на деменция.Те за това повтарят,за да не забравят за какво става въпрос.А,че Русия размазва Украйна не е съвсем точно.Просто я прегазва на бавен ход.
213
1
 
1
 
! Отговори
Баба преди 16 минути
"Русия вече размаза НАТО в Украйна. Написното влияе само върху мозъците на слабоумните"Русия не може да победи дори Украйна в Русия и се моли за помощ от С. Корея, ти вече се размечта, пич. Курска област си стои украинска от три месеца, и цялата орда от затворници, нацисти от Шулц-88, Вагнер, Русич и т.н неонацистки групировки, и вс севернокорейци дето Путин проси да се бият за него, не им помагат. Курска област си седи, а светът се подиграва на пРосия.
212
0
 
2
 
! Отговори
Смях в залата преди 26 минути
Победител, който иска да бъде победен за да прави компромиси, не съществува. Че и как само го натамъниха-61 %. Що не 61,534865% за повече достоверност
211
3
 
2
 
! Отговори
Факт преди 35 минути
Дори през Соца мечтата на всяка рускиня бе да се омъжи за българин и да се измъкне от блатото. Сега изтърсаците на същите живуркат в ЕС и НАТО.,като разправят колко велик е пинчера Путин.
210
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 37 минути
Да нападнеш 23 пъти по-малка държава и да те чупят от бой. На собствена територия. Армия от пандизчии да сбереш и тя да избяга. 10 години ракета да строиш и да се пукне като пуканка. Рублата на стинка да ти стане. За Париж и Лондон да тръгнеш -в Суджа да пристигнеш. Флагманът по дъното да лази. На Рамзан и Тарзан да се надяваш. Сармата на сарми да излезе.Страшно е!
209
2
 
5
 
! Отговори
Читател преди 48 минути
Ама пишете каквото си искате. Русия вече размаза НАТО в Украйна. Написното влияе само върху мозъците на слабоумните. Останалите не го и четем.
208
2
 
1
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 52 минути
А бе не знаят. 7 долара кило доматки на пазарчето в Москва. Разбрали са за войната. Даже доста се е чуло.
207
2
 
3
 
! Отговори
Груба лъжа преди 54 минути
61% от руснаците не знаят за специалната военна операция в Украйна. В Русия нещата си вървят нормално за разлика от икономическия колапс на ЕС.
206
0
 
1
 
! Отговори
До Бако преди 1 час
Ти вярваш ли?
205
0
 
1
 
! Отговори
Бако преди 1 час
социологическа компания Chronicles, цитирано от Newsweek ,мисля ,че това е достатъчно
204
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Браво! Бърза реакция на м о о д е р а т о р а! Изтри два безобидни поста.
203
3
 
2
 
! Отговори
Баба преди 1 час
"Първо Одеса руска!"Бързаш, приятел, нека първо си върнат Курска област, което вече не могат 3 месеца, и тогава нека си мечтаят за други завоевания. Ама няма да им се получи, както вече 3 години не им се получава, колкото и да пРосят севернокорейци и козички.
202
1
 
0
 
! Отговори
тоти преди 1 час
Че кой се интересува от мнението на хората в Русия,като знаем от тях нищо не зависи,тъй като са под домашен арест всички са савремени социалистически РОБИ !!
201
0
 
1
 
! Отговори
Ноооо, преди 1 час
Първо Одеса руска!
200
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Ми щом руснаците ги обучаваха по времето на СОЦА по училищата, че Кирил и Методи са руснаци, то сигурно са ги обучили, че и Българската Земя е Руска? И действително те всичките курорти по Българското Черноморие бяха изкупени от Руснаци и сега над 400 хиляди Български имота принадлежат на Руски олигарси .... Ми то няма разлика между Османското робство и робството на Комунистическите Руски Чукчета на Чингис Хан.
199
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Какви глупости пишете само, 90% от руснаците искат войната да не приключва преди да се върнат в Русия областите Харков, Одеса , Николаев, Запорожие, Херсон... Кажете от Козяк да ви дават по-реални статистики, че тия миришат на фейк от 1000 км....
198
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Тая жена гореПутинка за Господ ли се има? Господ даде на жената вежди, тя не ги хареса, оскуба ги и си нарисува нови. Господ даде на жената нокти, тя не ги хареса, отряза ги и си сложи изкуствени. Господ даде на жената, гърди тя не ги хареса сложи си силикон. Господ даде на жената ръст, тя не беше доволна и си сложи токчета... Искам да попитам, щом Господ не може да задоволи жените и жената Путин, ние простосмъртните кво се мъчим?
197
1
 
11
 
! Отговори
Gorskio преди 3 часа
"Да. Затова вчера МВФ обяви, че Русия в приравнен в покупателна способност към долара БВП е 4та в света- Китай, САЩ, Индия, Русия." Хахахахаха :) Немам думи :) Пълни и.д.иоти сте се събрали :) ахахахаха Русняците живеят по-добре от Норвегия, Швеция ахахахах
196
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До Анонимен 188 Сега кажи колко дават висшата класа американци и как без обявена официално война с никой са с дълг 35 трилиона- 140% от БВП, само лихвите им на година са 1.2 трилиона, дефицитът е 1.7 трилиона и плащат стар дълг с нов, щото просто няма откъде да вземат пари. Ако сметнеш 25те% на Русия за войната, то в пари са по-малко от помощите на САЩ към Украйна. Правиш ли си сметка какъв цирк е при толкова пари и оръжие едва да държат на фронта украинците с натовски оръжия, дето уж са топ?