Украинските батареи HIMARS са ударили поне пет пъти струпани руснаци

Последният удар се е състоял тази седмица
18 сеп 2024 21:30, Гергана Попова
514
Украинските батареи HIMARS са ударили поне пет пъти струпани руснаци
Снимка: БГНЕС/ EPA

Поне за пети път в рамките на малко повече от шест месеца руските войски се събраха на открито за обучение или инспекция в обсега на украинските американски артилерийски ракети, пише анализаторът на Forbes Дейвид Акс. И най-малко за пети път в рамките на малко повече от шест месеца, украинските батареи удрят събралите се руснаци с ракети, пълни със стотици суббоеприпаси с размер на граната – причинявайки ужасна касапница за миг.

Последният удар се е състоял тази седмица, на нещо, което изглежда е открито стрелбище точно извън квартал Петровски в Донецк, в източна Украйна на 15 мили от фронтовата линия.

Видеозапис от последствията от атаката изобразява най-малко дузина мъртви руски войници плюс разрушени превозни средства, което силно загатва за украинската ракета или ракети - вероятно управлявани с GPS M30/31, изстреляни от колесни високомобилни артилерийски ракетни системи - валяха докато руснаците тренираха.

Случвало се е и преди — и в същия район. Има около 100 квадратни мили от област Донецк, южно от град Донецк, където има висока концентрация на руски войски — и много мързеливи руски командири. Украинските HIMARS са ударили руски полигони за обучение в този район най-малко три пъти от февруари, убивайки около 100 души.

Още два украински ракетни удара през същия период – по един в Южна и Североизточна Украйна – добавиха най-малко още 150 обучавани към броя на загиналите, пише още изданието.

Както пише Стейси Петиджон от Центъра за нова американска сигурност във Вашингтон, постоянното присъствие на дронове на бойното поле "затруднява концентрирането на сили", а управляемите ракети правят такава концентрация потенциално смъртоносна за войските.

Дори като се вземе предвид по-голямото население на Русия - 144 милиона руснаци срещу 38 милиона украинци - екстремните загуби обаче имат непропорционално разяждащ ефект върху руските въоръжени сили. Кремъл мобилизира 30 000 войници на месец само, за да замести жертвите на бойното поле.

Дисциплината и компетентността намаляват.

"Руските въоръжени сили в Украйна имат изключително ограничени възможности за водене на маневрена война, поради загубата на средства за мобилност и липсата на обучение сред щабовете и войските“, обясни Украинският център за отбранителни стратегии, посочва Акс.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


514
Още от Русия
Руска депутатка иска "Движението без деца" да бъде забранено със закон
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
И ако Камила стане президентша, светът си заминава ...
23
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До Анонимен 21 - Това го слушам от година и половина вече, самсо дето предибеше Байдън, вместо Харис. Дай нов сценарии
22
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Радвайте се, Русия губи по всички фронтове, еврог......щината и краваря в рецесия, фалити, протести укрия с половин изтребено, разбягало се и осакатено население половината превзета а цялата фалирала обаче няма да се плашите Русия губи по всички фронтове, хахахахахаха, да живее пропагандата, жалко, че не помага при война, хахахаха.
21
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Еми кво да правиш на война като на война. Явно и руснаците дават жертви
20
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До Анонимен 14 Бай ти Дончо ще си резне ташшшаците защото Харис ще е новия американски президент, а бай ти Дончо на 26 ноември му четат присъдата и влиза в затвора.
19
4
 
10
 
! Отговори
Псевдожурналисти... преди 1 ден
Добре, бе, хубаво сте я пуснали поредната чужда статия през Google translate, не ви е за първи път, няма да е и за последен. Ама поне да бяхте прочели какво е излязло преди да го copy paste и да си прибере хонорарчето въпросния драскач...
18
3
 
7
 
! Отговори
Со 15 укровермахта преди 1 ден
Я кажи тая мега експлозия днес и тя ли от цигари или просто паднали отломки ахахахаа
17
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До Коректен - Така е. Аз се изненадвам, че Зеленски не е стигнал до средата на Сибир ...
16
9
 
7
 
! Отговори
паф преди 1 ден
СЛАВА НА ВЕЛИКА РУСИЯ! СЛАВА НА ПУТИН - стожер на славянството!
15
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Укровермахта е толкова маневрен, че ловко изманеврира към гробищата, почти на 100%
14
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До Анонимен 4 - Като свършат парите от ЕС и като бай Дончо резне подкрепата, щат не щат. .. ще се водят. А и какво му е, на войанта. Норамлно човешко състояние :)
13
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Тцъ. Дайте нещо и от другата страна, че накъртва така. Едно и също едно и също нескончаеми украински победи пък нещата стоят някак си иначе. Даже нещо бая намаляха завзетите квадратни кулиметри територия в Курска област.
12
7
 
9
 
! Отговори
да преди 1 ден
повярвахме ви, тука дето четем......но българския народ ще повярва на тия т.ъпотии когато цъфнат налъмите!
11
3
 
19
 
! Отговори
Коректен преди 1 ден
Украйна размазва Русия по всички параграфи. Ако новините от фронта са такива, каквито ни поднасят независимите, суверенни и обективни медии.
10
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Руснаците поне пет пъти са ударили с ракети спящи туристи от натовски държави. Е, и? Война е :)
9
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
"Поне за пети път в рамките на малко повече от шест месеца" - Какъв успех! Защо не пишете за провалите, ами само смучете от пръстите "успехи". Да се чуди човек, как не са завладели Москва още ...
8
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Тоест са забранени от конвенцията касетъчни боеприпаси.
7
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Така е, руските войски нямали маневреност, но вече са в предградията на Покровск ( Красноармейск), а украинската армия като много маневрена вече се състои почти изцяло от наемници от чужбина.
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Не пет а десет пъти. Руснаците са се струпали на пазара в Донбас, мола в Белгород и гарата в Луганск. А след като жертвите са струпани на куп, украинските батареи HIMARS са ударили още пет пъти тези струпани руснаци
5
6
 
7
 
! Отговори
хахахахахахаха преди 1 ден
а Искандера маневрен ли е, хахахахахахахакъдето удари и кадетчетата от военни училища стават на парчета.. хахахахахахахаоще, още.. хахахахахахаха