Украинските батареи HIMARS са ударили поне пет пъти струпани руснаци

Последният удар се е състоял тази седмица
18 сеп 2024 21:30, Гергана Попова
514
Украинските батареи HIMARS са ударили поне пет пъти струпани руснаци
Снимка: БГНЕС/ EPA

Поне за пети път в рамките на малко повече от шест месеца руските войски се събраха на открито за обучение или инспекция в обсега на украинските американски артилерийски ракети, пише анализаторът на Forbes Дейвид Акс. И най-малко за пети път в рамките на малко повече от шест месеца, украинските батареи удрят събралите се руснаци с ракети, пълни със стотици суббоеприпаси с размер на граната – причинявайки ужасна касапница за миг.

Последният удар се е състоял тази седмица, на нещо, което изглежда е открито стрелбище точно извън квартал Петровски в Донецк, в източна Украйна на 15 мили от фронтовата линия.

Видеозапис от последствията от атаката изобразява най-малко дузина мъртви руски войници плюс разрушени превозни средства, което силно загатва за украинската ракета или ракети - вероятно управлявани с GPS M30/31, изстреляни от колесни високомобилни артилерийски ракетни системи - валяха докато руснаците тренираха.

Случвало се е и преди — и в същия район. Има около 100 квадратни мили от област Донецк, южно от град Донецк, където има висока концентрация на руски войски — и много мързеливи руски командири. Украинските HIMARS са ударили руски полигони за обучение в този район най-малко три пъти от февруари, убивайки около 100 души.

Още два украински ракетни удара през същия период – по един в Южна и Североизточна Украйна – добавиха най-малко още 150 обучавани към броя на загиналите, пише още изданието.

Както пише Стейси Петиджон от Центъра за нова американска сигурност във Вашингтон, постоянното присъствие на дронове на бойното поле "затруднява концентрирането на сили", а управляемите ракети правят такава концентрация потенциално смъртоносна за войските.

Дори като се вземе предвид по-голямото население на Русия - 144 милиона руснаци срещу 38 милиона украинци - екстремните загуби обаче имат непропорционално разяждащ ефект върху руските въоръжени сили. Кремъл мобилизира 30 000 войници на месец само, за да замести жертвите на бойното поле.

Дисциплината и компетентността намаляват.

"Руските въоръжени сили в Украйна имат изключително ограничени възможности за водене на маневрена война, поради загубата на средства за мобилност и липсата на обучение сред щабовете и войските“, обясни Украинският център за отбранителни стратегии, посочва Акс.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


514
Още от Русия
Руска депутатка иска "Движението без деца" да бъде забранено със закон
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
9
 
7
 
! Отговори
Бато Бато Мое Злато преди 1 ден
Вече се чудя дали кремълския поcepко ще устиска да края на годината. Вие как мислите друзя? А чухте ли за мега бавовната в Торопец? Руцките генерали хвалеха колко добър и сигурен бил този склад, а укрите имго ебахамакята с няколко дрона.
43
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Днес в Тверска област Украинската армия унищожи военен склад на руските фашисти. По същото време сеизмолозите отчетоха земетресение с магнитуд 3 по скалата на Рихтер. Блатният планктон е в паника!
42
2
 
3
 
! Отговори
Един там преди 1 ден
На некъпаните не им трябват дати и локални или факти..Не забравяйте че те вярват че мъжете могат да раждат и да имат цикъл.
41
12
 
9
 
! Отговори
Страшно е преди 1 ден
Да нападнеш 23 пъти по-малка държава и да те чупят от бой. На собствена територия. Армия от пандизчии да сбереш и тя да избяга. 10 години ракета да строиш и да се пукне като пуканка. Рублата на стинка да ти стане. За Париж и Лондон да тръгнеш -в Суджа да пристигнеш. Флагманът по дъното да лази. На Рамзан и Тарзан да се надяваш. Страшно е!
40
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Поне...дати,локации,резултат,използвано оръжие,доказателствен материал...Или след Полтава,някак трябва да покажем,че украинците още шават!?
39
5
 
6
 
! Отговори
Един там преди 1 ден
Колко има от некъпаните тук? Купете се бе хора, смърдите от метри! Така ли ще ходите в любимата ви Америка? Некъпани и безработни?
38
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Дано да са избили възможно най-много руснаци.
37
5
 
14
 
! Отговори
Един там преди 1 ден
Българския американофил никога не е бил в Америка, но много я обичат и уважават, така са гледали по филмите от Холивуд. Мразят Русия и комунизма но са родени през 90те години..
36
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Въздушно-космическите сили на Русия унищожиха специално подразделение на Националната гвардия на Украйна във Волчанск, Харковска област, с три удара на авиационни бомби ФАБ-1500. Отбелязва се, че е ликвидиран и старши офицерът от поделението Владислав Никитчук
35
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
3 години, още са на 15 км. от Донецк!
34
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
За руснаците жертвите нямат никакво значение. Като загинат определен брой крепостници други ще ги сменят. Важно е да умират за славата и величието на царя-батюшка!
33
10
 
8
 
! Отговори
Един там преди 1 ден
Българският русофоб се къпе 1 път в месеца и не е работил от доста време. Имат дълги нокти и смърдят от няколко метра...
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До 8Тоест са забранени от конвенцията касетъчни боеприпаси.))) Тоест в която Русия и Украйна не са се включили.РК,, Град",, Смерч", "Торнадо С" , с какви снаряди,, работи" бе отворко ?
31
3
 
3
 
! Отговори
Сеизмолог преди 1 ден
Тази нощ, къде ще има земетръс?
30
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
фейк нюз като пише нещо, обикновенно обратното е истина ;)
29
1
 
4
 
! Отговори
Чукче преди 1 ден
КИРО НОФ, не беше ли арабист?
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До Анонимен 29 - Еха! Това сам ли го измисли или ходи в университет, че да ти го кажат? Военно дело 101, бе приятел! По-технологично напредналия винаги почти винаги печели конфликта.
27
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
17 Бът y so serious ... минуси пинуси ... Ха ха ах! Какво? Не е ли това мечтата? Украйна до Аляска?
26
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Украйнците ако имаха повечко качествено западно оръжие, отдавна да са приключили с Расията,която щеше да оатана с Москва и Петербург.
25
4
 
8
 
! Отговори
мазен русофилистик преди 1 ден
Споко, още 2, най-много 3 дена и Русия е до Киев!