Microsoft: Русия засилва дезинформацията за кампанията на Харис

Разпространява клипове с конспиративна тематика
18 сеп 2024 18:00, Стела Стоянова
59
Microsoft: Русия засилва дезинформацията за кампанията на Харис
Снимка БГНЕС

Руски агенти засилват операциите за дезинформация, за да злепоставят кампанията на вицепрезидента Камала Харис, като разпространяват видеоклипове с конспиративна тематика, съобщи Microsoft.

Съобщението идва, след като по-рано този месец правителството на САЩ обвини руската държавна информационна агенция RT, че се опитва да повлияе на президентските избори през ноември, и наложи санкции на нейните водещи редактори.

От края на август свързана с Кремъл група за влияние, наречена Storm-1516, е създала два фалшиви видеоклипа, за да дискредитира кампанията на Харис и нейния кандидат за президент Тим Уолц, се казва в сигнала на Microsoft. И двата видеоклипа са събрали милиони гледания.

Единият видеоклип показва група предполагаеми поддръжници на Харис, които нападат предполагаем участник в митинг на Тръмп, а вторият включва актьор, който разпространява измислени твърдения, че Харис е парализирала момиче при сбиване през 2011 г. Вторият видеоклип е бил разпространен чрез уебсайт, представящ се за местна медия в Сан Франциско, се казва в доклада.

Втората руска група, известна като „Буря-1679“, пренасочи вниманието си от Олимпийските игри в Париж през 2024 г. към публикуването на фалшиви видеоклипове, дискредитиращи Харис.

„Преминаването към фокусиране върху кампанията Харис-Уолц отразява стратегически ход на руските участници, целящ да се възползват от всички предполагаеми уязвимости на кандидатите“, заяви Клинт Уотс, генерален мениджър на Центъра за анализ на заплахи към Microsoft.

„С наближаването на изборите трябва да очакваме, че руски субекти ще продължат да използват киберпроксита и хактивистки групи, за да усилват посланията си чрез медийни уебсайтове и социални канали, насочени към разпространяване на разединяващо политическо съдържание, инсценирани видеоклипове и пропаганда с помощта на изкуствен интелект“, добави Уотс.

Докладът на Microsoft се появява ден преди изслушването на сенатската комисия по разузнаването относно чуждестранните заплахи за предстоящите избори.

В понеделник технологичният гигант Meta заяви, че забранява достъпа на руски държавни медии до приложенията си по целия свят поради подривна дейност. Забраната дойде, след като Съединените щати обвиниха RT и служители на държавната медия, че са превели 10 млн. долара чрез подставени лица, за да финансират тайно кампании за влияние в каналите на социалните медии, включително TikTok, Instagram, X и YouTube.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от Русия
Руската армия издигна флаг на СССР в Украинск
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
6
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 ден
До Войводата === Дядо, хайде на бас, че си над 70 години. Не че да те обидя, ама само ти гледам правописа и разсъжденията, не че не що лично де :)))
7
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
А в това време някъде в Москва Филип Киркоров се чекне по чорапогащник
6
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
А какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
5
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Кебап за Рушия,за Байдън два,а за Путин цялата тава!
4
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
А вдовицата на Навални не се опитваше да повлияе на изборите в Русия от Мюнхен хохохо
3
3
 
9
 
! Отговори
АнИНоМеН преди 1 ден
Гледайте клип има с Алекса в интернет а и вие в къщи можете да я попитате за Тръмп и Харис. За Тръмп мълчи за Харис обяснява колко подходящ кандидат била. Това се прави от Амазон не от Путин.
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Еми туй и е работата.
1
8
 
9
 
! Отговори
Войводата преди 1 ден
1. Статията отново е манипулативна.2. Нато е в директна война с Русия. Само защото Русия е с по модерни оръжия нато не може да обяви открита война3. Никой няма да участва при тези избори защото резултатът този път е без значение. САЩ не могат да излязат от блатото бивша Украйна при който и да е президент. В капан са защото се хвалят.