Microsoft: Русия засилва дезинформацията за кампанията на Харис

Разпространява клипове с конспиративна тематика
18 сеп 2024 18:00, Стела Стоянова
59
Microsoft: Русия засилва дезинформацията за кампанията на Харис
Снимка БГНЕС

Руски агенти засилват операциите за дезинформация, за да злепоставят кампанията на вицепрезидента Камала Харис, като разпространяват видеоклипове с конспиративна тематика, съобщи Microsoft.

Съобщението идва, след като по-рано този месец правителството на САЩ обвини руската държавна информационна агенция RT, че се опитва да повлияе на президентските избори през ноември, и наложи санкции на нейните водещи редактори.

От края на август свързана с Кремъл група за влияние, наречена Storm-1516, е създала два фалшиви видеоклипа, за да дискредитира кампанията на Харис и нейния кандидат за президент Тим Уолц, се казва в сигнала на Microsoft. И двата видеоклипа са събрали милиони гледания.

Единият видеоклип показва група предполагаеми поддръжници на Харис, които нападат предполагаем участник в митинг на Тръмп, а вторият включва актьор, който разпространява измислени твърдения, че Харис е парализирала момиче при сбиване през 2011 г. Вторият видеоклип е бил разпространен чрез уебсайт, представящ се за местна медия в Сан Франциско, се казва в доклада.

Втората руска група, известна като „Буря-1679“, пренасочи вниманието си от Олимпийските игри в Париж през 2024 г. към публикуването на фалшиви видеоклипове, дискредитиращи Харис.

„Преминаването към фокусиране върху кампанията Харис-Уолц отразява стратегически ход на руските участници, целящ да се възползват от всички предполагаеми уязвимости на кандидатите“, заяви Клинт Уотс, генерален мениджър на Центъра за анализ на заплахи към Microsoft.

„С наближаването на изборите трябва да очакваме, че руски субекти ще продължат да използват киберпроксита и хактивистки групи, за да усилват посланията си чрез медийни уебсайтове и социални канали, насочени към разпространяване на разединяващо политическо съдържание, инсценирани видеоклипове и пропаганда с помощта на изкуствен интелект“, добави Уотс.

Докладът на Microsoft се появява ден преди изслушването на сенатската комисия по разузнаването относно чуждестранните заплахи за предстоящите избори.

В понеделник технологичният гигант Meta заяви, че забранява достъпа на руски държавни медии до приложенията си по целия свят поради подривна дейност. Забраната дойде, след като Съединените щати обвиниха RT и служители на държавната медия, че са превели 10 млн. долара чрез подставени лица, за да финансират тайно кампании за влияние в каналите на социалните медии, включително TikTok, Instagram, X и YouTube.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от Русия
Руската армия издигна флаг на СССР в Украинск
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До 31, най-после една копейка с някакви признаци на разум - много ясно че американските президенти не дават пукната пара за Расиа, ама това го набий в главата на приятелите си копейки, дето си вярват че Тръмп много им обичал Расиата
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Руснаците ще лобират с пари и оръжия за комунистката Харис.
26
2
 
1
 
! Отговори
Някой преди 1 ден
До АнонименГлупости! Тръмп отсега си подготвя почвата да спре подкрепата за Украйна, уж от позициите на миротворец, а не е тайна, че всяка от неговите кампании е подкрепяна от руската държава. А за Русия е доста важно дали след изборите проблемите и ще се решат и САЩ ще изоставят Европа и Украйна или не. Така че не, не им е все едно. Тръмп не им е враг.
25
5
 
1
 
! Отговори
Чупещи новини преди 1 ден
Руска тайна групировка Гром713 планира убийството на Тръмп. Путин вече заяви, че предпочита Камала.
24
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Превзеха ли Курск за 3 дена кво стана ?
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Много ми харесва, че руските тайни групи имат имена и всички ги знаят.
22
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До 22, абе закриват единствено на мaйка ти пичoкa че смърди от километри! А иначе това че закривали Украйна го пишеш от 2 години насам, а то все не става и не става, както и пръчката ти не става вече
21
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До 21, Пyтя Къси как си го набута с тая авантюра в Украйна, на три ката му влезе! Ако тръгне да бяга ще стане за смях, и ще го питат за какво загинаха толкова млади руски мyжици, a aко остане, ще ги избият и пак ще трябва да отговаря на същия въпрос! Те половината вече дадоха фира
20
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Краварите закриват проект укрия, приема се за загубена кауза, ще има само много ръкопляскания, потупване по рамото и дребни милиончета вече за заблуда, че помагат.
19
6
 
2
 
! Отговори
порно мустака Песков преди 1 ден
Ама той Вожда каза, че е уж за Камала. Аз пък взех, че му повярваш, а то било за да нахъса реднеците от Тексас да гласуват за едноухия Тръмпанар
18
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Зеля къси напушеняк си го набута на два ката с тази авантюра в Ку,рск - сега ако тръгне да бяга ще стане за смях и ще го питат за какво загинаха толкова хора,ако остане ,ще ги избият и пак ще трябва да отговаря на същия въпрос! ТО ПОЛОВИНАТА ВЕЧЕ ДАДОХА ФИРА.
17
3
 
6
 
! Отговори
Мачкай Вова преди 1 ден
Намачкай либерастите!
16
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
А кво става с контранаступа, върнаха ли вече Крим? А с Курск какво става превзеха ли го вече? А има ли завърнали се от командировката към Курск, хахахахаха.
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
ТАКА Е. У НАС НАЙ- СИЛНО В ДНЕСА!:))) и ФАКТИ.
14
2
 
4
 
! Отговори
До 11 преди 1 ден
Запада не искаш ли да вика и ЗиГ Х*ИЛ ? Докато проявява диктатура?
13
4
 
4
 
! Отговори
Ужас преди 1 ден
Вече истината,се нарича дезинфекция?!
12
3
 
6
 
! Отговори
Те са преди 1 ден
Крадците викат дръжте крадеца...
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Това пък от какъв зор? То е пределно ясно че Харис ще спечели. Докато Тръмп залага на преговори с Русия, тая баланка лесно може да бъде манипулирана. Американските компании толкова много инвестираха в тая война, няма да се откажат току така от печалбите си.
10
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Aми Запада определено трябва да действа доста по-силово в информационната война (инае казано - да действа по руски): пълна забрана на про-руски сайтове и групи, наказателно преследване за про-руски коментари, включително във форуми като тоя, блокиране на фалшиви новини и пр.
9
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
А какво става с Курск, дрогаре? Върнахте ли си го? Превзехте ли Киев за 3 дня?