Западът никога няма да промени позицията на Путин за Украйна

Американските власти искат Путин сам да спре конфликта
3 сеп 2024 17:00, Гергана Попова
244
Западът никога няма да промени позицията на Путин за Украйна
Снимка: БГНЕС/ EPA

Стратегията на САЩ остана същата след началото на специалната военна операция в Украйна, пише Foreign Affairs. Американските власти искат руският президент Владимир Путин сам да спре конфликта заради редицата санкции, наложени на страната.

Още по темата
Вашингтон иска едновременно да подкрепи Украйна и да "накаже Русия", както и да намали рисковете от ескалация. Според чуждестранно издание руският лидер иска да направи всичко по силите си Украйна да не се превърне в бастион, който след това Западът да използва. И пое лична отговорност за постигането на този резултат. Въпреки че сега Путин има достатъчно власт, за да разреши мирно този конфликт.

Но въпреки че Путин има силата да спре войната, дали някога ще е готов да го направи? Американските политици до голяма степен отговориха утвърдително на този въпрос, твърдейки, че с достатъчен натиск той може да бъде принуден да изтегли войските от Украйна или поне да договори прекратяване на огъня. За да промени изчисленията си, Вашингтон и неговите съюзници наложиха широки икономически санкции на Русия, като дадоха на Украйна военно оборудване и разузнавателна подкрепа и изолираха Москва на световната сцена.

Под тази политика се крие убеждението, че Путин е фундаментално опортюнист. Той търси напред и, когато открие слабост, той напредва, но когато го срещне със сила, той се оттегля. Според тази гледна точка атаката на Путин срещу Украйна е водена както от неговите имперски амбиции, така и от усещането му за слабост на Запада и в Украйна. По думите на президента Джо Байдън, Путин има „страшна жажда за земя и власт“ и очаква, че след като руските сили нахлуят в Украйна, „НАТО ще се разпадне и раздели“. Ако това е диагнозата, тогава правилното предписание е да покажем сила и издръжливост. Увеличете достатъчно разходите за войната и той в крайна сметка ще заключи, че опортюнизмът му не се отплаща, пише още изданието.

Фактът, че войната е толкова извън характера на нормалните рискови изчисления на Путин предполага, че той е взел стратегическо решение за Украйна, от което не желае да отстъпи. Решението му да изпрати по-голямата част от руската армия в Украйна през 2022 г. и след това да мобилизира повече сили, когато първоначалната му атака се провали, показва, че той смята войната за твърде важна, за да се провали. И въпреки цялата цена на решението си да нахлуе, Путин вероятно смята, че цената на бездействието щеше да бъде по-висока – а именно, че Русия нямаше да може да предотврати появата на привързана към Запада Украйна, която може да послужи като трамплин за „цветна революция“ срещу самата Русия.

Ако Путин не успее сега, смята той, Русия е обречена да понесе същите разходи. Като се има предвид, че това вероятно е начинът, по който Путин претегля сценариите пред него, западният натиск едва ли ще се доближи до това да го принуди да промени решението си и да прекрати войната при условия, приемливи за Киев и Вашингтон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от Русия
Червените линии? Украйна стана първата държава, навлязла на територията на ядрена държава
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
5
 
5
 
! Отговори
Михаил Зигар преди 2 седмици
,,Империя дольжна умереть!" Страшна книга!
171
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Както знаем от практиката, на всеки 80-100 години около Русия се стяга обръч от недружелюбни сили, но накрая те биват удряни по зъбите и пълзят обратно в дупките си. И този път ще е така.
170
2
 
5
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 седмици
Ванга грешиш, те руснаците крадат писуайрите и бягат с тях .Не си ли ги виждал.Ще има дупка за айкото
169
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Никакви преговори с укрофашистите бой до пълното им унищожаване, а след това и на тези които са им помагали
168
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
На монголец никой не е променял мисленето!
167
8
 
8
 
! Отговори
Историк преди 2 седмици
Изостаналост и жалко мислене е Русия! Те и никога не са били други! Няма да се променят, каквото и да става!,,Империята трябва да умре" -Михаил Зигар!
166
1
 
10
 
! Отговори
Да бе, преди 2 седмици
Ванга се върти в гроба , ако чуе какви простотии и приписват! Не напразно храмът и се казва...Света Петка -Българска ...! Не руска , нито македонска! Но на изгладени и сервилни мозъци трудно ще го обясниш!
165
8
 
9
 
! Отговори
Грозната истина преди 2 седмици
Запада дори не разбира Путин. Ние по старите, които сме живели в Руский мир, знаем, че човешките ценности са чужди на Русия. Причината е проста, ние цивилизованите страни имаме друг начин на мислене. С Русия имаме цивилизационни различия, а вече се замислям, че е възможно да имаме и еволюциони различия.
164
6
 
5
 
! Отговори
Дo агент Мъдлър преди 2 седмици
А ИМА И ЕДНА КРАТКА ПРИКАЗКА РАЗКАЗАНА ОТ ПУТИН. КЪДЕТО ПРИСТИГНЕ "САРМАТ" НАСТАВА ТИШИНА.
163
6
 
5
 
! Отговори
Нострадамус , 1555 г преди 2 седмици
И голямо зло дошло от запад, през голямата вода ще покоси Европа ,и ще разбуди великата Мечка ,и Мечката в справедливия си гняв ще унищожи сатанизма в Света, и ще пребъде велика Русия !
162
2
 
8
 
! Отговори
Някой преди 2 седмици
Щом Копейките все се хвалят с ядрено оръжие, значи яко са я закъсали в Украйна! Те с нищо смислено и съзидателно не могат да се похвалят, освен какво можели да разрушат и унищожат ! Сбъркана работа!
161
8
 
5
 
! Отговори
скъпи мой хохол преди 2 седмици
Ванга: Русия не е хапче да я глътнеш, велика е и велика ще си остане.Русия ще бъде велика, най-великата сила в света
160
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Страни, по-стари от Съединените щати, със самосъзнанието на империи, с огромни ресурси, производство, ядрени оръжия и страни - партньори, по никакъв начин няма да се подчинят на желанията на Белия дом.
159
8
 
5
 
! Отговори
баба Ванга преди 2 седмици
в Корана пише че Путин ще бъде обезглавен от свой и на гроба му ща направят писоар за да могат всички руснаци да му пикаят на главата.
158
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Американците удариха джакпота с тия украинци. Такива баалаами да се бият за тях до последния обитател няма да намерят никъде в галактиката.
157
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Русия има ресурса да унищожи света, и то няколко пъти
156
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Руската федерацияПритежава изключително по опасни оръжия от атомните,които са на автоматичен режим и се изстрелват сами от прецизен компютър със сензори за само насочване към целта на заплаха и нямат никакъв блокаж за спиране.Кой разбрал,разбрал.КОЙ не разбрал ще го информират в CNN.
155
4
 
3
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 седмици
Западът не се стреми да промени позицията на пуйдя, Западът се цели да промени територията на Русия. Колкото повече мърда расия..........Натам знаете...
154
4
 
3
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 2 седмици
Споко, едно слънце в Москва и ще си промени позицията. Питайте в Хирошима.
153
3
 
5
 
! Отговори
Това преди 2 седмици
Това е едно комплексирано дребно и психясало човече наречено Путин. Края на всеки диктатор е винаги тъжен пример за не човешка верзост