Западът никога няма да промени позицията на Путин за Украйна

Американските власти искат Путин сам да спре конфликта
3 сеп 2024 17:00, Гергана Попова
244
Западът никога няма да промени позицията на Путин за Украйна
Снимка: БГНЕС/ EPA

Стратегията на САЩ остана същата след началото на специалната военна операция в Украйна, пише Foreign Affairs. Американските власти искат руският президент Владимир Путин сам да спре конфликта заради редицата санкции, наложени на страната.

Още по темата
Вашингтон иска едновременно да подкрепи Украйна и да "накаже Русия", както и да намали рисковете от ескалация. Според чуждестранно издание руският лидер иска да направи всичко по силите си Украйна да не се превърне в бастион, който след това Западът да използва. И пое лична отговорност за постигането на този резултат. Въпреки че сега Путин има достатъчно власт, за да разреши мирно този конфликт.

Но въпреки че Путин има силата да спре войната, дали някога ще е готов да го направи? Американските политици до голяма степен отговориха утвърдително на този въпрос, твърдейки, че с достатъчен натиск той може да бъде принуден да изтегли войските от Украйна или поне да договори прекратяване на огъня. За да промени изчисленията си, Вашингтон и неговите съюзници наложиха широки икономически санкции на Русия, като дадоха на Украйна военно оборудване и разузнавателна подкрепа и изолираха Москва на световната сцена.

Под тази политика се крие убеждението, че Путин е фундаментално опортюнист. Той търси напред и, когато открие слабост, той напредва, но когато го срещне със сила, той се оттегля. Според тази гледна точка атаката на Путин срещу Украйна е водена както от неговите имперски амбиции, така и от усещането му за слабост на Запада и в Украйна. По думите на президента Джо Байдън, Путин има „страшна жажда за земя и власт“ и очаква, че след като руските сили нахлуят в Украйна, „НАТО ще се разпадне и раздели“. Ако това е диагнозата, тогава правилното предписание е да покажем сила и издръжливост. Увеличете достатъчно разходите за войната и той в крайна сметка ще заключи, че опортюнизмът му не се отплаща, пише още изданието.

Фактът, че войната е толкова извън характера на нормалните рискови изчисления на Путин предполага, че той е взел стратегическо решение за Украйна, от което не желае да отстъпи. Решението му да изпрати по-голямата част от руската армия в Украйна през 2022 г. и след това да мобилизира повече сили, когато първоначалната му атака се провали, показва, че той смята войната за твърде важна, за да се провали. И въпреки цялата цена на решението си да нахлуе, Путин вероятно смята, че цената на бездействието щеше да бъде по-висока – а именно, че Русия нямаше да може да предотврати появата на привързана към Запада Украйна, която може да послужи като трамплин за „цветна революция“ срещу самата Русия.

Ако Путин не успее сега, смята той, Русия е обречена да понесе същите разходи. Като се има предвид, че това вероятно е начинът, по който Путин претегля сценариите пред него, западният натиск едва ли ще се доближи до това да го принуди да промени решението си и да прекрати войната при условия, приемливи за Киев и Вашингтон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от Русия
Червените линии? Украйна стана първата държава, навлязла на територията на ядрена държава
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
6
 
11
 
! Отговори
Онзи преди 2 седмици
Русия е ВЕЛИКА, Путин я изкара от калта в която бе вкарана от юдата Горбачов и пияницата Елцин.
131
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Всички русофили са с наднормено тегло във фалиралия ЕС
130
7
 
7
 
! Отговори
Разбира се преди 2 седмици
Чугунените глави от КГБ не се променят! Като цяло има и свястни и умни руснаци, но са малко! Повечето са от тези дето правят каквото им кажат, хора без мислене!
129
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Турция подаде молба за присъединяване към БРИКС. Това означава ли, че краят на НАТО се вижда? Може ли хем в БРИКС, хем в НАТО?
128
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Санкциите не попречиха, Европа остава най-големият потребител на руски ВПГ, заяви Международният газов съюз. В същото време Москва намира нови купувачи и планира да заеме 20% от този пазар до 2030 г. Според МГС през 2023 г. Катар е продал 128 милиарда кубически метра газ, САЩ - 127, Норвегия - 120. А Русия - 139 (първо място).
127
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 126 ,,Пътуват си НА Шри Ланка...'' ахахахаааааааааа,у би так само по това изречение ти личи от кои села си и явно никога не си излизал от там.
126
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А какво става с надеждата? Има ли надежда широкомащабната трансгранична офанзива на държавата Украйна и нейния легитимен президент Володомир Зеленски да стигне Курск и да вземе Курската АЕЦ и Русия да бъде принудена да ги размени за Крим и териториите от 1991г и Русия да претърпи стратегическо поражение и да бъде разчленена на малки демократични държави които ще живеят по нашите западни цивилизовани правила и ще ни доставят евтино суровини и енергии да си развиваме високите технологии и ще си живеем богато като самодоволни и оядени западняци.
125
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тука някакъв еврогейзер се размечтал за референдум в Курск. Абе тия урки са навлезли на няма и 20 км от границата, какъв референдум те тресе бе. Ек това еврогрйтаците сте пълно отчаяние.
124
4
 
1
 
! Отговори
още добри новини преди 2 седмици
Според мен и тази зима няма да измръзнем, винаги ще се намери газ за отопление, макар и на високи цени, икономикатата в ЕС така и така спира да работи, заводите се изнасят, промишленото потребелние на газ намалява и ще има повече газ за битови нужди. Това е добра новина, нали?
123
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ситуацията на фронта придобива катастрофални измерения за Украйна.
122
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Е вовчо поне затвърди, че голташка пРосия е втората армия и в Украйна и в голташка пРосия хахахха. Но поне настояваше НАТО да се върне в границите от края на 90 те, а те па не го разбраха и се разшириха с още 2 държави и нови 1200 км сухопътна граница с пРосията. Нищо де медведа обаче обеща на kAпейките, че ше фръли атома и те се кефят и го възхваляват.
121
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
БРИКС ще си правят тяхна валута която ще се казва Юнит и ще има златно покритие . Само арабите да не ни искат златото за да си купим нефт .
120
6
 
4
 
! Отговори
добра новина преди 2 седмици
Копейките всеки ден чакат ЕС да се разпадне, но ето че и днес ЕС не се разпадна. Това е добра новина, нали?
119
2
 
3
 
! Отговори
болшевик преди 2 седмици
Тъпо е руснаците да слагат портрети на Путин приживе на обществени места и в държавни учреждения.На тяхно място трябва да са портретите на загинали бойци герой в СВО.Ако имах възможност да се срещна с него бих му го казал.
118
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"ЕС мина ли вече на зелени карбан фри енергии от слънчеви панели и вятърни мелници?" - Още не е, но според последните изказвания на Хабек, силно се надява. Той каза, че еесовците ще работят, само когато има слънце и вятър, а когато няма - ще спят.
117
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Всичко се развива в полза на ЕС, летищата, ресторантите и хотелите са пълни, хората си бутат пълните колички, пътуват си на Шри Ланка и се наслаждават на живота, обичат се, разхождат си кучетата, кономиката на ЕС се развива, заплатите растат и никой не се интересува от Русия. А икономиката на Русия е в колапс, финансовата и система е пред рухване, Украйна уверено печели на бойното поле докато Русия е изтощена и грохнала след 2 години военни загуби, Путин губи доверие и скоро ще бъде свален от изгладнелите руснаци.
116
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В допълнение към голям брой военнослужещи от ВСУ, няколко чуждестранни инструктори от Швеция бяха убити по време на ракетна атака срещу учебния център на Корпуса за комуникации в ПолтаваЗа това пише Брита Елвангер, чуждестранна доброволка, която работи в интерес на въоръжените сили на Украйна и е учила с починалия инструктор в един от шведските университети.
115
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен - "Основната и Главна " цел", на Запада е.Да Унищожи Русия всякак!" - това не е самоцел за Запада, въждате ли, запада мрази Русия. Такъв е бизнес модела, обществения модел на запада - постоянно да се разширява за сметка на евтини ресурси, преди от колониите, а сега няма от къде освен от Русия. Последните колонии станаха независими 60те, и 80те години вече капализма рухна. Тогава Горбачов им даде глътка въздух, но сега е на живот и cмъpт - ако Русия не бъде унищожена със запада е свършено като общество на благоденствието.
114
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Е убаво ама гледам, че само кремлините надават вой а на Запада не му дреме. Путинарко ако ще да спира войната то колхозниците *** а Запада си дава старите оръжия на урките и военнопромишления комплекс заменя всичко с ново оръжие. Добре, че беше путинарко, че НАТО в Европа беше в будна кома но сега се превъоражава скорострелно в което участват и kAпейките. Но и те предпочитат това пред алтернативата да идат в голташка пРосия в тинята. Нито една kAпейка дори опит не направи да отиде в пРосията
113
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Браво на Вовка - превърна най-богатата на ресурси държава в китайска провинция ...А най-големия му "успех" е- че света видя реалното състояние и възможности на втората в света армия - смеееех..И с това не се изчерпва - но браво Вовка- рашистите и поколения след теб ще плащат и ще им държи влага - цял свят вижда какво се случва и до къде я докара - път без изход