Червените линии? Украйна стана първата държава, навлязла на територията на ядрена държава

На теория ядрените оръжия би трябвало да възпират нападения, Украйна премина тази линия
3 сеп 2024 07:03, Елка Василева
250
Червените линии? Украйна стана първата държава, навлязла на територията на ядрена държава
Снимка: архив, БГНЕС

От десетилетия се смята, че държавите, които притежават ядрени оръжия, до голяма степен са защитени от атаки и дори много по-малки държави като Иран, Израел и Северна Корея се стремят към такива оръжия, разчитайки на това неписано правило, за да се защитят от съседите си. Оказа се обаче, че и това правило има изключения - на 6 август Украйна стана първата държава, прекрачила червените линии и навлязла на територията на ядрена държава, пише „Уолстрийт джърнъл“, цитиран от Investor.bg.

Това е и първото настъпление на руска територия след Втората световна война насам. Вече три седмици украинските военни държат под контрол 1300 кв. км и повече от 100 населени места в Русия. За много анализатори това е изненадващ обрат, посочва изданието и припомня някои ескалации по границите на държави с ядрени оръжия, но като цяло такова мащабно настъпление се случва за първи път.

Още по темата
За анализатори, цитирани от „Уолстрийт джърнъл“, липсата на реакция сега може да означава едно - вече никой не знае къде са "червените линии" на Русия и в един момент може да се окаже, че са преминати още преди месеци. Бившият преговорящ за оръжейния контрол между Запада и СССР, а по-късно и Русия Николай Соколов коментира, че руският президент Владимир Путин разглежда заплахата към своя режим като заплаха за суверенитета на Русия. Соколов днес съветва западни военни анализатори и експерти.

Именно страхът от преминаването на "червените линии" на Русия е водещо в стратегията на САЩ и президента Джо Байдън по отношение на Украйна. Целта е да няма директен сблъсък между НАТО и Русия. По тази причина се бавеха доставките на модерни оръжия, а след това и на танкове и изтребители. В същото време Киев се опитваше всячески да докаже на Запада, че границите на Кремъл са всъщност доста гъвкави.

И това е една от причините за Курската операция, посочва още „Уолстрийт джърнъл“. Сега настъплението там се забавя, но Украйна продължава да държи инициативата на този фронт.

Всъщност Москва периодично заплашваше Запада с възможна реакция на "провокации", в съзвучие със своята ядрена доктрина. А тя предвижда четири сценария, при които е допустимо използването на ядрено оръжие. Сред тях са сигурни данни за изпращане на ядрени ракети към територията на Русия, данни за готвено настъпление или настъпление от друга ядрена сила, както и заплаха за териториалната цялост, включително и от неядрена сила.

На 1 септември зам.-министърът на външните работи Сергей Рябков коментира, че Москва обмисля обновяване на своята стратегия, но съвсем мъгляво - заради медийна публикация, че САЩ са обновили своята ядрена доктрина, а и без да дава някакви конкретни дати кога ще бъде направена или представена промяната.

Отговор на настъплението в Курска област не се коментира и от редица висши чиновници в Кремъл, които заплашваха с ядрени удари по територията на цяла Европа още в първите месеци на войната - например бившият ръководител на "Ростех" Дмитрий Рогозин или бившият президент Дмитрий Медведев, който в момента е заместник-председател на Съвета за сигурност.

Единственото, което предприема Русия досега по отношение на настъплението в Курска област, е "отмъщение", както бяха представени най-масовите ракетни удари досега над Украйна - на 26 и 27 август. Украинските системи за противовъздушна отбрана (ПВО) успяха да се справят с повечето от тях. Засега обаче Киев не може да противодейства на управляемите авиационни бомби - модернизирани от времето на Втората световна война и нанасящи значителни разрушения, и заради тях настоява за пресичането на още една "червена линия". А именно възможността да нанася удари по цели на територията на Русия със западни ракети.

През миналата седмица министърът на отбраната на Украйна Рустем Умеров беше на посещение във Вашингтон и според медийни публикации е носил списък на желаните цели, които могат да бъдат ударени с ракетите ATACMAS и Storm Shadow. Предстои да видим дали този списък ще бъде съгласуван.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от Русия
Обвиниха висш руски служител на отбраната в подкуп
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
1
 
4
 
! Отговори
Рязан лебервурст преди 2 седмици
Ето, че цял хор кончити са заградили малкия монголски изклесък!
94
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
17ти Август - Аве kAпейки, нали медведа фръгаше атома през ден ве? Ми те урките влязоха вече в голташка пРосия ве, къде му е атома ве или и той е само с чашката му преди да я юсне до дъно?
93
1
 
6
 
! Отговори
ПУТИН преди 2 седмици
ГОСПОДИН КАДИРОВ, ПАЗЕТЕ РУСИЯ, ЗАЩОТО ЯЗ НЕ МОГУ.
92
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Копчето, бутонът е заял.
91
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 84 Никоя държава не може да устои на този натиск ако е сама. За радост на някои и за нещастие на други Русия не е сама в този конфликт.
90
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ако нямаше НАТО и САЩ да я крепят на системи, същата Украйна одавна щеше да е Русия. И днес Рксия воюва с НАТО до последния украинец. А те в Курск свършват още по-бързо.
89
3
 
3
 
! Отговори
КАДИРОВ УМИРА? преди 2 седмици
КАДИРОВ Е ОТСЛАБНАЛ. ВИЖТЕ НА СНИМКАТА КОЛКО Е СЛАБ И НЕМОЩЕН.
88
9
 
6
 
! Отговори
Историк преди 2 седмици
Русия е труп. Всеки се гаври с ***.Да си ватенка и русофил е срамно.
87
2
 
5
 
! Отговори
Зомбиленд преди 2 седмици
Напред към ядрените ескалации!Напред,народе възродени,към ядрени войни!С укро пропаганда,таз сила нова, света ври и кипи!Бъдещето сега си унищожи,прекрачвайки червени линии!
86
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
17ти Август - Шо стаа ве kAпейки? Громите ли капитализЪма докато сте в ЕС? Громете го, те и колхозниците така го громяха и аха всеки ден да го разгромят и фалираха. Бришете ли пак на путинарко и мутрофеевна гз за успешната 3 год вече "операция" срещу 25 пъти по-малка държава? Бършете, бършете. Аве kAпейки, а козичките дето прати путинарко дали пристигнаха при прасчо?
85
3
 
7
 
! Отговори
DELYAN PEEVSKI преди 2 седмици
БЪЛГАРИЯ МРАЗИ ПУТИН.
84
2
 
4
 
! Отговори
КАДИРОВ преди 2 седмици
РУСИЯ СИ БЕРЕ окраинските ТЕРИТОРИИ. НЯМА КАКВО ДА НАПРАВИМ ПО ВЪПРОСА.
83
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ядрено оръжие се ползва когато се чувстваш застрашен. Русия мачка засега Украйна такаче няма нужда да ползва оръжия за масолво поразяване. За наше щастие. Всеки който си мисли че някоя страна ще ползва ядрено оръжие а той ще гледа отстрани с пуканки в ръка се залъгва фатално.
82
3
 
3
 
! Отговори
ЛОШО преди 2 седмици
КНДР НЕ МОЖЕ ЛИ ДА ИМ ПОМОГНЕ НА ВАТEHКИТЕ?
81
5
 
4
 
! Отговори
АЙДЕ ДАНО преди 2 седмици
ЗЕЛЕНСКИ Е СМРЪДЛИB ЕВРЕИН. ДАНО ДА ПУКНE В ИДНИТЕ ДНИ.
80
2
 
4
 
! Отговори
КАДИРОВ преди 2 седмици
НАТО СИ БЕРЕ РУСКИ ТЕРИТОРИИ. НЯМА КАКВО ДА НАПРАВИМ ПО ВЪПРОСА.
79
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Русия води война срещу НАТО и още държави доставящи на окраинците смъртоносни оръжия. Няма държава, която да издържи на този икономически и военен натиск.
78
6
 
7
 
! Отговори
Демокрация е преди 2 седмици
Комунистическа УССР - 52 милиона, демократична Украйна - 20 милиона.10 милиона пенсионери, останалите инвалиди, сираци, вдовици и психясали ветерани. Подобна демографска катастрофа е имало в Парагвай преди двеста години.
77
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не са мюсюлмани а се приемат за ислями.
76
7
 
6
 
! Отговори
АЙДЕ ДАНО преди 2 седмици
ПУТИН Е СМРЪДЛИB МЮСЮЛМАНЕЦ. ДАНО ДА ПУКНE В ИДНИТЕ ДНИ.