Зайкова прогнозира 30% инфлация, очакват се фалити на предприятия

Няма да има пари за пенсии и други дейности
Обновена: 20 мар 2022 10:38 | 20 мар 2022 10:35, Петя Славова
365
Зайкова прогнозира 30% инфлация, очакват се фалити на предприятия
Снимка: БГНЕС

Това, което се случва вече от три седмици ще има дълготрайни последици в отношенията между Европа и Русия, обяви Зинаида Златанова, бивш министър на правосъдието.

Икономистът Мика Зайкова прогнозира пред БНТ инфлация от  25%-30%. Тя коментира отказа на България от "Газпром".

"Като се отказват от договора с руснаците, имат ли други договори, които да осигурят? Имат ли път по който да докарат тази газ и колко това ще ни струва това? Кой ще ни даде 40% от петрола, кой ще ни даде зърно?, попита тя.

 Според нея държавата трябва да намери навреме алтернативни доставчици на продуктите, които досега сме внасяли от Русия и да договори поносими цени. В противен случай се очакват фалити на предприятия.

 "Това 8,4% инфлация, което го е изчислила Евростат или 10% на НСИ - това е изгладеният индекс. Вътре флуктоациите на продуктовите цени ги няма. Искам да ви кажа, че не мога да очаквам инфлация по-малка от 25%-30%.

Още повече, че при тази ситуация и наша неподготвеност, тя ще расте и ако някой мисли, че ей сега юни месец ще започне да пада, не съм съгласна, защото няма никакви предпоставки основните ресурси - стратегическите стоки, освен енергийните, да паднат. Второ - виждате, че продуктовите цени растат. Има спекула - да, но има и причини да растат." - заяви Зайкова.

Според Златанова, санкциите, които Европа налага са инструмент на външната политика и политика за сигурност. "Не търсете непременно икономически аргументи в тях, защото имат друга цел и морален смисъл", обясни тя и допълни, че няма как да няма последици.

Зайкова допълни пък, че България е най-бедната държава и германците още не са казали, че те ще спрат договора с Русия. "Две трети от газта е руска, 43% от петрола е руски. Ние имаме атомна централа, но с руски реактори, чиито касети се пълнят от Русия", допълни тя.

Според нея е важно кога ще се каже такова уточнение, че няма да има продължение на договора само при услови че има предварително осигурен газ. Тя обясни, че в противен случай ще фалират малките фирми, които нямат никакви резерви и попита откъде при това положение ще има пари за пенсии и за другите дейности.

Също така Руската информационна агенция Новости цитира вицепремиера Асен Василев и интервюто му за БНР, в което той заяви вчера, че България няма да подновява договора с "Газпром" за доставка на природен газ заради обстановката в Украйна.

Руската информационна агенция допълва, че страната ни има намерение да използва алтернативни източници, сред които Катар и Алжир.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


365
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе общо взето се очератва висока инфлация с високи лихви .Сумати народ подлъгаха с тез евтини заеми ,сега ще ги направят вечни роби
177
2
 
4
 
! Отговори
до 186 преди 2 години
И аз сега идвам от Лидл. Брашното е до 3 пакета на клиент.
176
3
 
7
 
! Отговори
Главната задача преди 2 години
Нали затова махнаха Бойко и това е главната задача на Кирчо и Кокорчо, - да прекратят договорите за газ с Русия !
175
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баба Мика е единствената която казва колко е реалната инфлация не заплатаджиите от НСИ дето викат 6 процента
174
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 187 - Точно. АМа леймърчетата викат 30%, 40% един ми вика,в сичко е 4 птъи по-скъпо ... Спрямо кога? 1972-а?
173
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 180 Според НСИ инфлация в България за февруари 2022 г. спрямо февруари 2021 г. е 10.4%.
172
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди малко се върнах от Лидл - всички продукти са под бройка. Брашното е на 1.20 ориза на 2.70. Утре 30% от народа ще обеднее безкрайно много и русофобите ще видят какво ни донесе НАТО. Драги русофоби връщайте се по селата да си помагате на роднините. Безкрайно смешно е да работите хоум-офис и да висите в София като купчина ***. Вместо да давате по 600лв наем, помислете за хората, които са Ви отгледали. Не се услушвайте, Украйна сложи надгромен камък на 2 милиона българи.
171
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боко Тиквата едва не го убиха в ареста на пейката. А българският народ е убиван вече 600 години, бавно, но успешно
170
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е кака беше десни ммерки с леви цели или десни цели с леви мерки? Все тая. Левациmе от Продължаваме Поскъпването бързат да се накрадат понеже тук са за малко и много бързат. Киро и Кокорчо нямат пари в Бг. банки, нямат имоти в България. Не им пука, че ще стане 5 лева лука. Ще си бият камшика и дим да ги няма. А вие ще им видите само задния номер на цървулите.
169
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 179 - Исках да кажа думата "глава" но в множествено число, което излезе като ***. Не знам защо.
168
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"според официалната статистика, реалната е над 30%" - Коя е "официалната статистика"? Има си име, предполагам, институцията, която я прави, било то държавна или частна. Може ли ... не знам - да я споделиш. Или ще кажеш, че е в Google.
167
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бухахаха! На ви! Измамника, Очите, Дамаджаната, Страпонесата Жан навремето му се размина, ама сега
166
2
 
9
 
! Отговори
до 168 преди 2 години
Не ме разбрахте правилно. Написах, че ЕС пари на комунисти не дава, което е факт. По време на Станишев ЕС спря пари по проекти. Сега както виждате плана за възстановяване на България е върнат многократно. България чупи рекорд по върнат план за възстановяване. Другите държави похарчиха парите и забравиха. България не е получила нито едно евро по този план и вината за това е в комунистите от ПъПъПъПъ. Те се правят на американци.Те реално са комунисти.Действат и мислят като такива. Само констатирам
165
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Инфлацията надмина 10%. /според официалната статистика, реалната е над 30%.Да не говорим за държавно организираната спекула на пазара. Другарката Нинова въобще не искам да я слушам, защото тя е една от първите олигарси на грабежа, а социално и политически ангажиран олигарх е същото като дървено желязо. Цените хвърчат не в проценти, а в пъти! За разлика от доходите, които веднъж се стопяват от инфлацията, а отделно се ограбват чрез спекула.Престъпната ни държавна мафиотска власт се облагодетелства от всичко, каквото може.
164
2
 
8
 
! Отговори
дедо Ви преди 2 години
Те в Катар и Алжир размитат за нашето посещение там!!! Къде сте тръгнали бре? Там големете отдавна са изкупили всичко! Я подвивайте опашка!
163
2
 
5
 
! Отговори
Натали Трифонова преди 2 години
Ако сте наясно как работи капитализма, знаете че сме във фаза на изчистване на излишъците и кеширането. За Вас остава новата порция заробване и тъга
162
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъжно, но показва кого наистина таргетират санкциите. Путин пак ще си продава газта, само че в Китай и Индия. Войната няма да спре. Само дето Европа ще мръзне, ще седи без ток и ще ѝ фалират производствата. За да "накажем" Путин. :)
161
1
 
14
 
! Отговори
ъхъ преди 2 години
Ша на зануляват. Пак.
160
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Парите и властта, властта и парите, минута след минута, час след час, губите си целия живот в гангстерския рай.
159
4
 
7
 
! Отговори
до 153 преди 2 години
Припомняй си я тази мантра, когато зимата на -10/15 си караш колело към работа, а детето ти седи на студено я в детска градина, я вкъщи. Аз не си спомням приятелите на Америка някога да са прокопсали... обикновено или навлизат в период на глад, или на разрушение, или ги превземат..