Зайкова прогнозира 30% инфлация, очакват се фалити на предприятия

Няма да има пари за пенсии и други дейности
Обновена: 20 мар 2022 10:38 | 20 мар 2022 10:35, Петя Славова
365
Зайкова прогнозира 30% инфлация, очакват се фалити на предприятия
Снимка: БГНЕС

Това, което се случва вече от три седмици ще има дълготрайни последици в отношенията между Европа и Русия, обяви Зинаида Златанова, бивш министър на правосъдието.

Икономистът Мика Зайкова прогнозира пред БНТ инфлация от  25%-30%. Тя коментира отказа на България от "Газпром".

"Като се отказват от договора с руснаците, имат ли други договори, които да осигурят? Имат ли път по който да докарат тази газ и колко това ще ни струва това? Кой ще ни даде 40% от петрола, кой ще ни даде зърно?, попита тя.

 Според нея държавата трябва да намери навреме алтернативни доставчици на продуктите, които досега сме внасяли от Русия и да договори поносими цени. В противен случай се очакват фалити на предприятия.

 "Това 8,4% инфлация, което го е изчислила Евростат или 10% на НСИ - това е изгладеният индекс. Вътре флуктоациите на продуктовите цени ги няма. Искам да ви кажа, че не мога да очаквам инфлация по-малка от 25%-30%.

Още повече, че при тази ситуация и наша неподготвеност, тя ще расте и ако някой мисли, че ей сега юни месец ще започне да пада, не съм съгласна, защото няма никакви предпоставки основните ресурси - стратегическите стоки, освен енергийните, да паднат. Второ - виждате, че продуктовите цени растат. Има спекула - да, но има и причини да растат." - заяви Зайкова.

Според Златанова, санкциите, които Европа налага са инструмент на външната политика и политика за сигурност. "Не търсете непременно икономически аргументи в тях, защото имат друга цел и морален смисъл", обясни тя и допълни, че няма как да няма последици.

Зайкова допълни пък, че България е най-бедната държава и германците още не са казали, че те ще спрат договора с Русия. "Две трети от газта е руска, 43% от петрола е руски. Ние имаме атомна централа, но с руски реактори, чиито касети се пълнят от Русия", допълни тя.

Според нея е важно кога ще се каже такова уточнение, че няма да има продължение на договора само при услови че има предварително осигурен газ. Тя обясни, че в противен случай ще фалират малките фирми, които нямат никакви резерви и попита откъде при това положение ще има пари за пенсии и за другите дейности.

Също така Руската информационна агенция Новости цитира вицепремиера Асен Василев и интервюто му за БНР, в което той заяви вчера, че България няма да подновява договора с "Газпром" за доставка на природен газ заради обстановката в Украйна.

Руската информационна агенция допълва, че страната ни има намерение да използва алтернативни източници, сред които Катар и Алжир.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


365
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Министърът на външните работи Теодора Генчовска: "Готови сме да понесем тежестите от санкции срещу Русия, заставаме изцяло в подкрепа на Украйна"
17
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Майка Зайка не е в час. Да си гледа внуците, ако има такива, и да не се обажда.
16
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голяма новина. И като дойдат позитанковци и чалгари какво друго да се очаква, благоденствие ли? Виденовото и луканово управление ще са една сладка приказка. Но който както си го направи...Само с реване не става.
15
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия освободи от данъци всички ИТ фирми и приготвя мощен пакет от грантове за ИТ бизнеса. Освен това служителите в ИТ фирми са освободени от военна служба. 80% от ИТ осигуряването в държавната администрация е руско, целта е Русия да премине на 100% руско програмно осигуряване.
14
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми 30 години ни управляват русофили, бизнеса е русофилски, заплатите русофилски, стандарта на живот русофилски, нормално :)))
13
6
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който има къща на село, да се прибира и да започва да копае, че идват гладни времена.
12
14
 
4
 
! Отговори
Програмист преди 2 години
Аз съм съгласен да ме сменят с някой украински ИТ специалист който ще рабити за по ниско заплащане. Ние Българските програмисти така ще накажем Путин който пуска бомби над украинските дечица. Очакват се да дойдат 10 милиона украинци в ЕС. а госпожа фон дер Лайен заяви, че "Гражданите на ЕС са готови да понесат тежестите от санкции срещу Русия, заставаме изцяло в подкрепа на Украйна". Ние българските програмисти сме готови в тези тежки времена да понесем тежестите и да се жертваме.
11
4
 
2
 
! Отговори
Пп преди 2 години
Ако не са ме изльгали и олио фф е на -3,80 ще пиша вьв форума
10
10
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Токът ще стане 50 стотинки за бита, хлябът 2 лв, олиото 10 лв, цялата ви заплата ще отива за храна и сметки за ток. Забравяте за почивки, ресторанти, развлечения и туй то. Бачкаш, за да си плащаш сметките и да съществуваш. Толкоз! На Запад е така! И тук вече е така.
9
9
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важното е че имате зелен сертификат! Пазете го за спомен да го показвате на внучетата един ден да се учат от тъпотията ви.
8
6
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С една дума идва колапс на икономиката и света.
7
3
 
24
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
Подготвят ни за вкарването на посредници при доставките на газ.
6
6
 
38
 
! Отговори
Урсула каза преди 2 години
"Трябва да изгладуваме санкциите заедно - солидарно, всички европейци ще гладуваме и ще плащаме бензин по 4 лв."
5
7
 
61
 
! Отговори
Ужас преди 2 години
С две думи ние пак ще плащаме цената на поредната *** игра на сащ,те не приемат бежанци,не дават пари всичко за бежанците идва от бюджета, вместо тези пари да се дават на Българският народ,храним наци.
4
11
 
49
 
! Отговори
А какво очаквахте? преди 2 години
Нали гласувахте за Продължаваме Поскъпването.
3
12
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баба Мика да си чете трета възраст... нали партията й спечелиха изборите и какво направиха - едно голямо нищо.
2
26
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ехаааа, още не е казано какво се планира за газовите доставки и руските партии започнаха със "заплахите" колко сме щели да бъдем "зле" без руския газ. :))))
1
7
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Права е бабата, ама кой да слуша.