Зайкова прогнозира 30% инфлация, очакват се фалити на предприятия

Няма да има пари за пенсии и други дейности
Обновена: 20 мар 2022 10:38 | 20 мар 2022 10:35, Петя Славова
365
Зайкова прогнозира 30% инфлация, очакват се фалити на предприятия
Снимка: БГНЕС

Това, което се случва вече от три седмици ще има дълготрайни последици в отношенията между Европа и Русия, обяви Зинаида Златанова, бивш министър на правосъдието.

Икономистът Мика Зайкова прогнозира пред БНТ инфлация от  25%-30%. Тя коментира отказа на България от "Газпром".

"Като се отказват от договора с руснаците, имат ли други договори, които да осигурят? Имат ли път по който да докарат тази газ и колко това ще ни струва това? Кой ще ни даде 40% от петрола, кой ще ни даде зърно?, попита тя.

 Според нея държавата трябва да намери навреме алтернативни доставчици на продуктите, които досега сме внасяли от Русия и да договори поносими цени. В противен случай се очакват фалити на предприятия.

 "Това 8,4% инфлация, което го е изчислила Евростат или 10% на НСИ - това е изгладеният индекс. Вътре флуктоациите на продуктовите цени ги няма. Искам да ви кажа, че не мога да очаквам инфлация по-малка от 25%-30%.

Още повече, че при тази ситуация и наша неподготвеност, тя ще расте и ако някой мисли, че ей сега юни месец ще започне да пада, не съм съгласна, защото няма никакви предпоставки основните ресурси - стратегическите стоки, освен енергийните, да паднат. Второ - виждате, че продуктовите цени растат. Има спекула - да, но има и причини да растат." - заяви Зайкова.

Според Златанова, санкциите, които Европа налага са инструмент на външната политика и политика за сигурност. "Не търсете непременно икономически аргументи в тях, защото имат друга цел и морален смисъл", обясни тя и допълни, че няма как да няма последици.

Зайкова допълни пък, че България е най-бедната държава и германците още не са казали, че те ще спрат договора с Русия. "Две трети от газта е руска, 43% от петрола е руски. Ние имаме атомна централа, но с руски реактори, чиито касети се пълнят от Русия", допълни тя.

Според нея е важно кога ще се каже такова уточнение, че няма да има продължение на договора само при услови че има предварително осигурен газ. Тя обясни, че в противен случай ще фалират малките фирми, които нямат никакви резерви и попита откъде при това положение ще има пари за пенсии и за другите дейности.

Също така Руската информационна агенция Новости цитира вицепремиера Асен Василев и интервюто му за БНР, в което той заяви вчера, че България няма да подновява договора с "Газпром" за доставка на природен газ заради обстановката в Украйна.

Руската информационна агенция допълва, че страната ни има намерение да използва алтернативни източници, сред които Катар и Алжир.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


365
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
198
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако беше толкова голяма финансистка,нямаше да чака парична помощ от сина и в щатите,защото пенсията не стига за нищо.Най-голям финансист е другаря Пачков.
197
2
 
20
 
! Отговори
Рестарт преди 2 години
Планът с корона вируса се провали и световният ред премина на план Б, за да занулира световната икономика. Срещу мерките, ваксини и зелени сертификати можеш да протестираш, но срещу ракети, куршуми и снаряди на бойното поле няма как да стане! Няма да има сигурен сектор, ефектът на доминото започва. Световната икономика се задушаваше и нямаше друг изход са да се даде тотален рестарт! За съжаление, бедните ще теглят най - много и тези теглили кредити
196
5
 
12
 
! Отговори
Ъхъ ! преди 2 години
Другарко Зайкова , няма да е 30 % инфлацията ! Инфлацията се е засилила към 100 % този месец , а следващият - повече от 500 % !!! Това показва историята на управление с БСП ! А днешните харвардски некадърници са дошли да пооткраднат каквото могат и да отхвърчат към топлите страни ! За българите остава по една студена вода , която вече ще бъде златна ! По-вероятно е да изядат оставените от Просто Киро и Кокорчо л.айна !
195
7
 
15
 
! Отговори
До 202 преди 2 години
Във всеки по голям град Бойко построи нови зали. Въпросът е че се вършеше нещо полезно. А сега какво се строи ? Попитайте уволнените от Автомагистрали Черно море. И хората от селата без нормални пътища. Какво ви беше при Герб ?
194
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
маил, те руските банки, с всичките санкции, предвиждат 20% инфлация... ние тук ги надскачаме още преди да е дошла криза...
193
5
 
11
 
! Отговори
до 195 преди 2 години
"Това бабунище" със сигурност е в пъти повече от теб... Спести си тъпите излияния.
192
2
 
19
 
! Отговори
СТРАТЕГИЧЕСКО РЕШ-ИЕ преди 2 години
Вместо да се отказваме в момента от Руския газ (без реално да имама договорени и подписани алтернативи), понеже договора изтича - ИМАМЕ ШАНСА ДА ПРЕГОВАРЯМЕ за подписване на нов средносрочен договор на стабилни ПО-НИСКИ цени. След 2-3 години ще е ясно как се нареждат нещата и тогава вече може да се вземе СТРАТЕГИЧЕСКО РЕШЕНИЕ за отказ от Руския газ, АКО НИ Е ИЗГОДНО! Сега САМИ си ЗАТВАРЯМЕ ОТВОРЕНА ВРАТА!
191
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
SOFIX е с 40% нагоре за годината, въпреки Covid, въпреки войанта. Газта ще спадне с 40% в идните дни. Intel инвестира $80 млрд. в производство на полупроводници в Европа. СЪщото ще правят Qualcomm и AMD, защото скоро Тайван ще стане китайски. Украйна ни беше най-големият конкурент при аутсорса, след Румъния. Сега вече няма такава индустиря там (хей, студено е, но фактите са такива) - АЛО - Съберете 2 и 2. Криза ще има, но няма да е страшна, а после ще има възход, за пръв път от 40 години!
190
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някъде четох, чу утре правителството тегли нов държавен дълг. Незнам вече колко пари изтеглиха тези мошеници и кой ще ги връща? Дефицита в бюджета е сигурно огромен. Нищо добро не ни чака с тези крадливи управляващи. ОСТАВКА
189
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Към протестърите - Протестърите в момента са от ГЕРБ и последно, като видях, бяха 400 парчета. А ти обясни ми факта, че след ГЕРБ, стоковата борса в България се изтреля с темпове, все едно бе в САЩ след ВСВ? Как става така? Явно вашите хора, по-скоро пречиха. отколкто да помагат.
188
3
 
17
 
! Отговори
Мамата преди 2 години
ТЕЗИ КИРЧО И КОКОРЧО ВЕДНАГА ДА СЕ МАХАТ.ЗА НИЩО НЕ СТАВАТ,ОСВЕН ДА ПРОДАДАТ МАЙКИТЕ СИ.
187
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали всички се возим в една лодка-планетата Земя, когато къщата на комшията гори нали не очаквате и ние да не се опарим....
186
3
 
13
 
! Отговори
Свиквайте преди 2 години
Така е като управляват хората на Божков и на Прокопиев - имат си квоти в правителството на Промяната !
185
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 186 - Аз ей сега идвам от Лидл - олиото е 20 лева. АКо имаш бутилка, жените на касата го взимат за 15. Ама трябва да внимаваш - отпреде дебнат банди и колят хората, за една бутилка олио.... АМАН БЕ, САШЕЕЕЕЕ!
184
15
 
18
 
! Отговори
Към протестърите преди 2 години
Фактите говорят. За 33 години преход най стабилното управление беше при Герб. Заплатите растяха не много но реално. Цените сравнително стабилни. Еврофондовете идваха без проблем. Строеше се навсякъде. Магистрали Спортни зали ремонти на пътища и манастири...Всички се счупиха да обикалят Европа и да ходят на почивки. Всичко това беше прекъснато при Орешарски и сега при Кирчо (и в двата случая БСП на власт). Кажете какво смислено свършихте вие от Продължавайте Пеша за една година? Подобре ли е сега
183
3
 
23
 
! Отговори
БОЖЕ ПАЗИ БЪЛГАРИЯ! преди 2 години
Да се откаже България точно сега от Руския газ е като да се застреля сама в краката. След това дори и да искаме няма да можем да се изправим, оставаме НА КОЛЕНЕ! Германия не бърза да се отказва, никой не бърза. ЕК определи срок до 2027 година ЕС да замени Руския газ с алтернативи, което включва не само газ, а преструктуриране на сектор ЕНЕРГЕТИКА! А след 3 годии даже предстои изкарване от експлоатация на блокове на АЕЦ! С този ход ни подготвят за ГРАЖДАНСКА ВОЙНА след 2-3 години! БОЖЕ ПАЗИ НИ!
182
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това Бабунище или много фейк е чело и нарочно пуска такъв, освен това нали сте в управлението къде са ви мерките против инфлацията, да почна ли да изброявам от Румъния до Германия какви мерки има, Киро дали ги е търсил в Гугъл?
181
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Вместо да давате по 600лв наем, помислете за хората, които са Ви отгледали" - АБе баламурник - аз какво да ям, бе? А и говориш за "хоум офиси" - тея, дето си работят в хоум офисите лесно. Ама останалите? Ела в Нови Пазар и ми работи за 3200 като маркетингов анализатор, дистанционно даже. Айде! Предизвиквам те! И какво сега? Да "спестя" 600 лева в София, за да работя за 500 лева на къра, за някое феодалче. "Ексалент лоджик, май фриенд!"
180
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русофобите утре на опашка за Украйна, да не ми мишкуват във форумите. Като имате проблем с Русия заминавайте да си разчиствате сметките. И не забравяйте - Ако загубите, губите само себе си, ако спечелите печели цял народ. И програмистчето тук зето 3 години се хвали с пари да не се услушва. Утре като раздадат калашници на затворниците ще е първият ограбен и пребит. Много се хвали с парички, ама утре гладните ще знаят кого да търсят.
179
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лъсна каква пост-комунистическа държава сме, не можем да обслужим никакви бежанци от Украйна :))) Естествено голямо благодаря на българите които си дадаоха жилищата за бежанците, но това е работа на държавата, не на обикновените българи :)) Толкова сме зависими от Раша, че чак е неприятно да се признае, троянския кон в ЕС и НАТО :))