Зайкова прогнозира 30% инфлация, очакват се фалити на предприятия

Няма да има пари за пенсии и други дейности
Обновена: 20 мар 2022 10:38 | 20 мар 2022 10:35, Петя Славова
365
Зайкова прогнозира 30% инфлация, очакват се фалити на предприятия
Снимка: БГНЕС

Това, което се случва вече от три седмици ще има дълготрайни последици в отношенията между Европа и Русия, обяви Зинаида Златанова, бивш министър на правосъдието.

Икономистът Мика Зайкова прогнозира пред БНТ инфлация от  25%-30%. Тя коментира отказа на България от "Газпром".

"Като се отказват от договора с руснаците, имат ли други договори, които да осигурят? Имат ли път по който да докарат тази газ и колко това ще ни струва това? Кой ще ни даде 40% от петрола, кой ще ни даде зърно?, попита тя.

 Според нея държавата трябва да намери навреме алтернативни доставчици на продуктите, които досега сме внасяли от Русия и да договори поносими цени. В противен случай се очакват фалити на предприятия.

 "Това 8,4% инфлация, което го е изчислила Евростат или 10% на НСИ - това е изгладеният индекс. Вътре флуктоациите на продуктовите цени ги няма. Искам да ви кажа, че не мога да очаквам инфлация по-малка от 25%-30%.

Още повече, че при тази ситуация и наша неподготвеност, тя ще расте и ако някой мисли, че ей сега юни месец ще започне да пада, не съм съгласна, защото няма никакви предпоставки основните ресурси - стратегическите стоки, освен енергийните, да паднат. Второ - виждате, че продуктовите цени растат. Има спекула - да, но има и причини да растат." - заяви Зайкова.

Според Златанова, санкциите, които Европа налага са инструмент на външната политика и политика за сигурност. "Не търсете непременно икономически аргументи в тях, защото имат друга цел и морален смисъл", обясни тя и допълни, че няма как да няма последици.

Зайкова допълни пък, че България е най-бедната държава и германците още не са казали, че те ще спрат договора с Русия. "Две трети от газта е руска, 43% от петрола е руски. Ние имаме атомна централа, но с руски реактори, чиито касети се пълнят от Русия", допълни тя.

Според нея е важно кога ще се каже такова уточнение, че няма да има продължение на договора само при услови че има предварително осигурен газ. Тя обясни, че в противен случай ще фалират малките фирми, които нямат никакви резерви и попита откъде при това положение ще има пари за пенсии и за другите дейности.

Също така Руската информационна агенция Новости цитира вицепремиера Асен Василев и интервюто му за БНР, в което той заяви вчера, че България няма да подновява договора с "Газпром" за доставка на природен газ заради обстановката в Украйна.

Руската информационна агенция допълва, че страната ни има намерение да използва алтернативни източници, сред които Катар и Алжир.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


365
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
1
 
2
 
! Отговори
Няма нужда преди 2 години
да си Витанов за да прогнозираш. И това е само началото. Без торове, без газ, без горива, без ток..... пак сме от "правилната" страна както винаги
157
1
 
6
 
! Отговори
морски преди 2 години
В ресторанти виждам полицаи, опитни адвокати, общински и държавни проверяващи да ядат и пият на корем. Точно тези ресторантьори няма да фалират. "Лесен живот не омръзва" казваше дядо ми. Всичко е с краката нагоре в Бг!
156
8
 
3
 
! Отговори
СССР преди 2 години
Тези дни очаквайте тежките Арести за тези 4мата и още други ,този път тиквата с ритници ще бъде изкаран това онзи ден беше да Загреят ,треперят всички герберунгели знаят много добре как са окрали държавата .гърч докато мърда герберунгела.
155
2
 
4
 
! Отговори
Лелее СМЕХ.. преди 2 години
300%---ДА СТАНЕ ИНФЛАЦИЯТА.....ТА ДА СИ КУПУВАМ ПАК НА БЕЗЦЕНИЦА ИМОТИ И ЗЕМЯ... ХАХАХААА...... НАЛИ КОМУНИСТИТЕ СА НА ВЛАСТ....!!!???? ......
154
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Колела - 154 - Една нова Тесла 3, с дългият пробег (то от другите няма смисъл), е 130-40 000 лева нова. Мдам .. не са за народ със редна заплата от 1500 лева.
153
3
 
2
 
! Отговори
ЕС ДАДЕ ДЕСЕТКИ преди 2 години
СТОТИЦИ МИЛИАРДА НА НАЙ ГОЛЕМИЯТ КОМУНИСТ С ПАРТИИ А КНИЖКА ОТ ОСЕМДЕСЕТТЕ. НА БМБ. НЕ ДАВАЛИ. ЛЪЖА. ДАВАТ, НО ТЕ ТРЯБВА И ДА ВРЪЩАТ. ДА СИ ПЪЛНЯТ ЧЕКМЕДЖЕТО И БАНКОВИ СМЕТКИ.
152
4
 
4
 
! Отговори
до 68 от славянин преди 2 години
''Искал си да кажеш нещо, но си се оплел. Кажи кое не разбра, че в България е бъкано с проруски партии, които точат държавата в посока Русия?''Като чета какво си написал май ти си искал да кажеш нещо, ама си се ос.ал!? Ккак точно проруските партии точат държавата в посока Русия!
151
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фабриките ....че какво да правя )да се ориентира други бизнес ,например зеленчуци ,животновъдство,той Бойко ги им даваше пачки ,е до кога !тия сегашни те от ПП милиарди че давали)златни бизместмени са нашите хора ,оставка на ПП
150
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мойта заплата преди стигаше, сега не стига! Осезаемо намаля, заради високите цени. Едва се оправяме! Кой ще ни помогне? Имаме деца, кредити, сметки! Не можем да се отоплим. Преди се справяхме, сега вече не! Но според държавата ние сме богати и не заслужаваме дори детски. Кой ще ми плати тока? Горивото? Храната? Вече не мога да се оправя с тая заплата. Не искат да ми я увеличат! Скоро с украинци ще се бием за работа в София. Това значи, че няма да ни увеличат заплатите! 50 лв от минималната само
149
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 144 - Можеше да е МНОГО по-добре, ама йок. Бойко вика "минималанта зплата, ще скача с 40 лева през 2-3 години. ТОЛКОЗ! А аз ще си пуша пурите, дето са по 800 лева на кутия"
148
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой ще постави ли пред ПП въпроса за индексации на заплати и пенсии предвид инфлацията? Те не предприемат нищо.
147
1
 
6
 
! Отговори
Колела преди 2 години
ще имат само богатите, народа ще ходи пеша. А електрички ще карат само елита.
146
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Относно Плана за възстановяване. Разберете един път завинаги: ЕС ПАРИ НА КОМУНИСТИ НЕ ДАВА.
145
12
 
3
 
! Отговори
Европеец преди 2 години
Прдпочитам да карам колело и да студувам, отколкото да цоцам руска газ.
144
2
 
13
 
! Отговори
ВЪПРОС ???? преди 2 години
Русия обяви, че ще се разплаща в рубли! Е добре, в рубли ли ще ни плаща за преноса на газ по Балкански поток от Турция за Сърбия ?? Щото Бойко го построи Балкански поток с наши пари и сега УЖ чакаме такси от рунаците ! И какво ще ги правиме тези рубли, като не ни позволяват с рублите да си купиме от Русия нефт ! В какъв абсурден и тоталитарен свят наложен насила от САЩ живеем ?????
143
1
 
8
 
! Отговори
до 147 преди 2 години
Така е. Но ЕС пари на комунисти не дява и никога няма даде.
142
3
 
4
 
! Отговори
славянин преди 2 години
Не разбрах обаче защо след 30 години ни управляват ''русофили'', защо сме в ''руските'' организации нато и ес и защо тези организации търпят ''русофилското'' ни управление!
141
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирил Петков ми прилича на Орешарски като поведение!
140
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Викайте си срещу Бойко, клещете се по ФБ и интернет, ама Кире нема да ви нахрани децата! Не може нищо да договори в Европа. Не виждате ли, че го е на ват у Европа с плана за възстановяване?! Така беше и при Орешарски! Всъщност на мене Кирил Петков ми прилича на Орешарски, много и то!
139
1
 
13
 
! Отговори
ВАСИЛЕВ КАЗА. преди 2 години
ГАЗ ОТ АЗЕРБАЙДЖАН И ВТЕЧНЕН АКО НЕ ДОСТИГА. ЗЪРНО ОТ БЪЛГАРИЯ. НАЛИ СМЕ ЗЕМЕДЕЛСКА СТРАНА. ЗЕМЕДЕЛЦИ ЗЕМИ БОЛ. НЯМА ДА ИЗНАСЯТ А ЩЕ ПРОДАВАТ ТУК. ВИЕ ПАРТИЯТА НА ДЪЛГИЯ СЕ ОКЕПАЗИХТЕ ЗА ТРИ МЕСЕЦА. СЕГА АКЪЛ ДАВАТЕ. ИНФЛАЦИЯ НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 10-12%.КАТО СПРЕ БЕДНИЯТ НАРОД ДА КУПУВА И ЩЕ СПРЪТ ДА ВДИГАТ ЦЕНИТЕ. А НЕ ОТ ПРОИЗВОДИТЕ ДО МАГАЗИНА 100% НАДЦЕНКА. ЧОВЕК ЗНАЕ И ДВЕ И ДВЕСТА.