Украйна, Русия, война... Ето каква е позицията ни за Срещата на върха на НАТО

Тя не се е променила от досегашните
28 юни 2024 14:34, Александър Попов
390
Украйна, Русия, война... Ето каква е позицията ни за Срещата на върха на НАТО
Снимка: БГНЕС

Позицията за Срещата на върха на НАТО във Вашингтон, която Министерският съвет одобри, отразява в пълна степен националния интерес на България и препотвърждава последователната подкрепа за Украйна, както на национално, така и на съюзническо ниво. Тя е изцяло съобразена с решенията на Народното събрание.

Българската позиция се разработва в детайли в продължение на близо година от Постоянната делегация на България в НАТО, Министерството на отбраната и Министерството на външните работи.

Документът е класифициран както се постъпва винаги, когато става дума за позиции на Република България по въпроси на външната политика и по актуални международни въпроси, нерегламентираният достъп до които би се отразил неблагоприятно на интересите на държавата. Една от причините е, че документът реферира към редица други вътрешни за Алианса процеси и съюзнически материали, включително такива с най-висок гриф на секретност.

Независимо, че не подлежи на публикуване, документът за Срещата на върха във Вашингтон, не съдържа никакви позиции, които да са различни от досега заявяваните от България:

- България остава изцяло ангажирана със силния и единен отговор на НАТО, ЕС и международната демократична общност на бруталната руска военна агресия срещу Украйна.

- Страната ни твърдо подкрепя Украйна в нейната справедлива кауза да отстоява правото си на свобода и независимост и самостоятелно да избира собствените си гаранции за сигурност.

- Мирен изход от войната не може да бъде за сметка на териториалната цялост на Украйна. Русия следва да спазва международното право.

- Агресията на Русия срещу Украйна е конфликт между тези две държави и НАТО не следва да бъде пряк участник в тази война.  България е за препотвърждаването на подкрепата на НАТО за Киев – с военнотехнически средства, с обучение на личен състав извън територията на Украйна.

- Страната ни подкрепя плановете, които са разработени по настояване на страните по Източния фланг и присъствието на войски на НАТО на Източния фланг. Това засилва отбранителните способности на Алианса и допълнително гарантира колективната отбрана.

- До момента не е обсъждано и не се предвижда никакво обсъждане на изпращане на български войски в Украйна.

- България има готовност да продължи да оказва военнотехническа помощ на Украйна. Досега страната ни е осигурила общо 6 пакета военнотехническа помощ, която не е безвъзмездна и се компенсира по три линии – европейския инструмент за мир, международното финансово подпомагане или чрез други съюзни държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


390
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
256
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Ако това е вярно, САЩ нямат никакъв шанс. Къде са тръгнали срещу ядрена сила номер едно в света?
255
2
 
14
 
! Отговори
Гост преди 6 дни
Аз ли не вдявам или НАТО защитава държава, която не е членка на алианса? Нали уж тази организация защитава само нейни държави членки? Нещо май има в тази война, което не зависи от Русия и Украйна! Израел като е член на НАТО получава ли такива голяма солидарност от хамериканците?
254
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Може и на президента да не са му позволили да прочете какво пише в толкова тайните зашифрирани документи. За нас е ясно! Будалите да гласуват и да са съгласни!
253
11
 
3
 
! Отговори
Секретото е че преди 6 дни
Българи и турци ще воюват заедно срещу Русия.
252
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Който не подкрепя Путин е в затвора, от там на фронта!
251
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
На езиков международен световен форум , днес кирилицата е призната за езика на БОГ . Нямам какво повече да ви кажа .
250
3
 
8
 
! Отговори
Валентин преди 6 дни
Според всички прогнози на украински,руски,английски,америкнски политически анализатори,до началото на септември НАТО влиза официално в Украйна за директна война с Русия.Северна Корея,Иран изпращат свои войски в помощ на Русия.Армията на Северна Корея е 2 милиона.Само ви информирам.
249
2
 
2
 
! Отговори
9 юни преди 6 дни
Аз не гласувах, защото разпределението на силите ме устройва!
248
2
 
12
 
! Отговори
Социолог преди 6 дни
Путин го подкрепят 81% от руснаците. Тия нашите нямат и 10 % подкрепа! Кой е представителен и упълномощен да говори и взема решения от името на народа и за народното благо??? Не че питам.....
247
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Отдавна казвам , или политиците или ние . Няма друг начин просто . Виждате с каква скорост ни унищожават .
246
2
 
2
 
! Отговори
до оня с перифериите преди 6 дни
виж карта от преди да паднем под османско робство (понятие турци преди Ататюрк НЕМА!)... май май ние сме империята заобиколена от всякъде от некви племена а? и да - изплолзвали са ни за буфер срещу ***. забележи до къде са били ***... и винаги сме си патили от предатели.... "о неразумни юроде. поради что се срамиш да се наречеш Болгарин?!?!"
245
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Първи ще бъдат евро жендеростките *** , да подкреоят зеленясалия милионер
244
9
 
0
 
! Отговори
Социолог преди 6 дни
Копейките са стари ергени, работещи в сивия сектор, или безработни!
243
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Швейцария, страната организатор на срещата за Украйна, НЕ е подписала "заключелния документ" (каквото на практика и въобще не е имало, имало е единствено пасивно присъединяване, т.е. приема се, че се съгласява, ако не напише изрично, че е против) Швейцария обяви публично, че при посреднчество на продажба на оръжие тя се явява страна в конфликта. И ние сме страна.
242
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Какво видяхме на 9 юни ? 75 % негалсуващи , това видяхме !
241
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Началниците са наредили България и Турция да се обединят срещу Русия.
240
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Това мало умно старческо деграирало потивно животно на снимата ще ни вкара във война
239
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Цялата работа с Нато е да вземат вноски от държавите за говорене и за въоръжаване на американската армия , просто бизнес .
238
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
КАпейки?!? Пак ли само рев в нета? Както с мочката ви ли? Хаха Стегайте се за фронта кАпейки, няма държава която да търпи такива дето са против политиката и. Навремето Тошко мандрата вкарваше в Белене такива като вас.
237
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Благодарение на украинците, бензина е 2,50, а не 6 лева!