Украйна, Русия, война... Ето каква е позицията ни за Срещата на върха на НАТО

Тя не се е променила от досегашните
28 юни 2024 14:34, Александър Попов
390
Украйна, Русия, война... Ето каква е позицията ни за Срещата на върха на НАТО
Снимка: БГНЕС

Позицията за Срещата на върха на НАТО във Вашингтон, която Министерският съвет одобри, отразява в пълна степен националния интерес на България и препотвърждава последователната подкрепа за Украйна, както на национално, така и на съюзническо ниво. Тя е изцяло съобразена с решенията на Народното събрание.

Българската позиция се разработва в детайли в продължение на близо година от Постоянната делегация на България в НАТО, Министерството на отбраната и Министерството на външните работи.

Документът е класифициран както се постъпва винаги, когато става дума за позиции на Република България по въпроси на външната политика и по актуални международни въпроси, нерегламентираният достъп до които би се отразил неблагоприятно на интересите на държавата. Една от причините е, че документът реферира към редица други вътрешни за Алианса процеси и съюзнически материали, включително такива с най-висок гриф на секретност.

Независимо, че не подлежи на публикуване, документът за Срещата на върха във Вашингтон, не съдържа никакви позиции, които да са различни от досега заявяваните от България:

- България остава изцяло ангажирана със силния и единен отговор на НАТО, ЕС и международната демократична общност на бруталната руска военна агресия срещу Украйна.

- Страната ни твърдо подкрепя Украйна в нейната справедлива кауза да отстоява правото си на свобода и независимост и самостоятелно да избира собствените си гаранции за сигурност.

- Мирен изход от войната не може да бъде за сметка на териториалната цялост на Украйна. Русия следва да спазва международното право.

- Агресията на Русия срещу Украйна е конфликт между тези две държави и НАТО не следва да бъде пряк участник в тази война.  България е за препотвърждаването на подкрепата на НАТО за Киев – с военнотехнически средства, с обучение на личен състав извън територията на Украйна.

- Страната ни подкрепя плановете, които са разработени по настояване на страните по Източния фланг и присъствието на войски на НАТО на Източния фланг. Това засилва отбранителните способности на Алианса и допълнително гарантира колективната отбрана.

- До момента не е обсъждано и не се предвижда никакво обсъждане на изпращане на български войски в Украйна.

- България има готовност да продължи да оказва военнотехническа помощ на Украйна. Досега страната ни е осигурила общо 6 пакета военнотехническа помощ, която не е безвъзмездна и се компенсира по три линии – европейския инструмент за мир, международното финансово подпомагане или чрез други съюзни държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


390
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
276
4
 
8
 
! Отговори
УНИЖАВАМ уркофили преди 4 дни
Дето си мислят,че с евтини лозунги могат да си направят тук нова Урколадия,само дето са пропуснали,че с тия писания на момченца страдащи от комплекса на малка мишка няма как да стане
275
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен 275 Във вечна и несъкрушима дружба на руския окупатор и враг са се клели само неговите марионетки, които както виждаме са на нивото на севернокорейците и Хамас.
274
8
 
4
 
! Отговори
Брендо преди 4 дни
Копейки, ако ви пратят в Украйна, по-лесно ще избягате при Путин!
273
4
 
11
 
! Отговори
&) преди 4 дни
Вашата позиция ми е ясна ,вечно надупени на сАщ и НАТО.Но на народа позицията я видяхме.
272
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен 278 "Главчев е избран от парламент с ниска легитимност" Поредната руска лъжа.
271
1
 
2
 
! Отговори
Ми, браво! преди 4 дни
Трета точка от "Позицията" ни реално означава, че ние насърчаваме Русия да хапне Укропия цяла и наведнъж, а не на части )))
270
0
 
1
 
! Отговори
До въздушен коридор преди 4 дни
От къде са идвали самолетите? До колкото знам, от Италия!
269
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Главчев е избран от парламент с ниска легитимност и преди всичко той няма право да представя България! С тия мижави проценти!
268
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Дайте ми автомат , има лека форма на паркинсон
267
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Евроатлантика Пеефски от ДПС , ще подпише изпращането на сигурна смърт на български момчета .
266
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Българите сме продажно племе. Затова всички ни мразят. Дори сме предали и националните си герои.Въздушен коридор за да бомбардират Югославия, от "вечна и несъкрушима" до "смърт за Русия" . Няма да стигнем далече. Е, така ни се пада.
265
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Следващия път наесен ще гласуваме за тоя където не иска да бъде параван на Главчев!
264
1
 
7
 
! Отговори
Бгг преди 4 дни
Залогът е България или унищожаването и. Дано се повтори в по големи мащаби Народният съд. Той е вид прочистване от националните предатели.
263
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Знаете ли колко много желаещи има да отидат на фронта .Тези дни дори излязоха на парад , развяваха едни цветни знамена .Това са доброволци , нека да уважим желанието им и първи да ги пратим .
262
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Този човек прави провал всеки един ден! Невъобразим анимационен (cartoon) мъпет от Cartoon Network.
261
12
 
1
 
! Отговори
Do 268 преди 4 дни
Над 80% от българите са де-би-ли и това е официално!
260
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Тайните на Главчев! Ами щом е толкова таен,сам да ходи!
259
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Над 80 % от българите са русофили и това е официално .
258
2
 
0
 
! Отговори
До 260 преди 4 дни
"На езиков международен световен форум , днес кирилицата е призната за езика на БОГ . Нямам какво повече да ви кажа ." На кой Бог? Индийците имат над 60 000 божества и богове? Доуточнявай се!
257
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Стигне ки се до там да ми връчат Калашник , не отговарям за действията си ! Може да ме гръмнат , но аз колко *** ще .......