Да има редовен кабинет стана критично важно за бизнеса

Организациите призовават политиците за диалог
4 юли 2024 13:50, Инна Ангелова
18

Звучи клиширано, но формирането на правителство е вече критично важно за организациите на чуждестранния бизнес. Организациите призовават политиците за диалог, конструктивност и поставяне на ясни цели при формирането на правителство.

"Ние излъчихме с представители на бизнеса доста сериозни послания за отговорно държавническо мислене и поведение, с оглед на това да се сформира редовно правителство и вече нормалността и предвидимостта да се завърне", заяви главният изпълнителен директор на Американската търговска камара Иван Михайлов в студиото на "България сутрин".

Михайлов допълни, че става все по-трудно на чуждестранния бизнес да се обясни какво точно се случва в България и къде е предвидимостта.

"Ние говорим постоянно за подобряване на бизнес климата и условията за правене на бизнес в България, а един от факторите, които го влошават системно, е липсата на стабилно правителство и политическа воля за движение напред", коментира Михайлов пред Bulgaria ON AIR.

Той поясни, че служебното правителство и служебните министри невинаги поемат ангажименти, което влияе негативно на бизнеса.

"Ние, ако сме непрекъснато във фази на служебни правителства, от отсрещната страна няма партньор и буксуваме на място. От друга страна, известен факт е, че изпускаме средства по Плана за възстановяване и развитие. Ние не се намираме в благоприятни условия в момента", подчерта Михайлов.

Той алармира, че с нестабилната политическа обстановка у нас губим инвестиции.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от Политика
Гуцанов остава оптимист за създаване на правителство
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Клише! Вместо да говорите абстрактно, що не промените играта един път: Как липсата на правителство влияе на бизнеса? Дайте конкретика! Иначе ми писна да слушам надути балони с клишета в устите. Олеквате още на третото изречение! Същото е с ценностите! Никой не знае за какви ценности се говори... ама знаят, че другите ги нямат... Мистерия някаква!
13
1
 
2
 
! Отговори
Вьзмутен преди 2 дни
Тая схема я измисли костов с сдсДаваш кеш и поеъчката е твояАко го закьсаш - дьржавата те подпомага с кеш срещу процентОтново - пазарна икономика от модерен типПлащахме им -ддс то тока какво още - ресторантите и компаньонките
12
1
 
3
 
! Отговори
Шефа преди 2 дни
Проблема с мандата на ГЕРБ ,бе че Борисов така и не може да разбере как се прави експертно правителство ,все повтаряше че е първи и му се полагало??? Първи ,но импотентно първи ,защото дори и с ДПС не си бе вързал гащите! Борисов понякога му помагало да се прави на умствено изостанал , но този път сам се натресе!
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
бизнеса е в шок .Не знае на кой да дава под масата вече за тлъсти поръчки! На всеки няколко месеца се сменят играчите. Само от Сиела са доволни от това.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Така си е, Българския "бизнес" държавни поръчки иска за да се точат пари, иначе за какво харантутат политиюески партии.
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Идва кабинет тип "Беров" с 2-ри мандат.
8
1
 
5
 
! Отговори
Ооо, бизнеса преди 2 дни
Не бързайте! Ще става още по хубаво. Очаквайте съвсем скоро реална конкуренция на китайски, индийски , руски и турски фирми, но при коренно променени за европейския съюз условия. А на бас.
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
абе без правителство - алъш-веришът въри по-добре, измамите също
6
0
 
5
 
! Отговори
политик преди 2 дни
Точно пък за интересите на чуждестранния бизнес ще хвана да мисля. На мен за българите, дето са ме избрали не ми пука, кво ме брига печалбата на тези? Трябва да ме кооперират при разпределянето на дивидентите, само тогава ще правим стабилност.
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Евани българчета, кво да прайш
4
2
 
5
 
! Отговори
До Ббб преди 2 дни
Първо няма нищо ненормално в държавните поръчки. Нали не мислиш, че инфраструктурата се строи сама! Второ не са само обществените поръчки, а политиката като цяло. Не можеш да развиваш какъвто и да е бизнес без да знаеш след два дена какво ще им хрумне. За 3 години целия бизнес забоксува. Наливат се едни пари от заеми и изпадаме в илюзията, че сме увеличили доходите си. Бизнеса е рекетиран от временните държавни чиновници за щяло и нещяло! Моята печалба е спаднала за 2023 с 50%.
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
да, ама някой някъде има интерес да има дестабилизация, хаос и да няма правителство и туй то. не мислете, че смешниците в НС не могат да се разберат толкова време, има и други процеси
2
0
 
3
 
! Отговори
Ze nigmar преди 2 дни
И поради що ви е критично важно?...:)))
1
1
 
5
 
! Отговори
Ббб преди 2 дни
Да бе, важно, друг път.. Ако бизнеса е да разчиташ на държавни поръчки, да, ама.. Нали сме пазарна икономика, свободна конкуренция, частни фирми, по-малко държава по-добре, или поне така ни учиха от запада..